Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji na granici kalifata

‘Oslobodit ćemo Mosul i to će biti propast kalifata’

ISIL,džihad
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.02.2015.
u 12:40

Počinje ključna bitka za razbijanje ISIL-a

Stanovnici glavnog iračkog grada Bagdada ispraćaju svoje najmilije koji odlaze prema sjevernom Iraku gdje će se pridružiti borcima kurdskih pešmerga i iračkoj vojsci te kršćanskoj brigadi koji pripremaju veliku ofenzivu na grad Mosul, zadnji grad i glavno uporište ISIL-a u Iraku.

Sve je spremno za udar

Ono što me najviše fasciniralo jest što su roditelji svoje sinove i kćeri, koji su se javili kao dragovoljci, ispraćali veselo kao da idu u svatove, a ne u borbu. Isto tako, dragovoljci koji su odlazili džipovima pjevali su domoljubne i revolucionarne pjesme – 22-godišnji student prava Hadi, kojem su na ispraćaj došli obitelj i mnoštvo prijatelja, kazao mi je da je napustio fakultet i prijavio se kao dragovoljac jer više ne može gledati kako ekstremisti teroriziraju iračku naciju i cijeli svijet.

– Idem jer nemam što izgubiti. Ovo više nema smisla. To zlo moramo iskorijeniti iz naše zemlje. Dok ih ne uništimo, u Iraku neće biti mira. Zbog toga smo ja i moji prijatelji s fakulteta odlučili pomoći u uništavanju tih zlikovaca – govori Hadi naglašavajući da je, otkad je terorist Al-Baghdadi proglasio kalifat, ubijeno na desetke tisuća nevinih ljudi.

– Idem u rat i neće mi biti žao ni poginuti. Bit ću mučenik za dobrobit islama, ali i čovječanstva – kaže Hadi.

Da su konačnu ofenzivu na Mosul koja bi, po svemu sudeći, trebala početi početkom ožujka, ISIL-ovi borci shvatili ozbiljno dokazuje i činjenica da su oteli 100 sunitskih plemenskih vođa iz provincije Anbar te zaprijetili da će ih ubiti ako počne opća ofenziva na Mosul. Analitičari smatraju da će pad Mosula biti početak kraja ISIL-a. Irački politički analitičar Osama Musna vjeruje da će ISIL do kraja godine nestati iz Iraka.

– Svaki dan gube bitke s iračkom vojskom i kurdskim snagama. ISIL svakodnevno gubi dijelove svog teritorija, a njihovo je kretanje ograničeno zbog zračnih udara – kazao je Musna.

Istodobno stručnjaci koje je poslala Velika Britanija završili su obuku tisuću boraca, pešmerga, jezida i kršćana te žensku brigadu, koji će sudjelovati u napadima na uporište ISIL-a, grad Mosul.

Zbog pada cijene nafte u nekoliko mjesta u Iraku izbili su sukobi unutar ISIL-a, između stranih i domaćih ratnika, i to zbog podjele novca od nafte.

Život u Bagdadu polako se normalizira iako je granica Islamskog kalifata još do prije dva mjeseca dosezala do predgrađa glavnog iračkog grada. Sada je ukinut policijski sat koji je uveden 2003. pa stanovništvo Bagdada ponovno uživa u tradicionalnom ritualu – večerama u narodnim restoranima, u kojima se nudi irački šiš kebab.

Foto: ''

Bolna točka rijeka Tigris

Otkad sam prije dva dana stigao u Bagdad, nije bilo bombaških napada. Iračka vojska i nacionalna garda napravila je tampon-zone i detaljno provjeravaju svaki ulazak i izlazak iz grada. Sinoć sam proveo cijelu noć s vojnicima na obali Tigrisa jer je iračka vojska otkrila kako je mnogo samoubojica i terorista ušlo u Bagdad upravo tim putem. Vojnik Mustafa rekao je kako teroristi sada imaju i ronilačku opremu, koja im olakšava prelazak preko rijeke.

– Uspjeli smo spriječiti desetak napada terorista koji su htjeli u grad ući preko rijeke. Naše snage cijelu noć patroliraju u čamcima – kazao je Mustafa.

U međuvremenu, u zračnom udaru ubijeni su visoki dužnosnici ISIL-a, dok je ISIL u svom osvetničkom pohodu oteo još 200 kršćana u Siriji. Kršćani prolaze svoje najteže trenutke postojanja i nameće se pitanje hoće li uopće preživjeti tzv. Islamsku državu prije nego što ona nestane.

>>Otkriven identitet 'Jihadi Johna'

>>Džihadisti oteli 90 asirskih kršćana

Komentara 16

PA
pacoje
05:48 28.02.2015.

hasane cuvaj tu tvoju veliku glavu,dok mozes

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
13:57 27.02.2015.

Hm! Mosul nije zadnji grad u rukama ISIL-a. Kirkuk, sjedište naftne industrije i Tikrit, sjedište sunita, oba grada su u rukama ISIL-a. Možemo navijati, ali činjenice u člancima ne bi trebale biti olako napisane.

DU
Deleted user
18:32 27.02.2015.

ovo je dobro iscenirana imigracija europe, koja dugorocno dovodi do njene moguce destabilizacije koja ce velikom bratu biti as u rukavu u buducim pregovorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije