Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji u siriji

'Otkad sam stigao u Damask, traju najžešći sukobi'

sireija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.10.2013.
u 12:00

Nastavljaju se žestoke borbe između pripadnika Islamske države Irak i Levante, koji su povezani sa Al-Qa'idom i slobodne sirijske vojske duž granice s Turskom

Otkad sam stigao u Damask prije desetak dana, sinoć su izbili najžešći sukobi u predgrađima Damaska. Jake detonacije čuju se i u ovom trenutku. Naime, sirijska vojska krenula je u veliku ofenzivu na palestinski logor Jarmuk. Nakon žestokih borbi uspjela je potisnuti pripadnike Islamske države Irak i Levante te pod svoju kontrolu povratiti 8 sela. Najteži udarac pretrpjeli su Islamisti u selima Al-Diabia i Al-Huseinia gdje je ubijen i zarobljen velik broj boraca. Sirijska državna TV prikazala je veliki broj ubijenih i zarobljenih, a među njima i puno stranaca. Iako centrom grada odjekuju jake detonacije, to nije omelo stanovnike da izađu na ulice u velikom broju. Cestama vlada opći kaos jer svi konačno žele obaviti trgovinu i proslaviti Kurban Bajram, koji počinje 15. listopada.

Inače, danas je zadnji radni dan u svim državnim institucijama te od sutra počinju desetodnevni bajramski praznici. Izgleda da su Sirijci veoma slični nama Hrvatima i za svaki praznik pokušaju spojiti što više slobodnih dana. U međuvremenu, nastavljaju se žestoke borbe između pripadnika Islamske države Irak i Levante, koji su povezani s Al-Qa'idom i slobodne sirijske vojske duž granice s Turskom. Turska vlada proglasila je izvanredno stanje duž granice sa Sirijom gdje je rasporedila vojsku, a helikopteri nadlijeću cijelo područje. Borbe se vode i u gradovima Alep, Raka i Edleb. Islamska država Irak i Levante, po svemu sudeći, želi osvojiti veliki dio teritorija i na taj način spriječiti Genevu 2. Inspektori UN-a neometano nastavljaju uništavanje kemijskog naoružanja.

>> Naš novinar javlja se iz Damaska pod prijetnjom pucnjave

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije