Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osnovana Geopodravina: Uz struju proizvodit će se povrće, cvijeće i ribe

11. veljače 2009. u 15:50 21 prikaza

Osnivanjem poduzeća Geopodravina službeno je počela realizacija programa iskorištavanja geotermalnih voda na bušotinama Lunjkovec i Kutnjak i u sklopu toga će se izgraditi termoelektrana, sušara za povrće, uzgajalište riba, proizvodnja cvijeća i povrća te turistički kompleks s hotelom i bazenima.

Projekt je zahtjevan, ali realan s obzirom na potencijale geotermalnih bušotina te se za dvije godine, rečeno je, može očekivati otvaranje 500 radnih mjesta.

Povrće iz Podravine
Stoga će, ističe Branimir Hodaček, ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, poslužiti kao pilot-projekt i za druga područja s istim geotermalnim potencijalima. Iako se u početku razmišljalo samo o obnovljivim izvorima energije u konačnici se sve svelo i na proizvodnju hrane te turizam.

Upravo je u ovom objedinjavanju, po riječima Zdravka Šestaka, predsjednika uprave Podravke, najveća vrijednost. Njime će ujedno, rekao je, i Podravka mijenjati svoj odnos prema dobavi sirovina, prvenstveno povrća, koje su donedavno kupovali čak na svjetskim burzama, a ubuduće bi se, nagovijestio je, trebalo proizvoditi na podravskom selu, kako za svježu preradu tako i za buduću sušaru.

A na isti način, dodao je, dobavljat će i stoku za mesnu industriju Danica.

Potpora Vlade
Prilikom skupa osnivača novog poduzeća i Nadzornog odbora rečeno je da je izrada projektne dokumentacije za gradnju centrale i geotermalne bušotine napredovala te je realno za očekivati da će se prva faza projekta završiti za dvije godine. Potporu tome, kako je pak naglasio Vedran Duvnjak, predsjednik Fonda za privatizaciju, daje i Vlada.

Inače, od cijelog projekta korist će imati legradska općina, a i Županija koja time postaje još više prisutna u energetskoj bilanci Hrvatske.

staford
cane corso i američki stafordski terijer
Užas u Brodu: Dva psa preskočila ogradu i napala 59-godišnjaka i njegovog psa
Hrvatski ured za osiguranje
OSIGURAJ SE
Kako biti spreman za nepredvidive i neizvjesne životne situacije?