Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konverzija kredita

Lalovac: Ne prijetim u prazno, ali tenzije nikako nisu dobre

19.06.2015., Zagreb -  U Hrvatskoj gospodarskoj komori odrzana je konferencija Investicijski plan za Europu - prilika za Hrvatsku. Ministar Boris Lalovac.
Foto: Robert Anic/PIXSELL
02.10.2015.
u 11:55

Ministar Lalovac susreo se s bankarima kako bi razjasnio međusobne odnose

– Ne prijetim praznom puškom. Ministarstvo financija uskoro će pokrenuti javnu raspravu o Zakonu o porezu na aktivu banaka. To što se nalazimo pred izborima i što je raspušten parlament nije zapreka za to. Poštovat ćemo proceduru, a javna je rasprava sastavni dio procedure kod donošenja zakona. Čim se formira nova vlada i konstituira Sabor moja će vlada prihvatiti taj zakon ako se kojim slučajem dogodi da Ustavni sud poništi konverziju – komentar je ministra financija Borisa Lalovca na vijest da su banke zatražile ocjenu ustavnosti posljednjih izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. Lalovac se ipak nada da neće biti potrebe za takvom zakonskom intervencijom.

– Da Ustavni sud ide protiv jednoglasne odluke Sabora, mislim da bi to bio presedan – ističe ministar. Konverzija će, očito, biti jedna od vrućih tema predstojeće kampanje, pa i bankarski sektor s kojim je ministar malo-malo na ratnoj nozi.

Stvari se, kaže, ipak mijenjaju. Lalovac se jučer susreo s bankarima kako bi razjasnio međusobne odnose, a u sve se uplela i neuspjela aukcija trezorskih zapisa, kojom su banke pokazale što bi bilo kad bi prestali kreditirati državu. Lalovac kaže da je zadovoljan onim što je jučer čuo.

– Ni za nas ni za banke nije dobro daljnje dizanje tenzija. Neka ide pravna procedura vezano uz zakonska rješenja, ali to neće ometati normalne odnose banaka i države. Dobio sam uvjeravanja da neće biti nikakvih teškoća kod novih plasmana trezorskih zapisa – ističe Lalovac i dodaje da i banke moraju biti svjesne da država ima niz instrumenata kojima može odgovoriti, ali ne želi posezati za njima. Jedna od zadnjih mjera moglo bi biti i prebacivanje računa svih državnih i javnih službenika u HPB.

Lalovac je u razgovoru s novinarima nakon sjednice Vlade kazao kako su banke te koje pritišću na tečaj. – Moram priznati da takvu špekulaciju ne razumijem, pogotovo ako znamo da je ovih dana BAT uplatio 500 milijuna eura za TDR i da ima eura u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje zašto na taj način rade udar na tečaj – kazao je ministar.

U financijskim krugovima objašnjavaju da je potražnja za eurima bila očekivana, a uplata za duhanski biznis zasad imaju neutralan utjecaj na valutne pozicije banaka budući da novac stoji na računu i nije konvertiran u kune.

>> Linić: Banke i bankari najodgovorniji su za dužničku krizu, tu nema dvojbe

>> Zbog konverzije franka povećane rate u eurima

Komentara 33

DO
doris77
12:10 02.10.2015.

počnite skupljat svoje stvari,što ste lagali lagali ste

UI
Uvijek_iskreno
12:05 02.10.2015.

Vi samo muljate prije izbora, ništa drugo. Glasove nećete dobit, jer je vašeg licemjerja dosta.

BU
Bulaba
12:13 02.10.2015.

Ma vidi ti našeg Lalu Švajcarca, sina Obradovog. Ajde šuti, već si napravio dvostruko više štete nego što je korist od tvog zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije