Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud odlučio:

Osuđivani desničar u Njemačkoj ne može postati pravnik!

Njemačka desnica
Foto: Reuters/PIXSELL
24.02.2016.
u 00:15

Član neonacističke stranke Die Rechte osuđivan je za govor mržnje, nasilje, nanošenje tjelesnih ozljeda i ne smije na državni ispit

Osuđivan je za nasilje, uznemiravanje javnosti i govor mržnje te ne može postati pravnikom! Takvu odluku donio je upravni sud u gradu Mindenu u Njemačkoj, a nesuđeni pravnik član je neonacističke stranke Die Rechte ili Desničari. Po odluci suda, neće moći pristupiti državnom ispitu. Višestruko osuđivani nasilnik, koji se nije pojavio na izricanju sudske odluke, žali se da mu je ugrožena “sloboda izbora zvanja”.

No sud ističe kako je riječ o osobi koja je istupala s neonacističkim parolama i znamenjem te koja je osuđivana zbog nasilja, zbog nanošenja tjelesnih ozljeda pa ne može postati pravnikom. Već kao mladić osuđivan je za govor mržnje prema strancima i za huškanje na nasilje prema njima. Zanimljivo je da neonacistička stranka kojoj pripada ovaj osuđenik, Die Rechte, nije zabranjena, jedino je Facebook početkom ove godine zatvorio račun stranke zbog povrede prava korištenja. Ta stranka ima nekoliko stotina članova, na čelu joj je poznati neonacist Christian Worch, osnovana je u svibnju 2012. s ciljem da preuzme ulogu NPD-a, Nacionaldemokratske stranke Njemačke, koju je njemačka savezna služba za zaštitu ustava ocijenila opasnom za ustavni poredak Njemačke.

Pokušaj zabrane NDP-a propao je, pokazalo se da im se namješta. Doduše, stranka u svojim dokumentima ima jasne odrednice, zalažu se za Njemačku samo za Nijemce, između ostaloga. U bivšoj Jugoslaviji bilo je sličnih zabrana pa su politički osuđenici, primjerice Tuđman i Veselica, i nakon izlaska iz zatvora u određenom razdoblju imali zabranu javnog istupanja. Sad Kazneni zakon predviđa sigurnosnu mjera zabrane obavljanja određene dužnosti ili djelatnosti na određeni rok, od jedne do pet godina. Sud takvu zabranu može izreći ako je netko počinio kazneno djelo obavljajući tu dužnost ili ako postoji opasnost da će ponovno počiniti to djelo. Posebno su u Kaznenom zakonu istaknuta kaznena djela na štetu djeteta, dakle pedofilima se može izreći zabrana rada u vrtiću ili školi. Najčešće se izriče zabrana obavljanja zaštitarske djelatnosti ako netko sudjeluje u tučnjavi.  

>>Bosanski Hrvat iz Stuttgarta ne želi izbjeglice i migrante u Njemačkoj

>>Tražitelj azila preminuo nakon što je izboden nožem

Komentara 8

Avatar Pavel ic
Pavel ic
01:08 24.02.2016.

pa zbog ekstremne ljevice i laburista i jesmo u ovoj situaci kojoj jesmo.vecina mora trpit manjinu i te šeme.nesvjesno prave razlike i razdvajaju ljude tako da dolazi do problema.oni pokusavaju da lavovi zive s zebrama to nemoze ni u zooloskom vrtu a kamoli ... .previse se politika pocela mijesati u sve i svasta

DU
Deleted user
11:19 24.02.2016.

Postavite ga odmah za ministra branitelja u Hrvatskoj:))

KI
kimi
12:05 24.02.2016.

Šta sad nema ono "danke Deutchland"? Rekao bih da ovo baš nekima i ne paše. Tako to radi ozbiljna država a veličina Nemačke je između ostalog i u tome da ne pokušava da frizira svoju prošlost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije