Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šmrkom na bundžije

Oštar zahtjev MUP-a: Mlaz u boji za borbu protiv prosvjednika

smrrr
07.03.2010.
u 23:11

Prosvjednike koji se ne raziđu policija može zaliti mlazom u boji i tako poslije lakše naći i privesti

Ogluše li se prosvjednici kakvih je posljednjih dana Hrvatska puna, na naredbu policije da se mirno raziđu, policajci će ih moći zaliti vodom u koju su stavili boju. "Obilježene" će ih lakše identificirati, pronaći, uhititi i kazniti zbog remećenja javnog reda i mira. Neposlušnu gomila koja je postavila prepreke da joj se teže priđe moći će se zaliti i vodom u koju su stavljena nadražujuća sredstva.

 Platni razredi za 'drukere'

Mlaz iz šmrkova može biti koncentrirani ili disperzirani. Dva su uvjeta da do ovakvog razvoja događaja dođe: da je voda u koju su umiješana sredstva za obilježavanje ili propisana koncentracija neškodljivih nadražujućih tvari ekološki čista te da prođe MUP-ov prijedlog Pravilnika o načinu policijskog postupanja.

Prihvati li se za 70 članaka opširniji pravilnik, policija će na svom platnom popisu imati i doušnike u nekoliko platnih razreda. Koliko vrijede takve informacije, procjenjivat će policajac koji koristi usluge 'drukera'. U policijskim papirima neće se navoditi osobni podaci informatora, već jedinstveni sigurnosni kod koji će mu dodijeliti u Ravnateljstvu policije. Policajac koji tog 'drukera' ima na vezi, u svojim će izvješćima informacije šifriranog informatora ocijeniti kodovima A, B, C i X. Kod A označavat će pouzdan izvor, B je najčešće pouzdan, C najčešće nepouzdan, a X neodređen izvor. Od 1 do 4 ocjenjivat će se vjerodostojnost dobivenih podataka pa će jedinicu dobiti istina, dvojku vjerojatna, trojku moguća, a četvorku nedređena istina.

 Vezat će i noge

Za svaku procjenu podataka bit će potrebno upisati i kod pouzdanosti i kod vjerodostojnosti podataka. Troškovi koje informator bude imao bit će pokriveni, a "za uloženi trud i prikupljene obavijesti" on može biti i novčano nagrađen. Koliko može zaraditi te mora li na dobit platiti krizni porez, nije navedeno. Visina nagrade koju policija daje zbog obavijesti o uhićenju počinitelja kaznenih djela ostaje nepromijenjena - od 20 do 100 tisuća kuna, a u iznimnim situacijama veća. Osim ruku, policija će neposlušnima moći vezati i noge. No, kod uobičajenog postupanja dužni su se građanima obratiti 'gospođo ili gospodine'. Predstavit će se ako ocijene da treba, inače će pokazati samo broj značke ili službene iskaznice.

Komentara 37

KA
karlovcankica
23:15 07.03.2010.

Gnjusna vlada i gnjusna policija..fuj! To je sramota za Hrvatsku i hrvate..sto rade jadnom narodu!

BI
bilibrig
23:26 07.03.2010.

Sramota je što seljaci ne poštuju pravila ove države. Policija je institucija i sramotni su ovi napadi na policiju.

RA
razočarani1
14:49 08.03.2010.

policija,bando i ubice hrvatskog naroda............skidajte uniforme.tako nam i treba kad smo ovce koje cijeli život biježe od čobana.......fuj,bljak pljuc pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije