Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dječak s 57 dijagnoza

Otac: On nam ne može ništa reći, samo počne plakati

predrag đurić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
10.01.2015.
u 16:05

- Činjenica da je optuženi liječnik dr. Predrag Đurić sudjelovao u porođaju u bolnici bez ikakvog ugovora te što je, usprkos posljedicama, primio novac od oca djeteta Vanje Pire, čin je nespojiv s liječničkom etikom

- Činjenica da je optuženi liječnik dr. Predrag Đurić sudjelovao u porođaju u bolnici bez ikakvog ugovora te što je, usprkos posljedicama, primio novac od oca djeteta Vanje Pire, čin je nespojiv s liječničkom etikom. Te okolnosti ruše same temelje časne liječničke profesije - stoji to, među ostalim, u obrazloženju nepravomoćne presude privatnom liječniku dr. Đuriću kojeg je sudac Općinskog kaznenog suda Rafael Krešić osudio na godinu i pol zatvora zbog nestručno vođenog porođaja Jasmine Križančić Pitra 2007. godine.

Povjerovao Balenoviću

Ginekolog Đurić ujedno je i prvi liječnik u Hrvatskoj koji je osuđen na zatvorsku kaznu. Zbog takvog porođaja sedmoipolgodišnji dječak Dominic stopostotni je invalid s čak 57 dijagnoza, a osnovna je cerebralna paraliza i najteži oblik epilepsije. Ne može gutati, sjediti, držati glavu, ne govori, ne prati pogledom, ne vidi i ne čuje.

Istom presudom drugooptuženog dr. Balenovića, koji je kobne noći bio dežurni liječnik u bolnici Merkur, sudac je proglasio krivim samo za nesavjesno postupanje pri dovršetku porođaja, pri čemu je rodilji slomljeno rebro. Osuđen je na tri mjeseca uvjetno uz rok kušnje od jedne godine.

– Njegov je iskaz u većoj mjeri podudaran s drugim dokazima, pa stoga i uvjerljiviji, zbog čega sud daje prednost pred onim što navodi kako Đurić tako i oštećenici – obrazložio je sudac Krešić zašto je povjerovao Balenovićevoj obrani, a ne iskazima obitelji Pitra. Oni, naime, i dalje tvrde da je njegova uloga bila puno veća od onoga što je ispričao na sudu, a tako ga je i teretilo tužiteljstvo.

Povećali odštetni zahtjev

Odvjetnik obitelji Pitra Branimir Tuškan kaže da još nisu sigurni hoće li se žaliti na presudu.

– Još smo u dilemi hoćemo li se žaliti na dio presude koji se tiče optuženog doktora Balenovića. Kada pročitamo obrazloženje suca, donijet ćemo odluku – kaže odvjetnik. Dodao je i to kako je obitelj Pitra za 900.000 kuna povećala iznos za koji tuže državu, bolnicu Merkur te dvojicu liječnika. Do sada je odštetni zahtjev iznosio 3,7 milijuna kuna, a obitelji Pitra je 2013. godine izvansudskom nagodbom isplaćeno milijun kuna.

– Dominicovo je stanje bez promjene. Sada nam je najveći problem što mu je 'izašao' kuk i to ga jako boli. No on nam ne može ništa reći, već samo počne plakati – kaže Vanja Pitra. Premda zdravlje malenom Dominicu nitko ne može vratiti, njegov otac kaže kako bi im odšteta znatno olakšala život budući da i dalje žive u stanu od 30-ak kvadrata.

– Najviše bismo htjeli da naša kći Tia konačno dobije svoju sobu i da ne mora noću slušati Dominicov plač kad ga nešto boli – ističe Vanja Pitra.

>>Dr. Đurić: Ja sam bio samo pratnja i nisam mogao donositi odluke o porođaju

>>Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Godinu i pol zatvora zbog nestručno obavljenog poroda

Komentara 15

OR
=orlando=
16:45 10.01.2015.

Koliko shvatam iz teksta ginekolog Djuric izvršio je porodjaj na zahtjev supruznika Pire uz naprijed dogovorenu svotu, a sve je završilo nenadano. U životu je nekad najpotrebnija sreća, između sreće i tuge linija je tanka.

DO
doktorica
22:30 10.01.2015.

važnije je pitanje zašto se nije išlo na carski rez pravovremeno?!U općoj besparici kada HZZO pritišće bolnice i liječnike limitima,moraju se krajnje racionalno smanjiti troškovi a time i op.zahvati.HZZO sa jedne strane kažnjava liječnike za preveliku potrošnju,a sa druge strane prema javnosti ističe kako sve prepušta savjesti liječnika.U toj "igri bez granica" najveći ceh plaćaju bolesnici kojima se govori da je sve besplatno i dostupno,da imaju pravo na sve.LAko carski rez košta,onda treba to i platiti,pa zašto HZZO ne daje novac koliko treba?!Za sve se ima,za političare,avione,putovanja skupocjene automobile,otmjene kancelarije.zašto šute kojekakve udruge,glavno da se vrši medijska hajka na liječnike čiji je posao i odgovornost istina velika,ali isto tako je odgovornost na MIZ i HZZO-u,njihovom golemom birokratskom aparatu koji se sustavno izvlači,kada se desi nešto ovako kao u ovom slučaju...

AN
Anasta
19:07 10.01.2015.

Strasan slucaj! Ako je porod u redu, doktor niti ne treba, ali ako se zakomplicira, svi ginekolozi svijeta ne mogu pomoci. Dosta se pisalo o ovom slucaju, jadni ljudi i njihovo dijete, ali nije lako ni doktorima koji sigurno nisusu htjeli ovako nesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije