Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šri Lanka

Osude napada iz cijelog svijeta: 'Terorizam nema vjeru, nema naciju'

Ekpslozije u Šri Lanci
Foto: Reuters
1/9
21.04.2019.
u 15:33

"Tražim od vlade da provede veliku i nepristranu istragu kako bi se odredili odgovorni za napade i da ih bespoštedno kazni, jer se samo životinje tako mogu ponašati", rekao je nadbiskup Malcom Ranjit novinarima.

Niz koordiniranih eksplozija u Šri Lanci, u kojima po posljednjim podacima ubijeno više od 200 ljudi, užasnuo je svijet, javljaju svjetske novinske agencije u trenutku kada je policija objavila vijest o dvije nove eksplozije, sedmoj i osmoj po redu.

Papa Franjo osudio je napade nazvavši ih "okrutnim nasiljem" i rekao je da je u mislima sa stradalima i njihovim obiteljima.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je "s užasom i tugom primio vijesti o napadima u Šri Lanci" te da je Europska unija spremna "pružiti potporu toj prekrasnoj zemlji", javlja AFP. 

Njemačka vlada je priopćila da je šokirana vijestima o bombaškim napadima u Šri Lanci, prenosi dpa.

"Užasnule su nas vijesti da su kršćani u Šri Lanci napadnuti i ubijeni tijekom misa na Uskrs", napisao je na Twitteru glasnogovornik kancelarke Angele Merkel. "Žalimo zbog žrtava i molimo se za ozlijeđene i njihove obitelji. Ne smije se dopustiti da pobijede terorizam, vjerska mržnja i nesnošljivost", dodao je on.

Krizni centar njemačkog ministarstva vanjskih poslova napisao je da je situacija u Šri Lanci nejasna i da pokušava utvrditi ima li stradalih njemačkih državljana u napadima.

Britanska premijerka Theresa May izrazila je duboku sućut Šri Lanci u povodu napada, prenosi BBC.

"Napadi na crkve i hotele u Šri Lanci doista su strašni i upućujem najdublju sućut svima pogođenima. Moramo se držati zajedno kako bi osigurali da više nitko nikada ne mora prakticirati vjeru u strahu", objavila je ona na Twitteru.

Američki veleposlanik u Šri Lanci tvitao je da je "duboko ožalošćen zbog bezumnih napada" i da je SAD "uz šrilankanski narod u ovom strašnom trenutku".

Indijski premijer Narendra Modi snažno je osudio napade i rekao da "nema mjesta za takvo barbarstvo u našoj regiji". Osudama se pridružio afganistanski predsjednik Ašraf Gani. 

Indija, sjeverna susjeda Šri Lanke, pažljivo prati situaciju u toj zemlji. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu napisao je na Twitteru da su bez obzira na motiv, ti napadi "kukavički, barbarski i hladnokrvni". "Terorizam nema vjeru, nema naciju, nema geografski položaj."

Nadbiskup Colomba je pozvao u nedjelju vladu Šri Lanke da nemilosrdno kazni odgovorne.

"Tražim od vlade da provede veliku i nepristranu istragu kako bi se odredili odgovorni za napade i da ih bespoštedno kazni, jer se samo životinje tako mogu ponašati", rekao je nadbiskup Malcom Ranjit novinarima.

"Pozivam sve stanovnike Šri Lanke da sami ne uzimaju pravdu u svoje ruke i da održavaju mir i stabilnost ove zemlje", rekao je.

"Pozivam sve koji mogu da daju krv i pomognu više od 450 ranjenih", dodao je kardinal.

Ključne riječi

Komentara 12

WW
wwwcroxxx
16:05 21.04.2019.

Nažalost, svi teroristički napadi u zadnjih nekoliko desetljeća su isključivo počinjeni od strane bolesnih muslimana i bolesne vjere koju zovu islam. Užas jedan.

KE
kelab
19:15 21.04.2019.

Terorizam ima i vjeru i naciju.

MO
morejeslano
16:04 21.04.2019.

Velika većina terorističkih nedjela je izvršena u ime " religije mira". To je ona religija kojoj se izgleda u današnje vrijeme u MS medijima izbjegava koristiti ime, naime Islam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije