Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostali bez 6,4 milijuna kn zbog propusta u nabavi udžbenika

Agencija za fondove EU odbila je financirati 25% iznosa u 1. zahtjevu za nadoknadu troškova iz 2018. za podršku provedbi kurikularne reforme
31. listopada 2019. u 06:35 60 komentara 18016 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

U jeku štrajka i traženju većih koeficijenata za učitelje i profesore Hrvatska će iz proračuna, uz sva dosadašnja davanja, morati izdvojiti još dodatnih 6,447.294,69 kuna. Iznos je to neprihvatljivih troškova koje je nadležna agencija DEFCO, u Hrvatskoj zadužena za učinkovito upravljanje sredstvima Europskog socijalnog fonda, odbila financirati.

Blaženka Divjak Gradski pročelnik Lovrić ministrici Divjak: Neugodno sam zatečen objavom fotografija učenika

Nadoknada iz proračuna

Drugim riječima, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u prvom zahtjevu za financijsku nadoknadu europskog novca za “Školu za život”, točnije za dio projekta koji je nosio naziv “Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme (CKR)”, ostala je bez 25 posto europskog novca. Taj će se iznos morati nadoknaditi iz proračuna.

 | Autor : Luka Stanzl/Pixsell Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Naime, u Ministarstvu obrazovanja, a sve zbog “Škole za život” predali su prvi zahtjev za nadoknadu sredstava za razdoblje od 1. ožujka do 31. prosinca 2018. godine u kojem je iz fondova EU potraživano 25,091.469,07 kuna. Iako Hrvatskoj još službeno nije refundirano, europskoj agenciji prihvatljivo je 17,247.459,04 kuna troškova, dok je u ostatku od gotovo 6,5 milijuna kuna nadležna Europska agencija otkrila nepravilnosti i odlučila ne refundirati taj iznos. A razlog – nimalo zanemariv.

Naime, prema mišljenju nadležne agencije (DEFCO), ključni razlog neprihvatljivih troškova leži u propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika. U spomenutih 6,4 milijuna kuna, bez kojih smo ostali, nisu uračunati samo propusti u javnoj nabavi udžbenika, agenciji DEFCO sporni su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica.

Blaženka Divjak Štrajk u školama Divjak: Dijalog nema alternative, situacija je neodrživa

Reforma se stalno financira

Štoviše, iz zahtjeva za nadoknadu izuzeti su i troškovi koji se odnose na putne troškove (63.545,40 kn) i troškove honorara (190.335,80 kn), a sve zato što agenciji nisu dostavljene obračunske liste, JOPPD obrasci za putne troškove i honorare te dostavnice za provedene nabave udžbenika.

– Prioritet Ministarstva je razjasniti činjenice zbog kojih su određeni troškovi proglašeni neprihvatljivima te je od odgovorne osobe za projekt pomoćnice ministrice Lidije Kralj zatraženo da navedeno i obrazloži te prevenira. Ministarstvo je osiguralo sredstva za financiranje aktivnosti koje se ne mogu financirati iz fondova – poručili su iz Ministarstva naglasivši da se reforma kontinuirano financira i iz državnog proračuna i iz fondova EU te da imaju predviđen novac za ovakve situacije.

 

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • prajdali100:

  Pa valjda će ministrica Divjak u skladu sa svojim visokim moralnim standardima sama ponuditi ostavku.Bio bi red !

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Svugdje u državnim institucijama postoje nesposobni koji su nekompetentni za posao koji obavljaju. Negdje ih godinama skrivaju i to prolazi. Ludost je takvima dati išta u vezi EU fondova jer se to vrlo brzo vidi i očituje. Problem je kad ... prikaži još! dužnosnik nije u stanju razlučiti tko mu je sposoban a tko je jednostavno uhljeb i ne skloni uhljebe na suvišna i izmišljena radna mjesta, a sposobnima da raditi. Jer moguće štete su neminovne ako tako ne uradi.

 • Pahor:

  Glup i gluplji, tako je to kada su uhljebi u akciji