Naslovnica Vijesti Izbori 2015.

Ostojić žestoko o Grmoji: Siguran sam da laže. Božo Petrov nije prisluškivan

- Zašto je deset dana šutio o toj istoj predstavci za koju u Saboru kažu da ne mogu iznijeti podatke u javnost jer saborski odbor ne postoji - kazao je Ostojić.
06. siječnja 2016. u 00:01 179 komentara 7950 prikaza
Ranko Ostojić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u emisiji RTL Direkt, na optužbe da je zloupotrijebio sigurnosne službe u svrhu praćenja Bože Petrova, poručio je ljudima iz Mosta da podnesu kaznene prijave. 

- To je sramotan način na koji se tako teške optužbe na račun bilo koga mogu podnijet. Neka potpišu kaznenu prijavu, neka kažu netko je to zloupotrijebio, a ne iznositi ovakve optužbe bez ikakvih podataka i argumenata - kazao je Ostojić.  Na opasku da se glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja poziva na predstavku koja je dostavljena saborskom odboru za nacionalnu sigurnost, Ostojić je kazao da je "zanimljivo kako Grmoja zna za tu predstavku. 

- Zašto je deset dana šutio o toj istoj predstavci za koju u Saboru kažu da ne mogu iznijeti podatke u javnost jer saborski odbor ne postoji. Pitanje je odakle on to sve zna. Siguran sam da laže i da Božo Petrov nije ni prisluškivan niti je bilo izlistavanja niti bilo čega i to zahvaljujući sustavu kontrole koji je promjenom zakona ukinuo staru praksu po kojoj se to moglo raditi - oštar je bio Ostojić te dodao da je ranije bilo takvih slučajeva. 

"To je konkretno provodio Milijan Brkić"

- Bilo je slučajeva u kojima je ravnatelj policije mogao bez ikakvog naloga, koliko god ga je volja radit klopku, zasjedu, pratnju i da nikome za to ne odgovara. Pratio je novinare, pratio je bivšeg glavnog državnog odvjetnika, sadašnjeg glavnog državnog odvjetnika. To je konkretno provodio Milijan Brkić, a to su koalicijski partneri kolega iz Mosta. To smo ukinuli promjenom zakona i to se više ne može dogoditi - kazao je Ostojić te dodao da ne zna koji je motiv takvih optužbi iz Mosta. 

- Mislim da ovo Mostu samo šteti - kazao je Ostojić te dodao da je razočaran što je Mostu "hit pitanje" u pregovorima postala kontrola nad Ministarstvom unutarnjih poslova. - Ako misle da će borbu protiv korupcije voditi sa svojim savjetnicima koji su od '92 do '97 godine bili šefovi SZUP-a, a sada čuvaju Petrova, gospoda Smiljan Reljić i Ponjavić, ako su to savjetnici onda je to jako žalosno - rekao je Ostojić.

Božo Petrov nije ni praćen, ni prisluškivan ni izlistavan, odgovorio je u Dnevniku Nove TV dosadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na prozivke iz Mosta da je zlouporabio svoje položaj i ovlasti te da je PNUSKOK pratio čelnika Mosta nakon izbora. Ustvrdio je kako ga glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja optužuje bez ikakvih dokaza te je pozvao Božu Petrova da se direktno suoče kako bi raspravili te teme. - Oni žele voditi MUP, žele se baviti sigurnosti pa mislim da bi bio red da se suočimo i da vidimo tko govori istinu - rekao je Ostojić. Poručio je kako za tako ozbiljne optužbe treba podnijeti kaznenu prijavu te je potpisati imenom i prezimenom kako bi ta osoba mogla i odgovarati ako se tvrdnje pokažu neistinitima.

Nisu ga zvali iz USKOK-a

Zanimljivo je, kaže, da Grmoja ne želi davati nikakva imena i ne daje nikakve konkretne informacije. Ako se netko bavi s ovakvim stvarima neka da dokumente i dokaze, ne može ovako uznemiravati javnost, rekao je. - Ovo je bacanje prašine u oči, ima nekih drugih problema, neka kažu zašto se toliko tuku za MUP i kad je to počelo - rekao je Ostojić. Dodao je kako ga iz USKOK-a još nitko nije zvao ali da će se odazvati ako bude pozvan. Ostojić drži da Grmoja već iz prvog slučaja, kad je izjavio da su neki članovi Mosta ucjenjivani i pod pritiskom, nije ništa naučio. Podsjeća kako je USKOK tada naredio da se sve istraži te se pokazalo da nije bilo ničega od onoga što je navodio.

Ostojić je pokazao i isprintanu shemu pod nazivom "Kriminalna hobotnica Bože Petrova", prilog tekstu o Boži Petrovu koji je objavljen 1. prosinca 2015. na portalu Dnevno.hr te poručio Mostu da ukoliko "imaju lokalnih problema neka ih rješavaju tamo, a ne preko leđa policije".

"Reinerova supruga nije smjela voziti automobil"

Na pitanje da li se predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ponašao u skladu sa zakonom kada je išao na skijanje, Ostojić je odgovorio da je sve bilo po zakonu kada je u pitanju postupanje prema štićenoj osobi.

- To je bilo ispravno osim što mu supruga nije smjela voziti automobil. Ako se to želi promijeniti, onda treba mijenjati uredbe i zakone. Ne krivite policajce koji su radili svoj posao - rekao je Ostojić.

Upitan za sudbinu Zorana Milanovića u SDP-u Ostojić je rekao kako će on sam odlučiti hoće li se kandidirati za šefa stranke no da on smatra kako se treba kandidirati te da Milanović ima njegovu punu podršku.  

>>Orešković, Petrov i Karamarko razgovarali u Sheratonu: 'Ne možemo gubiti vrijeme na petljanje'

>>Grmoja dao iskaz u USKOK-u: 'Sumnjam da je Ostojić zloupotrijebio svoj položaj. No, nemam dokaze za to'

Elipso

 • kajinx:

  Sad će nam reći tko je nacrtao svastiku.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  Ostoja Ranković je u dnevniku Nove tv djelovao nemušto i izgubljeno.ničim nije opovrgao optužbe Grmoje.isto ovako je tvrdio da nisu pratili i istraživali Linića pa se nekoliko mjeseci poslije otkrilo da je lagao i Sabor tako da niti ta afera ... prikaži još! još nije raščišćena.očito će novo saborsko povjerenstvo imati po čemu kopati kada uđe u Mup.nešto se naglo vratio sa skijanja.treba uništiti dokaze.najbolje je njega odvesti 30 dana u Remetinec da ne utječe na svjedoke pa neka se tamo sučeli sa USKOKOM.

 • kosnik:

  Po nečemu je Ostojić definitivno broj 1. Definitivno najgori ministar unutarnjih poslova u povijesti RH.