Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LISTA EUROPOLA

Tko su dvojica Hrvata koji se nalaze na popisu najtraženijih kriminalaca u EU: Opasni nasilni i naoružani

Osijek: Davor ?izmok dobio 40 godina zatvora za ubojstvo Pere Marti?a i Jadranke Modri?
Davor Javorovic/PIXSELL
02.12.2023.
u 14:56

Na novom popisu traženih kriminalaca objavljeno je više od pedeset bjegunaca povezanih s najtežim nedjelima, a na njemu su se našli i hrvatski državljani Davor Čizmok (43) i Tomislav Drmić (30), donosimo detalje njihovih zločina

Dvadeset godina napunit će se u ožujku od brutalne likvidacije osječkog poduzetnika Pere Martića (38) i prijateljice mu Jadranke Modrić (26) u stanu u bivšem hotelu Turist u središtu Osijeka. Ubojica je u poduzetnika ispalio pet hitaca, a u ženu jedan. Ustrijelio je Jadranku da bi zataškao zločin.

Krvavi se obračun zbio nasuprot zgradi PU osječko-baranjske i u blizini autobusnog te željezničkog kolodvora. “Odrađen” je u potpunoj tišini, u noći na 28. ožujak 2004. Nitko ništa nije čuo. Kada su točno ubijeni, u početku se nije znalo. Smrt je nastupila između tri i devet sati ujutro, no tijela su pronađena tek oko 14.30 sati. Pero Martić i Jadranka Modrić posljednji su put viđeni te subote oko 22 sata, kada su odlazili iz njegova Automat cluba City, nadomak hotelu Turist.

Devet godina tapkali u mraku

Policija je gotovo devet godina tapkala u mraku. Davor Čizmok i Damir Handanović uhićeni su 2013., nakon što su tajno praćeni godinu i pol, pri čemu je snimljeno oko 20.000 razgovora.

Po optužnici, Handanović je ponudio 100.000 eura Čizmoku da ubije Martića, a sve kako bi on, tereti se, potom preuzeo Martićeve poslove s automat klubom i aparatima za igre na sreću. Čizmok je, pak, bio zaposlenik Cityja. Obojica su u to doba imala nepune 24 godine.

Sudilo im se tri puta. Prvi su put oslobođeni, a potom dva puta nepravomoćno osuđeni. Ime Davora Čizmoka trenutno se nalazi na Europolovom popisu najtraženijih, a uz njega stoji napomena: opasan. Mogao bi biti opasan, nasilan i/ili naoružan.

Europska mreža timova za aktivno traganje za bjeguncima (ENFAST) pokrenula je kampanju za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji 2023., a na novom popisu traženih kriminalaca nalaze se i dvojica hrvatskih državljana, izvijestilo je nedavno Ravnateljstvo policije. Cilj ovogodišnje kampanje koju podupire Europol je povećati svijest javnosti o bjeguncima koji se traže zbog teških kaznenih djela. Na novom popisu traženih kriminalaca objavljeno je više od pedeset bjegunaca povezanih s najtežim nedjelima poput ubojstava, trgovanja ljudima, oružanih pljački i kibernetičkog kriminala, a na popisu su se našli i hrvatski državljani Davor Čizmok (43) i Tomislav Drmić (30).

– Nijedan od ispitanih svjedoka nema dokaza o inkriminaciji – objasnio je osječki sudac Krunoslav Barkić prvu, oslobađajuću presudu protiv vršnjaka Damira Handanovića i Davora Čizmoka, u studenome 2014.

Iskaz svjedoka po čuvenju koji je devet puta pravomoćno osuđivan, dodano je, smatra se nevjerodostojnim.

Vrhovni je sud ukinuo takvu presudu, a novo je suđenje započelo u listopadu 2017. i okončano već iste godine. Davor Čizmok osuđen je na maksimalnih 40 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva u bivšem Hotelu Turist. Damiru Handanoviću izrečena je 21 godina zatvora jer je, kako se tereti, naručio Martićevo ubojstvo, "za neutvrđen iznos novca". Jadranka Modrić bila je, vjeruje se, na krivom mjestu u krivo vrijeme - hice u nju, po optužnici, Čizmok je ispalio da prikrije zločin. Drugu, ovoga puta osuđujuću presudu, dvojcu je izrekao sudac Darko Krušlin, koji je osudio i braću Mamić i ostale u prvom postupku za izvlačenje novca iz Dinama, a potom je i sam "pao", zbog sumnje u primanje mita od Zdravka Mamića.

No, i tu je presudu ukinuo viši sud. U trećem procesu ponovno su proglašeni krivima, a ta nepravomoćna presuda izrečena je u veljači ove godine. Davor Čizmok osuđen je tako na 34 godine zatvora i za njim je odmah raspisana tjeralica, dok je Damiru Hendanoviću dosuđena 21 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo. Ta je presuda još uvijek nepravomoćna, a Čizmok je u bijegu.

Dva puta bježao

Oznaka "opasan" stoji i uz ime Tomislava Drmića na Europolovom popisu, kao i čitav niz kaznenih djela zbog kojih ga traže: zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštena proizvodnja i promet drogama, te nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Smatra se opasnim, nasilnim, naoružanim i sklon bijegu.

Protiv Drmića se u Hrvatskoj vodi kazneni postupak zbog krijumčarenja oružjem, a gdje je osumnjičen zajedno s Markom Grzunovom i Josipom Kerumom, nećakom bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Istražitelji vjeruju kako je Josip Kerum bio zadužen za nabavku oružja, a koje je Marko Grzunov potom preprodavao u Italiji, dok je Tomislav Drmić osumnjičen da je bio zadužen za financiranje kupovine tog oružja.

Drmić je već dva puta bježao pred hrvatskim pravosuđem. Pripadnici SIPA-e su u listopadu prošle godine u sarajevskom naselju Hrasno uhitili Tomislava Drmića za kojim je Hrvatska raspisala Interpolovu tjeralicu. Dan prije izručenja Hrvatskoj, sredinom travnja ove godine, policija je otišla na adresu na kojoj je Drmić boravio pod mjerama zabrane. No, nisu ga zatekli. Njegovo se ime, tako, našlo na Europolovom popisu traženih i opasnih kriminalaca.

Komentara 3

MA
Maslac
16:22 02.12.2023.

Nikome nepise na celu sta je napravio ali ovaj bez kose mi nelici na ubojicu...

TR
tratincica68
15:30 02.12.2023.

U hr cvjeta kriminal jer su kazne nikakve.da su ostrije nebi niko se usudio bilo sto.sudstvo je rak rana ove drzave.dok se to ne rijesi jadna nam majka

TR
tratincica68
15:29 02.12.2023.

Daj im 60 godina a ne 2 pa vise nece biti najopasniji.za 6 mj niko cuja za njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije