Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Vrtim Zdravi Film'

Osnovci ne znaju dovoljno o pravilnoj prehrani i tjelesno su neaktivni

osnovci
Foto: Branimir Bradarić
1/4
12.03.2014.
u 14:35

Projektom, koji se provodi treću godinu za redom, obuhvaćeno je ukupno 2500 osnovaca iz 43 škole.

U predvorju vukovarske OŠ Siniša Glavašević danas je održana završna svečanost projekta pod nazivom Vrtim Zdravi Film koji provode Hrvatski školski športski savez i tvrtka Nestle Adriatic.

Projektom, koji se provodi treću godinu za redom, obuhvaćeno je ukupno 2500 osnovaca iz 43 škole. Na svečanosti je istaknuto kako projekt kroz edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti podržava napore javno zdravstvenih institucija u prevenciji pretilosti mladih.

– I u trećoj godini projekta dolazimo do alarmantnih saznanja po kojima više od polovice učenika prije edukacije nije znalo osnovne skupine namirnica i izvora energije u hrani. Samo trećina učenika ima pet obroka na dan, a njih manje od 50 posto unose preporučenu količinu voća svakodnevno. Samo 18,1 posto ispitanih učenika unosi dovoljno povrća na dan, rekla je nutricionistica tvrtke Nestle za regiju Aleksandra Malešević.

Tijekom istraživanja došlo se do podatka po kojem samo 15,70 posto ispitanih učenika su zadovoljavajuće tjelesno aktivni, minimalno 60 minuta dnevno. U sklopu današnjeg predstavljanja rezultata projekta učenici su predstavili edukativni film o važnosti zdravih životnih navika dok je gošća svečanosti bila veslačica Ivana Krkljuš koja je izabrana za najsportašicu Grada Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije. Inače, važnost projekta prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, Agencija za odgoj i obrazovanje te poznati sportaši Nika Fleiss i Gordan Kožulj.

>> Redovita tjelesna aktivnost preduvjet je ubrzavanja metabolizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije