Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otići ću i na bauštelu, ali neću popustiti bankarima

Lalovac u rujnu vratio bankama 2,5 milijardi ku na duga
03. listopada 2015. u 22:14 75 komentara 7316 prikaza
02.10.2015., Zagreb - U hotelu Westin odrzan je sedmi Dan velikih planova s temom Kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2016. Boris Lalovac, Branko Grcic.
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nakon što je početkom rujna Milanović najavio donošenje zakona o konverziji, država je smanjila kratkoročni dug prema bankama za 2,5 milijardi kuna! Banke su prvo potiho, a prošli tjedan i demonstrativno odbile financirati državu preko trezorskih zapisa, pokazujući na taj način da i one imaju streljiva u nadmetanju s Vladom, koja je trošak konverzije kredita u francima prebacila isključivo na teret banaka.

Ucjenjuju državu, ne mene

Ministar financija Boris Lalovac takvo je postupanje protumačio kao objavu rata te je jučer poručio da će odgovoriti nastave li banke s bojkotom.

– Ja ne tražim ništa za sebe! To nije ucjenjivanje Borisa Lalovca, nego je to ucjenjivanje hrvatske Vlade i hrvatske države i to neću trpjeti. Uskoro će biti nova emisija trezorskih zapisa i, ako se banke nastave ponašati kao što su to činile proteklih mjesec dana, naći ćemo druge izvore financiranja – kaže Lalovac, koji je uvjeren da su se banke uključile u predizbornu kampanju. Upravo se SDP-u prigovara da se na konverziju odlučio iz populističkih razloga, kako bi prikupio glasove građana zaduženih u francima. Vrijeme donošenja zakona i rokovi u kojima se mora provesti konverzija tome ide u prilog. Lalovac na to kaže:

– Satima sam razgovarao s bankarima, nudio sam im da budemo partneri. Otvoreno su mi u lice rekli da smo mi na odlasku i da će se dogovarati s drugom vladom. To tako nije moglo ići i donijeli smo zakon kojim smo riješili problem. S mjesta ministra financija ljudi su odlazili raditi u banke, a ja ću, ako treba, raditi i na baušteli, ali neću pristati na ucjene. Ne mogu me ni kupiti ni zaplašiti – kaže za Večernji list Boris Lalovac i uvjerava da bojkot neće imati utjecaja na financiranje proračuna.

– Podaci su nam bolji nego ikad. Do kraja rujna proračun je potrošio 1,8 milijardi kuna manje nego što su nam izdaci za kamate. Proračun godinama nije bio u primarnom suficitu i banke trebaju znati da će oni u ovom bojkotu izgubiti više. Država im nije ni lipe ostala dužna – ističe ministar koji kao jedan od načina da zaobiđe banke spominje i plasman narodnih obveznica koje država može u manjim apoenima i po povoljnoj cijeni ponuditi građanima.

– Znamo da građani danas u hrvatskim bankama ne mogu dobiti ni jedan posto kamata, a ove bi im obveznice nudile veći prinos i bile bi neoporezive – kazao je Lalovac.

– Nisam agresivna osoba i želim da se ova situacija smiri jer će dugoročno i banke imati štetu. Već sam razgovarao s nekim bankarima, a naći ću se i s drugima, i rekao da pravni postupak vezan uz konverziju treba odvojiti od uvjeta financiranja države – ističe Lalovac. Uvjerava da je likvidnost proračuna dobra jer su porezni prihodi u prvih devet mjeseci bitno veći, PDV je donio oko dvije milijarde kuna više nego lani, na trošarinama i porezu na dobit rast je po 600 milijuna kuna, a dobri su priljevi i iz fondova Europske unije. Također, znatan dio novca od posljednjeg inozemnog izdanja državne obveznice deponiran je u HNB-u.

I bez posla i na minimalcu

– Ja sam bio i bez posla, i na minimalcu i bez plaće. Ne mogu me ničim zaplašiti – kaže Lalovac te dodaje da je osigurao dovoljno sredstava za podmirenje svih proračunskih izdataka.

Uz rast prihoda bilježi se i smanjenje rashoda proračuna na materijalnim troškovima i plaćama, a ministar je uvjeren da će do kraja godine deficit ostati ispod planiranih veličina jer slijedi razdoblje u kojemu tehnička vlada puno lakše izlazi na kraj s pritiscima pojedinih interesnih skupina jer ne može preuzimati troškove koji nisu uključeni u proračun.

>> Lalovac: Ne prijetim u prazno, ali tenzije nikako nisu dobre

>> Vujčić osigurava kapital za konverziju kredita

Trinaesti mjesec raste prodaja

Potrošnja u kolovozu bila je slabija nego u srpnju, bez obzira na to što je i taj mjesec u turističkom smislu bio uspješan. Realni promet u trgovini na malo u kolovozu je zabilježio pad od 1,3% u odnosu na srpanj, a samim time došlo je i do sporijeg rasta na međugodišnjoj razini od 0,9 posto. U srpnju je stopa rasta na godišnjoj razini bila veća i iznosila je 4,5 posto jer su turiste 2014. godine otjerale kiše i loše vrijeme. Kolovoz je trinaesti mjesec kako raste promet u trgovini na međugodišnjoj razini. U odnosu na srpanj, u kolovozu je smanjena i industrijska proizvodnja.

POZITIVNI DOJMOVI
Srpkinja ispričala svoja iskustva sa sezone u Hrvatskoj: 'Najniža plaća iznosi 800 eura. Dobijete i božićnicu'
Havaianas Brasil Logo
PROMO
Havaianasice s kojima ne možete pogriješiti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Urazumitelj 1995
  Urazumitelj 1995:

  Ne vrijeđaj ljude koji rade na baušteli, jer ti nisi sposoban niti za to.

 • stric5:

  ....nećeš ti guzonja na bauštelu...to ti spremaš za nas....ti ćeš guzonja na konverziji švicarca zaradit 200 000 kuna....i lagano češkat podvoljak u Saboru RH....jer ..."bogati se za sebe pobrinu"....

 • Stojko:

  E moj Lalovac, kao prvo svi znamo da se boris za svoj dzep jer bi sa ovim zakonom trebao dobiti vise od 200 000 kuna. Naravno nije te briga sto bi to na kraju trebali platiti svi mi.