Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ceremonija za vrijeme posjeta

Osnivač WikiLeaksa ženi se iza rešetaka, svadbenu tortu dijelit će pristašama pred zatvorom

Julian Assange
Foto: NEIL HALL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.03.2022.
u 10:46

Daily Mail piše da su uzvanici zamoljeni da na vjenčanje stignu svečano odjeveni te da umjesto darova doniraju novce Crowfunder UK kampanji, da sponzoriraju postavljanje klupa u parku ili tomu slično te da polijepe postere i plakate kojima pozivaju na oslobađanje Assangea

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange i njegova zaručnica Stella Moris vjenčat će se u srijedu u strogo zaštićenom londonskom zatvoru Belmarsh, u koji je smješten u razdoblju pravnog postupka izručenja SAD-u.

Assange (50) se bori protiv nastojanja da ga se izruči SAD-u, gdje bi mu trebalo biti suđeno jer su na njegovom portalu WikiLeaks objavljeni tajni dosjei koji se odnose na ratove u Iraku i Afganistanu. Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je odobrio zahtjev SAD-a za izručenje Assangea, koji je prethodno blokiran zbog pogoršanja njegova mentalnog zdravlja i blažeg moždanog udara.

Skupina Assangeovih simpatizera koja djeluje pod nazivom 'Don't Extradite Assangea' (DEA) priopćila je da će vjenčanje voditi matičar te da će mu prisustvovati samo četvero uzvanika, dvoje svjedoka i dvojica zaštitara. Gosti će morati otići odmah po završetku ceremonije, premda će se ona održati tijekom redovnoga vremena za posjete.

Vjenčanicu dizajnirala Vivienne Westwood

DEA je objavio da je vjenčanicu za mladenku dizajnirala britanska modna dizajnerica Vivienne Westwood, dugogodišnja Assangeova pobornica, čija će modna kuća izraditi i kilt za mladoženju, odajući tako počast njegovu škotskom nasljeđu.

Moris s Assangeom ima dva sina, a ispred zatvora će nakon ceremonije održati govor pred pristašama te s njima podijeliti svadbenu tortu. Fotografiranje vjenčanja u zatvorima omogućuje zatvorsko osoblje u skladu s 'uspostavljenom nacionalnom politikom fotografiranja zatvorenika'. Troškove ceremonije podmirit će Julian Assange i Stella Moris.

Daily Mail piše da su uzvanici zamoljeni da na vjenčanje stignu svečano odjeveni te da umjesto darova doniraju novce Crowfunder UK kampanji, da sponzoriraju postavljanje klupa u parku ili tomu slično te da polijepe postere i plakate kojima pozivaju na oslobađanje Assangea.

Assange je postao simbol zagovornika slobode medija, koji optužuju Washington da pokušava prikriti izvješćivanje o legitimnim sigurnosnim pitanjima. Bude li proglašen krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži zbog objavljivanja vojnih i diplomatskih dosjea, Assange bi se mogao suočiti s doživotnom zatvorskom kaznom. 

Komentara 1

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:23 23.03.2022.

Assange je ruski potřčko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije