Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović

Oštro po Vladi: 
Tko i gdje donosi ili ne donosi odluke

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/8
09.11.2017.
u 13:51

Slika koja je pred nama danas u Hrvatskoj nije blistava. I nije to ni pesimizam ni optimizam, već realnost, poručila je predsjednica

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je skinula rukavice i najžešće dosad kritizirala Vladu na jubilarnom 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji. Iznijela je niz negativnih statističkih podataka koji pokazuju manjkavosti domaćeg gospodarstva, naročito tržišta rada, loše strukture zaposlenih, izuzetno niskog standarda te demografskih problema.

Naglasak je stavila na usporedbu sa zemljama konkurentima ističući da u odnosu na njih ne stojimo dobro. Niz crnih pokazatelja zaključila je rekavši da ti podaci upućuju na to “da predugo stojimo i da nas drugi prestižu ili nam sve više odmiču”.

Šakom po Plenkovićevu stolu

– Slika koja je pred nama danas u Hrvatskoj nije blistava i ne daje nam razloga za zadovoljstvo, već prije za zabrinutost – poručila je Kolinda Grabar-Kitarović. Zapitala se i tko i gdje donosi, odnosno ne donosi odluke te upozorila da je možda i najveći problem manjak kapaciteta države i javne uprave za provedbu reformi. I sama je zaključila da predstavljeno stanje ne izgleda optimistično i da će se možda nekome činiti da je previše negativno, no ustvrdila je da su to sve samo činjenice koje nisu ni pesimizam ni optimizam, nego realnost.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/8

Ni premijer Plenković ni potpredsjednica Vlade Martina Dalić jučer nisu uživo slušali predsjedničin govor jer su bili okupirani saborskim aktualnim satom. No premijer je predsjednici poručio da Hrvatska, otkad on vodi Vladu, nije ista zemlja otprije godinu dana kada je društvo bilo bitno podijeljeno. Iz toga se naslutilo da premijer možda i predsjednicu drži odgovornom za dio te polarizacije. Dodao je da ima dojam “da nisu svi razumjeli dubinu, korjenitost i dalekosežnost promjena koje unosimo u hrvatski politički sustav”. Na pitanje hoće li HDZ podržati K. Grabar-Kitarović u drugom mandatu, znakovito je rekao da predsjednica prvo sama mora artikulirati svoje želje, a da ih on dosad nije čuo. Predsjednica, sada već kontinuirano, kritizira Vladu i sve se više distancira od HDZ-a, stranke koja ju je prije dvije i pol godine kandidirala za Pantovčak. Posve je očito da je K. Grabar-Kitarović u utrku za drugi mandat odlučila ući ne kalkulirajući kako će njezine poruke biti prihvaćene u vrhu Vlade i vrhu HDZ-a, ali s ozbiljnom namjerom da javnost uvjeri da je predsjednica svih građana, a ne samo birača HDZ-a. Iako je K. Grabar-Kitarović često bila prozivana zbog toga hoće li i HDZ-ovoj Vladi, kao što se prijetila onoj SDP-ova Zorana Milanovića, lupati šakom o stol, sve je očitije da predsjednica sve češće udara “po stolu premijera Plenkovića”. U vodstvu HDZ-a dio izvora ocjenjuje da predsjednica provodi smišljenu taktiku odvajanja od HDZ-a i Vlade da bi izborila drugi mandat na Pantovčaku.

– Tom taktikom neće osvojiti birače SDP-a, ali mogla bi privući one na centru i one neopredijeljene – smatra naš izvor. Iako je prije iz HDZ-a bilo poruka da će vrh te stranke razmisliti hoće li podržati predsjednicu u drugom mandatu zbog njezinih sve češćih kritika, naš izvor smatra da HDZ ipak nema alternative.

– Kada bi predsjednica držala štangu Vladi, onda bi se pojavio neki kandidat sa strane i preuzeo Pantovčak. Međutim, predsjednica mora biti svjesna da u svemu treba imati mjeru – upozorio je naš izvor. Napomenuo je da je lako hladne glave analizirati njezin govor, odnosno taktiku te ostavio prostor da premijeru sigurno nije jednostavno racionalizirati njezine poteze. Ne uzimajući u obzir predsjedničine motive, njezin govor u Opatiji u ekonomskim je krugovima iznimno dobro primljen. Tako je Mato Crkvenac, bivši SDP-ov ministar financija i počasni predsjednik Društva hrvatskih ekonomista, njezin govor ocijenio najzrelijim političkim govorom u posljednje vrijeme.

Jasna poruka

– To je bio državnički govor, poslala je snažnu političku poruku – komentirao je Crkvenac. Upravo zato ekonomisti u njemu iščitavaju i pokušaj iznošenja problema koji izlaze iz okvira njezinih ustavnih ovlasti. Smatraju da svojim utjecajem, premda nema konkretne ovlasti, želi Vladu natjerati da brže rješava goruće probleme, ali i realizira već polugotove projekte. Predsjednica je prigovorila da se vječno raspravlja o poticanju izvoza i ulaganja, a stvari stoje na mjestu, da su vječne, a nerealizirane reforme one koje se tiču demografije, zdravstva, pravosudnog sustava, obrazovanja... Posebno je istaknula i projekte koje Vlade, pa i Plenkovićeva, smještaju među strateške, ali dalje od “prve lopate” nikada se nije stiglo. Među njima su nizinska pruga Rijeka – Botovo, kanal Dunav – Sava te niz energetskih projekata. Izdvojila je LNG terminal na Krku koji je još u fazi papirologije pa usporedila našu učinkovitost s Poljskom koja je u istom razdoblju realizirala LNG terminal Świnoujście koji je pušten u pogon 2015.

Izvori iz Vlade komentirali su da se predsjednica u svojem govoru isključivo fokusirala na negativne statističke pokazatelje, a zanemarila one koji idu u prilog Vladi. Poput rezanja deficita i smanjivanja javnog duga.
– Brojke koje je iznijela takve su kakve jesu, njih se ne može demantirati – komentirao je jedan HDZ-ov član Vlade. U HNS-u nisu htjeli komentirati napad predsjednice na Vladu. Vladu je jedino pohvalila zbog dobre kampanje za uvođenje eura.

 

Komentara 40

HR
Hrvatska
16:19 09.11.2017.

Kolinda sa HDZ-om ili ne je predsjednica jos jedan mandat.

SA
Sagitarius
13:59 09.11.2017.

KGK je nakon Mesića i Josipovića pravo osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni. Kada u uvjetima napada na sve temeljne vrijednosti našeg naroda od strane, u političke strukture infiltriranih jugoslavenčina, udbaša, komunista, kozarčana i grmečlija, politika Vlade prelazi preko nedopustivih ataka, KGK pokušava da se othrve sa svim ovim silnim oportunima i ma kako se to činilo slabašnim , ona uspjeva u tome.

KA
kamenjar0404
17:55 09.11.2017.

Sunjer ga i Šego ,partizanke dosta !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije