Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat sankcijama

Čekaju napad? Ukrajinski vojnici 'ukopani' na granici s Rusijom

Ukrajina vojska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/20
20.03.2014.
u 22:53

Predsjednik SAD-a Barack Obama isključio je mogućnost američke vojne intervencije u Ukrajini i rješenje sukoba vidi u diplomaciji

Ukrajinski vojnici potpomognuti oklopnim vozilima razmjestili su se blizu granice s Rusijom, piše Reuters. Vojnici su u pratnji imali 20-ak kamiona i oklopnih vozila. Izvodili su pješačke vježbe u malim grupama oko 30 kilometara od granice s Rusijom u Doneckoj regiji.

Ukrajinska vlada je svoju vojsku stavila u punu pripravnost zbog straha od invazije iz Moskve nakon što je Moskva osvojila Krim. No, još uvijek nema naznaka većeg grupiranja Ukrajinske vojske uz granicu s Rusijom.

"Čini se da sada neću moći na proljetne praznike u Sibir"

- Ponosan sam što me sankcionirao Putin - napisao je na svom Twitteru američki senator John McCain te dodao kako će se i dalje boriti za slobodu i nezavisnost Ukrajine.

- Čini se da sada neću moći na proljetne praznike u Sibir, izgubio sam dionice Gazproma, a zamrznut je i moj bankovni račun u Moskvi - napisao je u drugom statusu na Twitteru McCain.

Ukrajinsko ministarstvo obrane izvijestilo je da je oko 20 naoružanih muškaraca napalo ukrajinski ratni brod Ternopil u luci u Sevastopolju na Krimu. – Napad je počeo – napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva obrane Vladislav Seleznjov, piše France24.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je da uvodi nove sankcije ruskim dužnosnicima, ali i jednoj banci, kao odgovor na rusko pripajanje Krima.

Obama je govorio nekoliko sati nakon što je donji dom ruskog parlamenta ratificirao sporazum između proruskih vlasti Krima i Ruske Federacije. – Nismo željeli da se ovo dogodi – rekao je Obama i dodao kako "ove sankcije neće imati veliki utjecaj samo na rusku nego i na svjetsku ekonomiju". Obama je donio i odluku da se uvedu sankcije "ključnim sektorima ruske ekonomije".

Na listi za sankcije i jedna banka

– No, Rusija mora znati da će ih daljnja eskalacija dovesti do dublje izolacije u međunarodnoj zajednici – kazao je Obama. Američki predsjednik naglasio je da SAD sa zabrinutošću gleda na situaciju u južnoj i istočnoj Ukrajini. Obama tvrdi da će nove sankcije pogoditi i banke koje pružaju financijsku potporu ruskom vodstvu.

– Ruski narod mora znati, a Putin mora razumjeti da Ukrajinci ne moraju birati između Zapada i Rusije – kazao je Obama i dodao kako se nastavljaju diplomatski odnosi između SAD-a i Rusije. Uz još 20 dužnosnika kojima su uvedene sankcije, na novoj listi našla se i Bank Rossiya.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Rusija odgovorila istom mjerom

Rusija je na američke sankcije odgovorila istom mjerom prema američkim državljanima. Na listi na kojoj je 10 imena nalaze se i predsjednik Predstavničkog doma Kongresa John Boehner, senator John McCain i viši savjetnik Baracka Obame Dan Pfeiffer.

"Kao odgovor na sankcije koje je američka administracija 17. ožujka uvela protiv ruskih dužnosnika kao ''kaznu'' za podršku referendumu na Krimu, rusko ministarstvo objavljuje da uvodi recipročne sankcije protiv sličnog broja američkih dužnosnika i zastupnika", piše u priopćenju koje je objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova. Dodaju kako će se SAD-u sankcije vratiti 'kao bumerang'". "Tretirati našu državu na taj način neprimjereno je i kontraproduktivno", pišu iz Ministarstva.

Glumica i spisateljica Vera Graziadei na svom Twitter-profilu postavila je satiričnu fotografiju borbe Putina i Obame. – Svi imamo besplatne karte – napisala je Graziadei uz fotografiju na kojoj su predsjednici prikazani kao boksači.

Rusi osvojili tri ukrajinska ratna broda

Proruske snage na Krimu danas su zauzele i tri ukrajinska ratna broda. U osvajanju broda Kemelnitski u Sevastopolju čuli su se i pucnjevi, rekao je fotograf AP-a i dodao kako u pucnjavi nije bilo ozlijeđenih osoba. Drugi brod Lutsk također su okružile proruske postrojbe, a fotograf AP-a je vidio i da ukrajinski vojnici napuštaju treći brod Ternopil. Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Leonid Poljakov rekao je da ruski vojnici stalno prijete da će napasti vojarne u kojima se nalaze ukrajinski vojnici.

– Imamo jasan dokaz da su ruske agencije unajmile takozvane prosvjednike, koji su zapravo gangsteri, sa zadatkom da potaknu još jedan krug nasilja u južnoj i istočnoj Ukrajini. Rusija želi odgoditi predsjedničke izbore, razdvojiti Ukrajinu, a krajnji cilj Rusije je eliminacija ukrajinske nezavisnosti – kazao je u intervju za Reuters ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da tenzije između Rusije i Ukrajine predstavljaju "veliki rizik za te države i šire" i poziva na suzdržanost svih strana u krizi koja bi mogla izmaći izvan kontrole. – Sve strane moraju se suzdržati od bilo kakvih nepromišljenih i provokativnih akcija koje bi mogle pogoršati već sada vrlo napetu i nestabilnu situaciju – rekao je Ban Ki-moon nakon sastanka s Vladimirom Putinom u Kremlju.

Lavrov: Ukrajina treba postati federacija

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako jedini način da se stabilizira situacija u Ukrajini jest da se ona proglasi federacijom. – Želimo shvatiti tko će predstavljati legitimnu vlast u Kijevu. U tom smjeru predlažemo ustavnu reformu kojom će se poštovati interesi svih ukrajinskih građana i regija – kazao je Lavrov i dodao kako je to temelj za formiranje legitimne vlasti, kako zakonodavne tako i izvršne, i na državnoj i na regionalnoj razini. – Uvjereni smo da se situacija u državi može stabilizirati jedino tako da Ukrajina postane federalna država – kazao je Lavrov u donjem domu ruskog parlamenta, pišu RIA Novosti.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, ratificirala je danas sporazum o pripajanju Krima Ruskoj Federaciji.

Za sporazum je glasovalo 445 zastupnika dok je samo jedan zastupnik bio protiv. Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je potpisao sporazum s proruskim vodstvom Krima nakon "referenduma" na kojem je 96,7 posto glasača poduprlo pripajanje Rusiji, a čije rezultate ne priznaju zapadni političari uz argumentaciju da je bio neustavan i nelegitiman.

Merkel prijeti novim sankcijama Rusiji

Čelnici Europske unije danas se sastaju u Bruxellesu kako bi dogovorili daljnje sankcije Rusiji nakon pripojenja Krima. Uoči summita njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će se Rusija suočiti s novim sankcijama EU ne poduzme li korake za rješavanje krize u Ukrajini.

Predsjednik SAD-a Barack Obama isključio je mogućnost američke vojne intervencije u Ukrajini te rješenje sukoba vidi u diplomaciji.

– Ne trebamo izazivati rat s Rusijom. Postoji bolji put – poručio je Obama.

"Postoje naznake da bi Rusija mogla izvesti vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine"

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Jurij Klimenko danas je u Ženevi izjavio kako postoji mogućnost da Rusija namjerava slati još vojske u Ukrajinu.

– Postoje naznake da bi Rusija mogla izvesti vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine.

Vlasti na Krimu oslobodile su zapovjednika ukrajinske mornarice nakon što su jučer u ukrajinsku pomorsku bazu u Sevastopolju upali proruski prosvjednici i zatočili ga, javlja BBC.

Podsjetimo, proruske postrojbe jučer su zauzimale ukrajinske baze na Krimu, a Ukrajina je najavila da će povući svoje vojnike s tog poluotoka i zatražiti od UN-a da ga proglasi demilitariziranom zonom. Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je gradnju mosta kojim bi rusko kopno spojio s Krimom. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen strahuje da bi Rusija mogla krenuti i na istočnu Ukrajinu.

>> NATO strahuje da će Rusi krenuti na istočnu Ukrajinu!

Komentara 372

ST
Stipeprof
09:26 20.03.2014.

Nikola, sam si naveo da se 89% stanovništva Hrvatske izjasnilo za nezavisnost na referendumu? Pa po čemu se onda srpska agresija na Hrvatsku razlikovala od možebitne ukrajinske agresije na Krim? I po čemu se srpski pokušaj da se Hrvatsku silom zadrži u Jugoslaviji razlikovao od turskog pokušaja da silom zadrži Srbiju u sastavu Otomanskog carstva?

AM
alberta.mutti.5
09:25 20.03.2014.

Rusija nije recimo Libija, a Carl Bild & company su traljavo izvrsili zadatak. To je prava dijagnoza.

Avatar noemy-no
noemy-no
09:44 20.03.2014.

Amerika tjera Evropsku uniju da prekine trgovinu sa Rusijom, i tjera nase zemlje da trgujemo s njima, koji ce nam prodavati svoje usluge po 3 puta vecoj cijeni. Eto to su te ''sankcije'' Rusiji zapamtite. Dakle mi moramo uzdrzavati amerikance, ratovati sa svijetom radi njih, posto oni zive 5 puta vecim standardom nego sta si realno mogu priustiti. Zemlje moraju gusiti vlastitu proizvodnju, vlastite proizvodjace, moramo uvoziti njihovu robu, sta nam treba i ne treba, jer su nas sve porobili, pogledajte samo situaciju u nasoj zemlji. Poljoprivednici nam nista ne proizvode, nista zivo ne izvozimo zato sta su nas oni kolonizirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije