Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO SE UBILA ANA, KĆI ZLOGLASNOG RATKA MLADIĆA

Osveta ocu Ratku Mladiću: ubila se jer joj je dečka poslao u smrt

13.06.2009.
u 17:10

Sarajevo, daleka 1994., rat... Grad tužan, ljudi su razgovarali samo o spasu, hrani, prestanku rata... No, jedna je priča u Sarajevu imala posebno mjesto te ratne, 1994. i vezala se za smrt kćeri Ratka Mladića. Ana Mladić ubila se Beogradu 25. ožujka 1994., a u Sarajevu na crtama razgraničenja poginuo je mladić iz Niša Dragan Stojković.

Poginuo u Sarajevu
Prema kazivanju svjedoka događanja upravo je taj mladić razlog njenog samoubojstva. Na lokaciji Orahov Brijeg bili su pripadnici Armije BiH, boreći se s druge strane sa Srbima. Pred kraj 1993., ne zna se točan datum, u sukobima je poginuo i Dragan Stojković (tako su vojnici prepričavali da mu je pisalo na dokumentima), jedan od zapovjednika niških specijalaca.

Kako su pogibelji i s jedne i druge strane bile svakodnevne, ni ovo nije bilo ništa posebno jer se nije znalo tko je taj mladić. Nitko nije pomišljao da se njegovo ubojstvo veže uz smrt kćeri tada najzloglasnijeg čovjeka, zapovjednika vojske RS-a, generala Ratka Mladića. I tu priča počinje...



- Dragan Stojković bio je mladić Ane Mladić. Veza je trajala tijekom rata, Ana je bila u Beogradu, a on na ratištima. Pričali su da se nije sviđao njenom ocu, nije bio pravi vojnik, discipliniran, te ga je odlučio udaljiti od Ane. Poslao ga je posredovanjem svojih ljudi, ne izravno on, na ratišta blizu Sarajeva, da pogine. Rekli su mu da je tamo gdje je otišao srpska linija, ali nije bila i tako je poginuo.

Ana - kada je to čula, shvativši tko stoji iza toga odlučila si je oduzeti život. To je ono što sam ja čuo, što se prepričavalo u našem zapovjedništvu i među vojnicima - ispričao nam je jedan od vojnika koji je bio svjedok događanja. - Nije odmah razmijenjen, vodio se pod imenom Dragan Stojković i tražili smo razmjenu, ne znajući tada uopće tko je on. Kada smo vidjeli da Srbi za njega nude kamione streljiva, čak i tenk, tek smo uvidjeli da nije riječ o običnom vojniku.

Poruka majke
U to vrijeme u bolnicu Koševo stigla je i poruka preko Crvenog križa od majke izvjesnog Dragan Stojkovića, u kojoj mu piše da je čula da je ranjen, da leži u bolnici i da moli da joj se javi. Priču o vezi niškog specijalca i kćeri Ratka Mladića čuo sam od jednog srpskog zapovjednika koji je bio posrednik u razmjeni tijela u blizini naše bojišnice, a kasnije se to među našom vojskom znalo često prepričavati - govori nam taj nekadašnji vojnik, koji je tu priču odlučio podijeliti s nama nakon prikazivanja snimki o Ratku Mladiću na kojem se on vidi sa svojom kćeri Anom.



- Ovu priču, mada je znaju i moji prijatelji iz rata, odlučio sam ispričati kad sam vidio Anu koju nisam poznavao kako se smije s tim čudovištem, a onda mi se vratila slika mladića kojeg smo gledali kako leži na Orahovom Brijegu. Strašna sudbina... - kaže naš sugovornik dok smo razgovarali u Sarajevu blizu rodilišta, odnosno te nekadašnje crte razdvajanja. Između mora spomenika na topčiderskom groblju u Beogradu ističe se jedan mali, ni po čemu poseban spomenik.

Na njemu je urezano ime Ane Mladić i dvije godine: 1971.-1994. Kći Ratka Mladića počinila je samoubojstvo u dobi od 23 godine, doznavši da je njen otac kojeg je idealizirala u stvari monstruozni ubojica. Razne priče pojavljivale su se nakon smrti Ane Mladić, da je ubijena, da se osvetila ocu i sl., ali ne i priča o njenoj ljubavnoj vezi. Što je točno presudilo jednoj od najboljih studentica medicine u Beogradu da se ubije najdražom stvari svog oca, teško da će se ikada doznati. No, možda drugi tajni snimci izuzeti iz doma Mladićevih kriju upravo i vezu između Ane i Dragana.


Tražila čašu vode 
i ubila se nakon toga

Kurir je uspio prošle godine doći do jednog od svjedoka uviđaja na mjestu događaja kad se ubila Ana Mladić, bivšeg oficira VJ i pripadnika Odjela za suzbijanje kriminaliteta Vojne policije. Prisjećajući se kobnog dana, on kaže da ga je rano ujutro pozvao tadašnji načelnik Uprave sigurnosti VJ Aca Dimitrijević i rekao mu što se dogodilo. - Odmah sam sjeo u auto i za nekoliko minuta stigao do Mladićeve kuće. Tamo je već bila patrola civilne policije. U prizemlju kuće sam zatekao Mladićevu ženu i sina. Anino nepomično tijelo bilo je na katu, u njenoj sobi. Pokraj nje nije bilo oproštajnog pisma. Ležala je na boku, a u lijevoj ruci bio joj je pištolj kalibra 7,65 mm, na kome je bila posveta Nikole Ljubičića Ratku Mladiću kao najboljem polazniku Komandno-stožerne akademije. Ispaljeno zrno ušlo je kroz sljepoočnicu i ostalo u gornjem dijelu lubanje - kaže ovaj oficir. - U noći pred samoubojstvo Ana je učila u svojoj sobi, rekli su njen brat i majka. Oko četiri ujutro je tražila da joj donesu čašu vode. Brat joj je odnio vodu, a pucanj su čuli dva sata kasnije. Dok je trajao uviđaj, došao je Ratko Mladić, a nakon njega stigao je i tadašnji načelnik generalštaba VJ Momčilo Perišić, koji je htio ući u sobu na katu. - Spriječio sam ga da uđe unutra. Pitao me je: “Znate li vi tko sam ja?”, a ja sam odgovorio istim tim riječima. On je i dalje tražio da uđe, ali je na kraju odustao - sjeća se svjedok uviđaja mjesta gdje se ubila Ana Mladić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije