Naslovnica Vijesti Svijet

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bit će izručen Švedskoj

Assange ima pravo na žalbu i zbog toga bi se cijeli postupak mogao odužiti do ljeta
24. veljače 2011. u 12:29 25 komentara 5 prikaza
Julian Assange
Foto: AFP/PIXSELL

Sud u Londonu odlučio je danas da se osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea izruči Švedskoj. Švedske vlasti žele suditi Assangeu zbog navodnog silovanja. Assange optužbe poriče. 

Sudac Howard Riddle nije prihvatio argumente Assangeovih odvjetnika da će suđenje u Švedskoj biti pristrano i politički motivirano. Riddle je kazao kako Assange nije želio da ga švedske vlasti ispitaju, da im je bio nedostupan te da se čini da je namjerno izbjegavao švedske istražitelje. 

Assange ima pravo na žalbu i zbog toga bi se cijeli postupak mogao odužiti do ljeta. Žalbu mora uložiti u roku od sedam dana. Assange je uhićen početkom prosinca u Britaniji na zahtjev švedskih vlasti.

Njegovi su odvjetnici ranije izjavili da, ako Assange bude izručen Švedskoj, postoji mogućnost da će biti prebačen u SAD ili čak u Guantanamo, gdje bi se suočio s odvojenim optužbama povezanima s objavljivanjem 250.000 tajnih dokumenata State Departmenta. 

– Ako bude izručen, Assange u Švedskoj neće imati pošteno suđenje. U slučaju da ga Švedska izruči SAD-u, prijeti mu smrtna kazna – izjavio je Geoffrey Robertson, odvjetnik osnivača WikiLeaksa.

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOO juda ce biti izrucennnnnnnnnnnnnn

  • treble:

    nije odao niti jednu tajnu niti kompromitirao sigurnost nikoga. samo je pokazao kakvi su stvarno diplomati, naštetio je njima i zaslužili su. sada mu namještaju.

  • -obrisani-:

    Ajde Englezi, recite ne Amerima....a haaa