Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osobe s invaliditetom osloboditi plaćanja cestarine, bez obzira na to u čijem su autu

HDZ-ovi ugledni članovi i dužnosnici mlate svoje žene i djecu, Plenkovićeva suradnica i ministrica demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić obiteljsko nasilje komentira riječima „tako vam je to u obitelji“, a premijer Plenković licemjerno dolazi na prosvjed, rekao je Bernardić
19. ožujka 2019. u 13:20 1 komentara 510 prikaza
Vesna Škulić, Marija Alfirev i Davor Bernardić na SDP-ovoj konferenciji za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o cestama kojima predlažu da se osobe s invaliditetom oslobodi plaćanja cestarine, bez obzira na to čijim se automobilom prevoze. Time SDP nastavlja borbu za ravnopravnost i ispravlja još jednu nepravdu, naglasio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za medije u Saboru.

Davor Bernardić EU IZBORI Bernardić: U Bruxellesu moramo imati zastupnike hrvatskih interesa, a ne sluge

- Ovo znači kreiranje politike jednakosti u svim pravima pa tako i u pravu na slobodu kretanja. Preko pola milijuna naših sugrađanki i sugrađana s invaliditetom živi na pragu ili ispod granice siromaštva. UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom nas obvezuje da ih kroz zakonodavstvo učinimo vidljivijima i prisutnijima u društvu, počevši od inkluzivnog obrazovanja, zapošljavanja do odgovarajuće rehabilitacije, no, na žalost, kao društvo u tome smo zakazali – kaže. Osnivanjem Savjeta za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju SDP će, u suradnji s udrugama, svojim inicijativama činiti sve da se proces implementacije UN-ove Konvencije bude brži i učinkovitiji, a ne da to bude samo još jedan dokument koji smo potpisali, najavljuje.

Saborska zastupnica Marija Alfirev dodaje kako SDP želi promijeniti Zakon tako da se pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine odnosi i na osobe s invaliditetom koje nemaju vlastiti automobil.

- Sada osobe s invaliditetom koje voze, primjerice, članovi obitelji moraju plaćati cestarinu na autocestama, što smatramo diskriminacijom prema svima onima koji nemaju svoj automobil i to želimo ispraviti. Ako osoba koristi automobil, bez obzira na to u čijem je vlasništvu, treba biti oslobođena plaćanja cestarine. Osobe koje imaju najmanje 80 posto oštećenja donjih ekstremiteta ne mogu koristiti javni prijevoz, ponajprije autobusni, koji je trenutačno u Hrvatskoj najpovoljniji, o čemu sam poslala zastupničko pitanje ministru prometa Olegu Butkoviću u prosincu prošle godine, ali još nije dobila odgovor – kaže Alfirev.

Davor Bernardić ŽELI I DA VRATI MANDAT Bernardić odgovorio Vargi: 'Profesionalne uspjehe može zahvaliti SDP-u'

Predsjednica SDP-ova Savjeta za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Vesna Škulić na svom je primjeru plastično objasnila probleme s kojima se susreće. Ako nema automobil, mora nekoga zamoliti da je odveze do Zadra, što bi je stajalo više od tisuću kuna, jer bi morala platiti dvije kune po kilometru i cestarinu, pojašnjava.

- Ne postoji nijedan prilagođeni autobus s podiznom rampom, a vlakom mogu samo do Knina, ali od Knina nema nijedan autobus koji me može odvesti do Zadra, što znači da do Zadra mogu doći samo osobnim automobilom. Mobilnost je ključni preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom u društveni, kulturni, socijalni i ostale aspekte života. Govorimo o integraciji, a zapinjemo na prvom koraku, a to je pristupačnost – pojašnjava Škulić zaključivši kako mjesečno mora izdvojiti preko tisuću eura za sudjelovanje u aktivnom životu.

Andrej Plenković Obiteljsko nasilje Plenković o slučaju iz Požege: HDZ ne tolerira nasilje

Komentirajući sutrašnje saslušanje aktualne ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić povodom njezine kandidature za glavnu tajnicu Vijeća Europe, Bernardić je ustvrdio kako je očito da ona „bježi iz Vlade, svjesna da nije riješila niti jedno vanjsko - političko pitanje“.

- Situacija Hrvatske u odnosima sa susjednim zemljama nikada nije bila gora. Jasno je da ministrica Pejčinović Burić traži rezervnu poziciju i to je osobina svih ministara u Vladi Andreja Plenkovića. Isključivo njihova karijera ih zanima, a Hrvatska i hrvatski interesi u fušu – tvrdi Bernardić.

Komentirao je i prosvjed protiv nasilja u obitelji, kao i vijest da je HDZ-ovog potpredsjednika Gradskog vijeća Požege Igora Krizmanića kćer Petra Š. na Facebooku optužila za obiteljsko nasilje.

Igor Krizmanić Igor Krizmanić HDZ-ovac kojeg je kći optužila za nasilje zamrznuo članstvo u stranci

- Evo i danas je izašao jedan članak u novinama u kojem stoji kako je jedan „ugledni“ HDZ-ov moćnik premlatio svoju ženu i djecu. HDZ-ovi ugledni članovi i dužnosnici mlate svoje žene i djecu, Plenkovićeva suradnica i ministrica demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić obiteljsko nasilje komentira riječima „tako vam je to u obitelji“, a premijer Plenković licemjerno dolazi na prosvjed. To su osobine ove Vlade. Oni su lažovi i licemjeri – kritizira Bernardić dodavši kako sam nije došao na prosvjed #spasime u subotu jer je ranije upućena poruka da se na prosvjednom skupu ne očekuju političari.

Najavljuje i da će SDP dati punu podršku sindikalnoj referendumskoj inicijativi „67 je previše“, kojom će se prikupljati potpisi za raspisivanje referenduma od 27. travnja do 11. svibnja zbog protivljenja odlasku u mirovinu u dobi od 67 godina.

- Pozivam sve građane da se priključe i podrže ovu referendumsku inicijativu i tako kažu što misle o ovom Vladinom pokušaju reforme po kojoj će građani raditi duže, primati manju mirovinu, a onda u toj mirovini živjeti još teže – zaključuje Bernardić.

Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • vidum:

    Vidi Bere, vidi Bere. Žestoko tuče po HDZ-u i traži oslobađanje invalida od plaćanja cestarine. Naravno, da je pritom savršeno nevažno što su većina invalida u Hrvatskoj, HDZ-ovi lažnjaci.E Bero, Bero!