Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matuzović podnio žalbu

VIDEO Odvjetnik umirovljenog generala HVO-a Matuzovića: 'Zapovjednu odgovornost imao je pukovnik Hrvatske vojske'

orašje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.11.2016.
u 15:05

'Ako su počinjeni zločini, onda se mora utvrditi struktura zapovijedanja, odnosno koji su časnici zapovijedali Operativnom grupom i imali efektivnu kontrolu nad svim događanjima', rekao je Matuzovićev odvjetnik

Odvjetnik uhićenog časnika HVO-a Đure Matuzovića opovrgnuo je danas nagađanja da će se njegov klijent braniti prebacivanjem odgovornosti na Hrvatsku vojsku, ističući da su te postrojbe, prema sporazumu između Hrvatske i BiH, legalno borile kako bi obranile susjednu državu od srbijanske agresije.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, izvjestilli su tužitelji BiH. Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a, organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

'Mora se utvrditi struktura zapovijedanja'

– Sjećamo se 1992. i političkog dogovora na razini dviju država i dva tadašnja predsjednika (Alije) Izetbegovića i (Franje) Tuđmana. Taj dogovor omogućio je da postrojbe Hrvatske vojske uđu na teritorij BiH i pomognu obranu teritorija od zajedničkog neprijatelja – rekao je Almin Dautbegović.

– Gospodin Matuzović s jednom jedinicom kojom je zapovijedao je bio daleko od toga da je mogao vladati na cijelom terenu – dodao je. Ako su počinjeni zločini, onda se mora utvrditi struktura zapovijedanja, odnosno koji su časnici zapovijedali Operativnom grupom i imali efektivnu kontrolu nad svim događanjima – dodao je Matuzovićev odvjetnik.

– Nije to nikakvo skidanje odgovornosti, samo želimo pokazati tko je bio odgovoran po zapovjednoj strukturi. Mi želimo rekonstruirati istinu i činjenično stanje bez želje da se na nekoga prebacuje bilo kakva odgovornost – rekao je Dautbegović. Po njegovim riječima, obrana će se u slučaju podizanja optužnice fokusirati na to da su se eventualno događali pojedinačni zločini. – Ako je i bilo zločina, oni su bili incidentni, nije postojao nikakav plan – istaknuo je Dautbegović.

– Zapovjednu odgovornost u ovom slučaju imali su zapovjednici Hrvatske vojske iz operativne grupe iz Slavonskog Broda odnosno pukovnik HV-a. Imamo imena, pa i pukovnika iza njega, i to ćemo reći istražiteljima. Do imena se može doći i na internetu – izjavio je Dautbegović u emisiji Hrvatska uživo HRT-a. 

Dautbegović se danas žalio na odluku suda o zadržavanju Matuzovića na slobodu i odluku žalbenog vijeća očekuje idući tjedan.

Komentara 38

Avatar smile
smile
15:57 04.11.2016.

Orašje se obranilo od četnika pa ih treba suditi za to. Stravično! Cilj ove farse je iseljavanje Hrvata iz BiH.

TR
trpimirprvi
15:32 04.11.2016.

opet cenzura, dakle da ponovim, treba procesuirati sve zločine počinjene u Hrvatskoj, što znači ukinuti zakon o aboliciji i donijeti zakon o nadležnosti Hrvatske i na BiH, pa procesuirati i zločine koje su činili srbi i muslimani, a ne samo hvatati Hrvate!

GL
GLADIATOR
16:14 04.11.2016.

Ovakvo nešto se samo nama može desiti, spasiš Bihać od pokolja, spasiš im žene i djecu u ratu, pomažeš im da napreduju, daš im tisuće HR putovnica i oni te onda progone sa tvoje zemlje, dok onaj koji je sve zakuhao gleda i umire od smijeha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije