Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kapitulacija nacističke njemačke
Povratak na članak

Oslobođenje ili početak okupacije? Njemačko društvo u dilemi i 75 godina nakon rata

- Najveća većina Nijemaca nije 1945. bila oslobođena od nekog režima koji ih je protiv njihove volje učinio podčinjenima, nego je vojnim sredstvima prisiljena odustati od nacionalsocijalističkog ludila", tvrdi povjesničar Huerter

Komentari 8

SI
sisavac
10:20 08.05.2020.

ajoj, opet filozofiranje i izmišljanje, falsificiranje. jel njemačka 45-e bila okupirana? bila je! čak su bile formirane 4 okupacijske zone, i tako su se zvale! svakom zonom gospodarila je jedna zemlja pobjednica. danas jedini problem koji njemačka ima od tog rata jest 70.000 američkih vojnika i nekoliko vojnih baza amerike na svom tlu, i činjenica da amerika kontrolira sve tajne službe njemačke, da prisluškuje merkelicu i stotine njemačkih političara, bez da njemačka tu ima što pitati. rusi su otišli 90-ih. a to što su demontirane cijele tvornice... hm, pa englezi su bombardirali sve njemačke kapacitete, od tih 'tvornica' ostalo je vlo malo, i to što su sovjeti (ne rusi...) odnijeli su bili dijelovi proizvodnih linija, strojeva, a ne da je netko cijelu tvornicu odšrafao i zilovima odpelao u harkov! to se zvala repatrijacija, odšteta, koju je njemačka platila sovjetima zbog njemačkog razaranja sssr-a. nemaju nijemci dilema, oni su zemlja eunuha u politici, oni su radnici, radilice, matica im je ipak u americi... nijemcima se upravlja, oni neku samostalnost od 45-e i nemaju, njima amer drma. problem nijemaca je gubitak izvoznih prilika, jer rastom kine, indije, i i drugih, plus elektrifikacija automobila, znači i konačan pad rasta made in germany proizvoda. a gubitkom toga on postaju bliže španjolcima... i ne, nisu rusi-sovjeti baš u ddr-u bili glavni, stassi je bila služba daleko neovisnija o kgb-u, to se vidi i danas. a svaka ekipa na vlasti se želi održati što duže.

VL
NI
Nini istrijan
13:26 08.05.2020.

Pa koliko ja vidim i citam i u Hrvatskoj je ista dilema,tj.ima mnogo unesrecenih ljudi koji jos uvijek ne mogu da prebole poraz 1945 godine!!!

VL
MP
Miroslav.P
11:27 08.05.2020.

Tekst je pomalo glup dok sam zivio u Njemac imao sam starog susjeda njemca. Jednom prilikom me pozvao dosao sam. Slusam CD svira orkestar Crvene armije. Pitam ga od kud ti to da slusas orkestar Crv Armije.Kaze ja sam bio na istocnom frontu zavolio sam njihovu muziku. Kaze sta smo radili tamo pas nebi pojeo. Sve zarili i pali mucili ubijali stid me neznak kako cu umrjeti... Ali osjetili smo kad su nas zasuli sa KACUSAN nisu stali do Berlina.Dobro smo prosli kazu koje smo grozote tamo radili. Kaze pola je bilo Njemaca a pola stranaca. Talijana Madara Francuza Rumuna i Bugara i njihovih cigana.. Hvala im kaze pravili smo nedje nepznata ljudskom umu.

VL
Avatar EU?
EU?
11:53 08.05.2020.

Miroslave a šta reći za Hrvate? DA se vi stidite kao taj Nemac

VL
Avatar EU?
EU?
11:53 08.05.2020.

Miroslave a šta reći za Hrvate? DA se vi stidite kao taj Nemac

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.