Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski watergate

Ostojić: Policija je radila zakonito i ja nisam imao nikakve veze s tim!

Ranko Ostojić (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
21.10.2012.
u 16:30

Kao ministar ne dobivam izvješća o nadzoru Ureda VNS-a pa tako nisam upoznat ni sa sadržajem navodnog nadzora o kojem piše Večernji list, rekao je ministar Ostojić

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u samo jednom danu provjerio je navode objavljene u Večernjem listu i ustanovio da policija u obavljanju svoga posla nije prekoračila ovlasti i nije prekršila zakon. Izjavio je to sam ministar na hitno zakazanoj konferenciji za novinare na kojoj je reagirao na priču o navodno nezakonito dopisivanim imenima na popise osoba čije telefonske kontakte policija prati.

‘Ne dajem naloge’

- Kao ministar ne dajem naloge, ali dajem podršku i stojim iza policijskog zakonitog rada. Niti jedna medijska hajka, ma od koga dolazila, neće zaustaviti ministra niti smije zaustaviti policajce u primjeni svojih ovlasti, ma o kome se radilo. Posebno kad je riječ o istraživanju najtežih kaznenih djela policija u svom radu nastoji tijesno surađivati s Državnim odvjetništvom. Dakle, pod punom političkom odgovornošću odbacujem sve navode koji su objavljeni u Večernjem listu. Niti je policija počinila bilo kakvu nezakonitost niti ja kao ministar imam veze s operativnim obradama, niti sam dao bilo kakav nalog. Kao ministar zadužen za koordinaciju sigurnosno-obavještajnog sustava ne dobivam izvješća o nadzoru Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, pa tako nisam upoznat ni sa sadržajem navodnog nadzora o kojem piše Večernji list - rekao je ministar Ostojić.

- Može se medijski udarati na ministra, ali se ne može i ne smije zaustaviti policiju u borbi s najtežim oblicima kriminala, s mafijom - kaže Ostojić.

Ističe i kako Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost nema ovlasti nadzirati policiju, nego samo sigurnosno-obavještajne agencije.

Bolja kontrola

A policiju u ovom trenutku može nadzirati samo saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Ostojić podsjeća i da je predlagao da se uvede civilni nadzor policije.

Ostojić kaže kako više neće provjeravati ima li nezakonitosti u provjeri kontakata, jer, kaže, to je već učinio, ali će, ističe, provjeriti kako je priča dospjela u novine. Ostojić otkriva i da ne može baš svaki policajac imati uvid u popise nečijih telefonskih kontakata. U policiji su, kaže ministar, samo 24 policijska službenika na čelu sa šefom kriminalističke policije oni koji imaju upravo zatražiti uvid u izlist nečijih telefonskih i SMS kontakata.

>> Uz imena obitelji Todorić dodali i broj šefa SOA-e

Komentara 20

Avatar Ivica6
Ivica6
17:05 21.10.2012.

"– Policija je radila zakonito i ja nisam imao nikakve veze s operativnim obradama, a ni Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost nema ovlasti nadzirati policiju – kazao je na konferenciji za medije ministar policije Ranko Ostojić nakon ekskluzivne Večernjakove priče o nelegalnom praćenju telefonskih poziva osoba iz SOA-e i Agrokora. " Ja sam ministar policije, ali me to baš ne zanima, ne znam što se tamo događa i nisam kriv. Je li to što hoćeš reći, Ostojiću?

SO
sotokuco
17:11 21.10.2012.

Pa kako mi ne vjerujete?! Ja sam političar!

Avatar madcap
madcap
17:02 21.10.2012.

Dobro Ostojić govori. Treba istražiti dilanje podataka iz policijskih istraga i u ovom slučaju te odgovorne identificirati a zatim procesuirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije