Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaposlena učiteljica

Ostala bez posla unatoč diplomi i dodatnim kvalifikacijama

nathalie mioč korparić
Foto: Vedran Balen
04.11.2013.
u 12:52

Iako je završila Pedagoški fakultet i uz to imala bolje dodatne kvalifikacije od svih četvero primljenih kandidata, Nathalie Mioč Korparić i dalje je nezaposlena

Brođanka Nathalie Mioč Korparić već godinama bezuspješno pokušava dobiti posao učiteljice u školi, ali nikada nije bila toliko ogorčena kao na posljednjem natječaju za mjesto učitelja rehabilitatora u školi za djecu s posebnim potrebama "Milan Amruš". Na tom natječaju posao je dobila apsolventica, a ona je odbijena, iako je završila Pedagoški fakultet i uz to imala bolje dodatne kvalifikacije od svih četvero primljenih kandidata. Cijeli slučaj prijavila je prosvjetnoj inspekciji, koja joj je nakon obavljenog nadzora dostavila rješenje koje je, kaže, ono najgore u cijeloj priči.

– Prema mome mišljenu to je zastrašujuće jer škola je svojim učenicima itekako obvezna omogućiti najbolje obrazovanje i najbolje učitelje. Koji su to onda kriteriji presudili kod davanja posla? – pita se Nathalie. U rješenju, naime, stoji da u slučaju da se na natječaj ne jave osobe koje ispunjavaju propisane uvjete, škola nije obvezna dati prednost osobama koje su diplomirale ili uzeti u obzir dodatne kvalifikacije. Brođanka ima pet godina radnog iskustva, od čega dvije upravo s djecom s posebnim potrebama u toj školi. Uz to, ima i izvrsnu informatičku naobrazbu, preporuku profesora s fakulteta te znanje stranih jezika. Iako u posljednjih pet godina nema ni dana radnog staža, ona je nastavila raditi na svojim znanjima i vještinama, smatrajući kako će joj to u dogledno vrijeme donijeti određenu prednost. Očito, prevarila se! – Kada sam predavala papire, znala sam nemam šanse ako se javi profesor rehabilitator. Međutim, on se nije javio i ta četiri radna mjesta su popunjena na način na koji jesu. A iz izvještaja prosvjetne inspekcije može se iščitati jasna poruka da se ne vrijedi žaliti ako dobijete odbijenicu, jer vaše dodatne kvalifikacije škola ni po jednom stavku zakona nije dužna uzeti u obzir – ističe nesuđena učiteljica.

Ravnateljica Mirjana Jakovčev ne poriče kako je Nathalie radila u njezinoj školi, ali to je, kaže, bilo prije deset godina i u vrijeme kada ona nije bila ravnateljica, a uz sve to i sudila se sa školom jer je i tada smatrala da je oštećena.

– Istina je da smo primili apsolventicu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta jer nedostaje nam defektologa i nismo smjeli dopustiti da je uzme netko drugi. Ostali kandidati bili su u istoj poziciji kao Nathalie i mi među njima biramo koga hoćemo. Uostalom, ako ta kandidatkinja toliko želi raditi u našoj školi, zašto se nije doškolovala za rehabilitatoricu? – pita se ravnateljica.

Komentara 14

MO
mouthmw
13:02 05.11.2013.

Sramotni članak! I ovako se defektolozima danas kradu radna mjesta a sad još i preko novina imate drskosti ovakve gluposti pisati! Sram vam može biti! Nitko se doktorima ne gura na njihova radna mjesta, nema se tko gurat ni školovanoj SPECIFIČNOJ grani poput defektologa! I onda se naravno ljudi bune kako nema kadra i kako se s osobama sa teškoćama ne radi kako spada! Sramota!

SU
Suomea
11:43 05.11.2013.

Što se imate čuditi? Gospođa nije prof.rehabilitator, defektolog, kako god želite, nego pedagog. Zna se koje je njihovo područje i radno mjesto i zna se naše područje i radno mjesto. To da trebamo surađivati svi skupa i da je područje multidisciplinarno je činjenica. Ali ako se traži prof.rehabilitator, traži se s razlogom. Svi žele da djeca s posebnim potrebama dobiju najbolje, a onda tražite da na mjesto stručne i specijalno školovane osobe (fakultet u trajanju od 5 godina, neopisivo puno prakse i vježbi + teorije) za područje s posebnim potrebama dobije netko tko za to NIJE školovan. Tko bi vas razumio... "Istina je da smo primili apsolventicu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta jer nedostaje nam defektologa i nismo smjeli dopustiti da je uzme netko drugi." S razlogom, jer ako niste znali, samo je jedan fakultet (ERF) u Hrvatskoj i na godinu prima samo 40ak studenata, dakle Hrvatska je u velikom nedostatku rehabilitatora/defektologa, koji bi trebao biti u svakoj redovnoj školi, vrtiću, bolnici. Svi bi vi da se Hrvatska razvija i napreduje, ali ako ne počnete razmišljati svojom glavom i ako ne prestanete dopuštati medijima da vas truju, I don`t think so. Pozdrav iz Finske i sve najbolje!

CH
chemica
14:12 04.11.2013.

Pa nije glupa da se doškoluje za rehabilitatoricu pa da vi opet uzmete rodicu ili zemljaka uz nekakvo nebulozno objašnjenje. Bjež ti lijepo curo u Švedsku ili Australiju. Tamo uistinu pobjeđuju NAJBOLJI. Ovdje života NEMA jer ama baš uvijek pobjeđuje onaj s boljom vezom pa ma koliko loš bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije