Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najteža noć

Naš novinar javlja se iz Damaska pod prijetnjom pucnjave

sirija (1)
Foto: Ljiljana Haidar Diab
1/7
07.10.2013.
u 12:43

U međuvremenu sirijski stručnjaci pod nadzorom međunarodnih nastavljaju s uništavanjem kemijskog oružja.

Ovo je bila najteža noć za stanovnike Damaska u posljednja tri mjeseca. Cijelu noć odjekivale su snažne detonacije koje su potresale glavni grad Sirije Damask te je bilo nemoguće uhvatiti malo sna. Naime, već tri dana nesmanjenim žestinama vode se žestoke borbe između režimskih snaga i pobunjenika u predgrađima Damaska, u kojima režimske snage polako napreduju, što nam je potvrdio i vojni izvor.

U osvetničkom pohodu pripadnici islamske države Irak i Levante, povezani s Al-Qa'idom, jučer su za vrijeme mise raketirali četvrt Al-Qasaa u kršćanskoj četvrti Bab Touma te je pogođena crkva sv. Križa, a ubijeno je osam i ranjeno 24 ljudi.

Detonacije potresaju glavni grad Damask i za pisanja ovog članka. Borbe se nastavljaju diljem Sirije, u Aleppu, Homsu, Idlebu i na ostalim frontovima.

Isto tako, žestoke borbe vode se duž granice s Turskom između slobodne sirijske vojske i pripadnika islamske države Irak I Levante. Stanovnici Damaska nadaju se da će barem za Kurban-bajrama koji počinje 15. listopada doći do primirja kako bi mogli taj veliki muslimanski praznik obilježiti u miru.

U međuvremenu, sirijski stručnjaci pod nadzorom međunarodnih stručnjaka nastavljaju uništenje kemijskog oružja.

Prema izvješću UN-a, stručnjaci su uništili dio sirijskog "kemijskog arsenala" već prvog dana kampanje koja treba voditi potpunom uništenju kemijskog oružja u Siriji. Iako nije prošlo ni tjedan dana od usvajanja rezolucije UN-a o Siriji, velik dio kemijskog oružja već je uništen. Američki državni tajnik John Kerry pohvalio je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zbog brzo započetog procesa uništavanja kemijskog oružja te je zahvalio Rusiji na pomoći.

>>Počeli pregovori: Assad i pobunjenici protiv Al - Qa'ide

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije