Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oštri kriteriji: Položena viša razina matematike uvjet za upis fakulteta

Položena viša razina matematike uvjet je za upis onima koji žele biti psiholozi i učitelji.
09. studenoga 2011. u 20:30 14 komentara 518 prikaza
'03.11.2011., Trg marsala Tita 14, Zagreb - Dies Academicus, obiljezavanje Dana Sveucilista u tjednu Sveucilista i svecana sjednica Senata odrzana je u auli Rektorata Sveucilista u Zagrebu. Rektor Sve
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'

Zagrebačko sveučilište pooštrilo je kriterije za upis brucoša u sljedeću akademsku godinu. Kao što su i najavljivali, određen broj fakulteta kao uvjet za upis postavio je položenu A razinu matematike ili hrvatskog jezika, odnosno dijela obveznih predmeta na državnoj maturi. Na taj potez odlučili su se nakon brojnih primjedbi dekana i profesora na fakultetima da im je pala kvaliteta upisanih studenata iako taj dojam nisu imali čime argumentirati.

Teži testovi

Ipak, kako bi uklonili svaku sumnju u lošiju selekciju i preduhitrili uvođenje prijamnih ispita na još jednom dijelu fakulteta, Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da svi maturanti koji se planiraju upisati na prirodoslovne i tehničke fakultete moraju matematiku polagati na A razini, odnosno moraju se odlučiti za teži test. Slično je i s hrvatskim jezikom. Položenu A razinu morat će imati svi kandidati koji se budu željeli upisati na nastavničke i društveno-humanističke studije. Maturanti će ubuduće morati pripaziti i za koji će se izborni predmet odlučiti. Naime, protekle dvije godine većina fakulteta tražila je samo položen jedan ili dva izborna predmeta bez precizne odredbe koji predmet im je uvjet. Maturanti su tako birali one laganije predmete pa je dosta njih polagalo logiku ili etiku, a upisivalo neke tehničke fakultete. Sljedeće godine to više neće moći, nego će za fakultet koji žele upisati morati detaljno provjeriti koju razinu testa iz obveznih predmeta (hrvatski i strani jezik i matematika) moraju položiti i za koji izborni se odlučiti. Također sve ispite trebat će položiti najbolje što mogu jer su pojedini studiji uveli i minimalni postotak bodova iz pojedinog predmeta koji maturant mora ostvariti na državnoj maturi da bi se uopće mogao prijaviti za upis na određeni fakultet.

Strah za strukovnjake

Bojazni da će u svemu tome najlošije proći učenici strukovnih škola, budući da su testovi za državnu maturu prilagođeni gimnazijskim programima, sve su veće. Stručnjaci upozoravaju da je potrebno hitno izmijeniti sadržaj i strukturu testova.

Sve više fakulteta traži položenu

Sve više fakulteta traži položenu višu razinu testova

Višu razinu matematike traži 12 fakulteta – Grafički, Arhitektura, Ekonomija, Građevina, Medicinski, Učiteljski, Veterinarski, Stomatološki i Prometni. Agronomija će je tražiti za studije krajobrazne arhitekture i agrarnu ekonomiku i hortikulturu, a na Filozofskom i Hrvatskim studijima razina A iz matematike uvjet je za psihologiju. Višu razina stranog jezika traži nekoliko fakulteta.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • ApolloKrid:

    Aleksa Bjeliš. Ti si sramota za ljudski rod. Ovaj čovjek nije mi se udostojio odgovoriti na mail poslan prije 4 godine. Bio sam najbolji student jednog od fakulteta ZG sveučilišta i molio sam za njegovu pomoć prilikom zapošljavanja. Danas su ... prikaži još! mi otvorena su vrata raznih svjetskih sveučilišta, ali ne i ova njegova . Zato i je ZG sveučilište na 1001 mjestu u svijetu. A druga da ne govorim. To je rezultat 60 godina zapošljavanja po rodbinskim vezama (komunističkim i kasnije HDZ ovskim).

  • Mato Vilac:

    A kako komentirati članak.? Studirao sam davnih dana kad je studiranje bilo besplatno, kad su ispitni rokovi bili početkom godine poznati za cijelu godinu Ako bi se rokovi važnih predmeta poklapali molili smo profesore promjene datuma i to bi bilo ... prikaži još!o provedeno .Rokovi su bili mjesečno i mogli smo rasporediti vrijeme učenja. Nisam nikad čuo da se ispiti igdje kupuju ( nije bilo ljetnih rasprodajakao naa ekonomskom). Predavanja su držali profesori a ne asistenti. Uz današnje u informatizaciju i dostupnost informacija studiranje po starome bila bi pjesma.Mi smo teže dolazili do literature.Fakulteta npr ekonomske struke namnožilo se van svake pameti. Sad je doba Bolonje, svaki faks ju tumači na drugačiji način, a ono što je trebao biti jedan od prednosti- prelasci u druge sredine radi nastavka studija, uglavnom se ne može realizirati niti unutar HR. Srednjoškolci su sluđeni instrukcijama radi upisa željenog faksa.

  • -obrisani-:

    Jadna djeca. Na kraju ce studij biti samo za odabrane. Ili izuzetno pametne ili izuzetno bogate...