Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo za najbolje

Oštri kriteriji: Položena viša razina matematike uvjet za upis fakulteta

'03.11.2011., Trg marsala Tita 14, Zagreb - Dies Academicus, obiljezavanje Dana Sveucilista u tjednu Sveucilista i svecana sjednica Senata odrzana je u auli Rektorata Sveucilista u Zagrebu. Rektor Sve
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
09.11.2011.
u 20:30

Položena viša razina matematike uvjet je za upis onima koji žele biti psiholozi i učitelji.

Zagrebačko sveučilište pooštrilo je kriterije za upis brucoša u sljedeću akademsku godinu. Kao što su i najavljivali, određen broj fakulteta kao uvjet za upis postavio je položenu A razinu matematike ili hrvatskog jezika, odnosno dijela obveznih predmeta na državnoj maturi. Na taj potez odlučili su se nakon brojnih primjedbi dekana i profesora na fakultetima da im je pala kvaliteta upisanih studenata iako taj dojam nisu imali čime argumentirati.

Teži testovi

Ipak, kako bi uklonili svaku sumnju u lošiju selekciju i preduhitrili uvođenje prijamnih ispita na još jednom dijelu fakulteta, Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da svi maturanti koji se planiraju upisati na prirodoslovne i tehničke fakultete moraju matematiku polagati na A razini, odnosno moraju se odlučiti za teži test. Slično je i s hrvatskim jezikom. Položenu A razinu morat će imati svi kandidati koji se budu željeli upisati na nastavničke i društveno-humanističke studije. Maturanti će ubuduće morati pripaziti i za koji će se izborni predmet odlučiti. Naime, protekle dvije godine većina fakulteta tražila je samo položen jedan ili dva izborna predmeta bez precizne odredbe koji predmet im je uvjet. Maturanti su tako birali one laganije predmete pa je dosta njih polagalo logiku ili etiku, a upisivalo neke tehničke fakultete. Sljedeće godine to više neće moći, nego će za fakultet koji žele upisati morati detaljno provjeriti koju razinu testa iz obveznih predmeta (hrvatski i strani jezik i matematika) moraju položiti i za koji izborni se odlučiti. Također sve ispite trebat će položiti najbolje što mogu jer su pojedini studiji uveli i minimalni postotak bodova iz pojedinog predmeta koji maturant mora ostvariti na državnoj maturi da bi se uopće mogao prijaviti za upis na određeni fakultet.

Strah za strukovnjake

Bojazni da će u svemu tome najlošije proći učenici strukovnih škola, budući da su testovi za državnu maturu prilagođeni gimnazijskim programima, sve su veće. Stručnjaci upozoravaju da je potrebno hitno izmijeniti sadržaj i strukturu testova.

Komentara 14

AP
ApolloKrid
20:52 09.11.2011.

Aleksa Bjeliš. Ti si sramota za ljudski rod. Ovaj čovjek nije mi se udostojio odgovoriti na mail poslan prije 4 godine. Bio sam najbolji student jednog od fakulteta ZG sveučilišta i molio sam za njegovu pomoć prilikom zapošljavanja. Danas su mi otvorena su vrata raznih svjetskih sveučilišta, ali ne i ova njegova . Zato i je ZG sveučilište na 1001 mjestu u svijetu. A druga da ne govorim. To je rezultat 60 godina zapošljavanja po rodbinskim vezama (komunističkim i kasnije HDZ ovskim).

MV
Mato Vilac
21:12 09.11.2011.

A kako komentirati članak.? Studirao sam davnih dana kad je studiranje bilo besplatno, kad su ispitni rokovi bili početkom godine poznati za cijelu godinu Ako bi se rokovi važnih predmeta poklapali molili smo profesore promjene datuma i to bi biloo provedeno .Rokovi su bili mjesečno i mogli smo rasporediti vrijeme učenja. Nisam nikad čuo da se ispiti igdje kupuju ( nije bilo ljetnih rasprodajakao naa ekonomskom). Predavanja su držali profesori a ne asistenti. Uz današnje u informatizaciju i dostupnost informacija studiranje po starome bila bi pjesma.Mi smo teže dolazili do literature.Fakulteta npr ekonomske struke namnožilo se van svake pameti. Sad je doba Bolonje, svaki faks ju tumači na drugačiji način, a ono što je trebao biti jedan od prednosti- prelasci u druge sredine radi nastavka studija, uglavnom se ne može realizirati niti unutar HR. Srednjoškolci su sluđeni instrukcijama radi upisa željenog faksa.

OB
-obrisani-
02:49 10.11.2011.

Jadna djeca. Na kraju ce studij biti samo za odabrane. Ili izuzetno pametne ili izuzetno bogate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije