Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVA NA PSIHIJATRIJI

Osuđena bivša ravnateljica: Nalagala vezivanje pacijenata, prejake lijekove...

Thinkstock
10.05.2017.
u 14:43

Vulin je podnijela ostavku na ravnateljsku funkciju nakon što su ovi slučajevi izišli u javnost, a Ministarstvo zdravstva pokrenulo je inspekcijski nadzor

Zbog nesavjesnog liječenja te primjene nepodobnih sredstava i načina liječenja iz nehaja, uz prisilno hospitaliziranje pacijentice u Psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke, od 2005. do 2008. godine, na riječkom Općinskom sudu u srijedu je nepravomoćno na deset mjeseci zatvora osuđena bivša ravnateljica te ustanove Mirjana Vulin.

Sutkinja Damira Delost je pri izricanju presude ustvrdila kako je Vulin nesavjesnim liječenjem znatno pogoršana bolest djevojci, zatvorenoj u bolnici od njezine 18. do 21. godine.

Sud je utvrdio kako je Vulin naložila da se pacijenticu, s dijagnozom poremećaja u ponašanju, bez njene suglasnosti i privole prisilno hospitalizira, pri čemu je trajanje njenog liječenja u bolnici ocijenjeno predugim, prema njenom utvrđenom zdravstvenom stanju i medicinskim indikacijama.


 

Medicinska dokumentacija nije vođena dovoljno pomno, stoji u presudi te dodaje da Vulin nije o primijenjenim terapijama obavještavala roditelje, da je nalagala vezivanje pacijentice te primjenu nepotrebno jakih lijekova.   

Osim za ovaj slučaj, osuđena je i za nesavjesno liječenje druge pacijentice, od kraja 2007. godine do svibnja 2008., također uz vezivanje i primjenu prejakih psihofarmaka.

Kod obje pacijentice se, zbog proživljenoga, razvio posttraumatski stresni poremećaj, utvrđeno je tijekom prvostupanjskog suđenja.

Vulin je podnijela ostavku na ravnateljsku funkciju nakon što su ovi slučajevi izišli u javnost, a Ministarstvo zdravstva pokrenulo je inspekcijski nadzor. 

I branitelj nepravomoćno osuđene bivše ravnateljice, kao i predstavnik tužiteljstva najavili su podnošenje tužbi -  tužitelj jer smatra da je kažnjivo djelo počinila s namjerom, a ne iz nehaja.

 

Komentara 5

HA
havrda
18:22 10.05.2017.

Kako i zašto sociopati i psihopati postanu liječnici koji muče druge nikad mi neće bit jasno.

AN
antidogmatik
16:47 10.05.2017.

Tko bi u ovoj priči također trebao biti pacijent? Liječiti je istom nehumanom metodom kakvom se koristila i sama! Tako da na vlastitoj koži osjeti sve draži svojih postupaka.

Avatar rpesevski
rpesevski
08:34 31.05.2017.

Pogledao sam film o toj lijepoj i napacenoj djevojci koja prica o tom psihijatrijskom teroru, a film se može, vjerujem i sada, pogledati na Youtubu, koja prica o svojim patnjama, o svojoj djevojci koja joj je veliki oslonac i o želji da nesavjesna lijecnica bude kažnjena. Preporucujem ga da se pogleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije