Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavština Jakovine

Osnuj tvrtku, uzmi poticaje i bježi. Za plan i program nitko ne pita

tihomir jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
21.02.2017.
u 18:30

Umjesto seljaka, vrhnje – i to čak 90% državnih subvencija – ubiru špekulanti

Kosturi, čudovišta ili monstrumi iz ormara, kako god danas nazivali ostavštinu bivšega ministra Tihomira Jakovine koja već i državnom proračunu dolazi na naplatu, mogli su se spriječiti, poništiti, deložirati još lani u lipnju kad je i Europska komisija posumnjala u naš zdrav razum.

To bi nas, što će se uskoro vjerojatno i pokazati, manje koštalo nego da se država poput pijanog milijunaša dvije godine kasnije razbacuje Jakovininim promašajima koji hrvatskoj tvornici pod vedrim nebom, seljaku, OPG-ima i ostalim ozbiljnim poljoprivrednicima i dalje ne donose ništa dobro. Ma koliko se god oni trudili i mislili da će im biti bolje, nakon pojedinaca koji su se politikom, a ne stručnošću, dočepali funkcija, vrhnje – i to čak 90% državnih subvencija po projektu i do 5 milijuna eura – ubiru špekulanti, tvrtke s jednim ili nula zaposlenih, s milijunskim dugovima...

Koji luđak ne bi riskirao ako mu država poklanja čak 90% novca? A on zauzvrat, čuda li, da bi zadovoljio Jakovinine natječaje mora tek osnovati neku malu tvrtkicu i dio poslovanja sa stare prebaciti na nju. Možda i na sina, mladog poljoprivrednika, što nosi 20% novca više. Može i preko noći. Što manja tvrtkica, to bolje jer prednost imaju manja poduzeća, ekonomske vrijednosti iznad 8000 eura, koliko, primjerice, može stajati najam nekoliko hektara voćnjaka upisanih na brzinu u upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Bez poslovnog plana, financijskih pokazatelja, bez projekcija za budućnost. Nitko ga neće pitati ni koliko je godina u biznisu, kakve rezultate ima iza sebe, bonitet, izvozi li i ima li riješeno tržište. vrtke koje su mislile kako će konačno proširiti biznis i biti konkurentnije dampingu i nepoštenoj praksi trgovaca s pravom su ljute i ogorčene. Traže objašnjenja kako je moguće da neki anonimus u biznisu koji se tek misli dokazati dobije više bodova i više novca.

Traže i nečiju odgovornost. Ministar Tolušić obećava kako će ispraviti Jakovinine pogreške na budućim natječajima. No više od milijarde kuna EU subvencija već je potrošeno. 

>>Jakovina nam nije ostavio kosture, nego čudovišta iz ormara'

>> Naši startupi pomažu razvoj restorana, a zauzvrat dobiju ključne kupce

Komentara 16

RP
rpzagreb
20:25 21.02.2017.

Ljudsko i moralno dno dna.

KU
kupatilo
21:42 21.02.2017.

I stose ceka.Zasto takvi likovi jos uvjek uzivaju slobodu.

Avatar kenj@c
kenj@c
20:49 21.02.2017.

jakovina donosi sdp-u više štete nego koristi.pa pustite ga,molim vas, na miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije