Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU NOVE SANKCIJE

Ostvaruje se Putinova noćna mora, EU donosi mjeru zbog koje su Rusi Zapadu prijetili katastrofom

FILE PHOTO: Russian President Putin declares the start of training launches of ballistic missiles as part of a strategic deterrence force exercise, in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
05.10.2022.
u 08:50

Politico piše kako EU nastoji natjerati Putina da plati za invaziju na Ukrajinu i eskalaciju tog rata, pogotovo nakon što je organizirao referendume za anektiranje okupiranih dijelova Ukrajine

Ambasadori EU zemalja postigli su dogovor oko novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Nove sankcije uključuje i ograničenje cijena prodaje ruske nafte, piše Politico pozivajući se na više europskih diplomata. 

Ovaj paket sankcija već je 8. runda sankcija Europske unije protiv Moskve, a predložila ga je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošloga tjedna, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaoštrio ratnu retoriku koristeći i nuklearna oružja kao prijetnju Zapadu. Također, Putin je istovremeno naredio i mobilizaciju 300.000 Rusa za pojačanje ruskih trupa u Ukrajini.

Politico piše kako EU nastoji natjerati Putina da plati za invaziju na Ukrajinu i eskalaciju tog rata, pogotovo nakon što je organizirao referendume za anektiranje okupiranih dijelova Ukrajine. 

Više EU zemalja izrazilo je zabrinutost zbog novih mjera, pogotovo zbog ograničenja cijene nafte, a detalje mjera još treba verificirati u pisanom obliku. Ova mjera omogućila bi pravnu osnovu za određivanje gornje granice cijena, što su dogovorile zemlje G7. Tri EU članice Malta, Grčka i Cipar posebno su zabrinute zbog novih mogućih sankcija jer njihove flote tankera prevoze većinu ruske nafte, što bi pak moglo značajno utjecati na njihova gospodarstva. 

Putin je već više puta prozivao Europsku uniju zbog sankcija, a upućivao je i prijetnje da će Zapad zadesiti još veća katastrofa ako se EU odluči na ograničenje cijena ruske nafte i ostalih energenata. 

VIDEO Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada

 

Komentara 119

Avatar Musashi
Musashi
09:53 05.10.2022.

To su trebali napraviti odavno, najme kada EU prestane kupovati rusku naftu, Rusija si mora naći novog kupca, odnosno mora istisnuti dosadašnjeg dobavljača zemlji kojoj počinje prodavati naftu, kada je taj dobavljač istisnut on traži novog kupca, u ovom slučaju ga ne mora tražiti.

PR
prokurator
10:52 05.10.2022.

putler je želio biti pokeraš i igrati na euro ovisnost o plinu, ali je bio jako glup ako je mislio da nema te sankcije na svijetu koju zapad neće upotrijebiti, istovremeno šaljući neograničene vrijednosti oružja u ukrajinu. vrlo glup čovjek.

DU
Deleted user
10:31 05.10.2022.

U priči oko nafte ne treba smetnuti s uma da od 05.12. stupa na snagu zabrana pomorskog izvoza nafte u EU, i jednako tako važna zabrana financiranja i osiguravanja njena transporta. Rusima ostaje da kupcima ponude vlastito osiguranje prijevoza, mimoo EU osiguravatelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije