Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u eu bez klasičnih
Povratak na članak

Osim svjetla štedne žarulje donose i opasnost

Od 1. srpnja 2013. i u Hrvatskoj će biti zabranjena prodaja klasičnih žarulja

Komentari 76

KA
kajinx
18:56 30.10.2012.

rafaell je napisao: …pomaže ljudima da žive bolje i zdravije. Stvarno: …štedne žarulje emitiraju kancerogene kemikalije kao što su fenol, naftalin i stiren.

VL
KA
kajinx
19:47 30.10.2012.

Jos da dodam: Štedne žarulje stvaraju elektromagnetsko polje, dirty electricity, koje uzrokuje razne bolesti od raka pa na dalje.

VL
DU
Deleted user
10:50 31.10.2012.

Nitko nije napisao do sada da su tzv. štedne žarulje s mnoštvom mana. De facto su to modificirane neonske cijevi kojima su poboljšali tzv. spektar odnosno temp. u K - ali još uvijek daleko zaostaju za žaruljama s žarnom niti u reprodukciji boja. I mane koje dolaze do velikog izražaja u zbilji su broj uklj./isklj. - na što su znano osjetljive i neonske cijevi, a što će biti neizbježno kad ih se bude koristilo u stambenim prostorima. Da dugo traju moraju biti dugo uključene, a ako se želi štedjeti na kWh onda ih se mora isključivati - što će pak kratiti životni vijek. I osim toga su jako osjetljive na temperaturu ambijenta pa će recimo takva štedna žarulja na hladnom stubištu davati jedva pola svj. jačine napisane na pakovanju. A i tamo će biti skupa investicija jer se stalno pale-gase i "odlazit" će učas.

VL
EU
eurobanana
10:52 31.10.2012.

kajinx je napisao/la: Jos da dodam: Štedne žarulje stvaraju elektromagnetsko polje, dirty electricity, koje uzrokuje razne bolesti od raka pa na dalje. --------------------------------------------------- National Research Council (NRC) proveo više od tri godine pregledom više od 500 znanstvenih studija koje sue su provedene tijekom 20-godišnjeg razdoblja i pronašao "uvjerljiv i dosljedan dokaz" da elektromagnetska polja štete ljudi. Predsjednik NRC ploči, neurobiolog dr. Charles F. Stevens, rekao je da je "Istraživanja nisu pokazala bilo uvjerljiv način da elektromagnetska polja uobičajene u domovima može uzrokovati zdravstvene probleme, i opsežna laboratorijska ispitivanja nisu pokazala da EMS mogu oštetiti stanice na način koji je štetan za ljudsko zdravlje. "*

VL
Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
10:53 31.10.2012.

Naivno sam u zadnjih godinu-dvije zamijenio žarne niti sa "štedljivim" žaruljama (skupo plaćenim); pola ih je trajalo kraće od godinu dana, a onih par koje još rade daju bolesno ljubičasto svjetlo; halogene žarulje troše jednako struje kao i žarne niti, a daleko se više zagriju kod rada, i jednako kratko traju. S LED-icama nema još iskustva. I ne vjerujem u ekologiju cijele priče, ne vjerujem da je proizvodnja sve one elektronike i raznih plinova ekološki prihvatljivija od stakla, vakuuma i kratke niti od volframa.

VL
JA
jah
11:10 31.10.2012.

30.10.2012. u 19:47h kajinx je napisao/la: Jos da dodam: Štedne žarulje stvaraju elektromagnetsko polje, dirty electricity, koje uzrokuje razne bolesti od raka pa na dalje. ___ zašto pišeš gluposti? svi uređaji u kući stvaraju elektromagnetsko polje. televizore imamo 50 godinaina pa tko se razbolio od toga? vi neznalice, umjesto da nešto pročitate i naučite, samo širite neznanje i svoje predrasude

VL
VI
vinko3
11:11 31.10.2012.

u Italiji prodaju štedne žarulje sa staklom kojima je očito zadatak spriječiti isparavanja.Kod nas šipak....

VL
VI
vinko3
11:13 31.10.2012.

Forreste, loše si izabrao, ove sa ljubičastim svjetlom su najlošija verzija

VL
EH
enigmus-hr
11:19 31.10.2012.

Kvalitetne štedne lampe su i više nego OK. Prije 3 godine kupio sam Osramove "warm light" lampe i svjetlost se uopće ne razlikuje od lampi sa žarnom niti. Jedino što se supruga i ja nikako ne možemo naviknuti jest da ih upalimo i ne gasimo dok ne odemo spavati (u kupaoni se stalno pali-gasi npr. ali još nije krepala bez obzira na takvo "silovanje"). Tako da je stvar u kvaliteti lampi (jbg ove sam platio 50 kuna komad).

VL
Avatar Topgen
Topgen
11:21 31.10.2012.

Sto je dobro za pola milijarde ljudi , nije za Hrvate . Klasika. Hrvati , vise se pozabavite mobitelima , oni izazivaju rak mozga. O tome se ne pise.

VL
DU
Deleted user
11:25 31.10.2012.

Osim svjetla štedne žarulje /* */ Molim, da mi se kaže kako su dobile pridjev štedne, jer one to u svim uvjetima rada nisu (potrošnja u mojim uvjetima vrlo slična kao i kod klasičnih). Ako su štedne zato što dužeuže traju, moja iskustva kažu da traju nešto duže ali da im je kvaliteta svjetla katastrofalana (a ne kupujem najjeftinije već one skuplje)..

VL
Avatar best vocal
best vocal
11:25 31.10.2012.

Gdje god budem mogao nabaviti obične žarulje koristit ću ih, a nitko me ne može natjerat da koristim štedne žarulje.

VL
MM
mad_max
11:33 31.10.2012.

ma ja ću isto koristiti obične žarulje

VL
VE
vecehe
11:37 31.10.2012.

Štedne žarulje su izuzetno opasne za zdravlje, pune raznih otrova, a po zadnjim se istraživanjima pokazuje i da nisu toliko štedne kao šta se mislilo.

VL
VE
vecehe
11:40 31.10.2012.

@jah kajinx je u pravu, ovo je klasičan dirty electricity koji ozbiljno utječe na zdravlje ljudi.

VL
OB
-obrisani-
11:42 31.10.2012.

Treba prodati novu tehnologiju.Iza ovog stoji krupni kapital i direktive u skladu sa njegovim interesima.Kakva ekologija i zdravlje.Kapital je iznad svega.

VL
OB
-obrisani-
11:43 31.10.2012.

Štedne žarulje tijekom vremena( obično nekoliko mjeseci) gube na snazi.

VL
DM
dexter_morgan
11:53 31.10.2012.

zabrana običnih žarulja je proizvod bolesnog sustava zatrovanog birokracijom ograničeni birokratski umovi su zaključili da štedne žarulje štede struju i da ćemo štedeći energiju čuvati okoliš, ali nisu uzeli u obzir da za proizvodnju štedne žarulje je potrebno potrošiti 10xx više energije, te da se koristi 10x više različitih materijala, od kojih su neki i štetni dakle, nešto tako jednostavno i jeftino kao žarulja sa žarnom niti, koja troši dosta energije da bi dala svjetlo, je zamijenjena nečim kompliciranim što troši malo energije, ali zahtijeva puno energije u proizvodnji, i zahtijeva zbrinjavanje opasnog otpada ljudskoj gluposti nikad kraja neće ta EU dugo

VL
IR
irani.
12:01 31.10.2012.

Stedne zarulje najvise emitiraju "zrake gluposti" koje imaju katastrofalne posljedice, sto se skriva on ljudi, ali postaje vrlo ocito u komunikacijama oboljelih. Iza svega stoji cio-masonska internacionala krupnog kapitala ciji je cilj preuzimanje vlasti ne samo na Zemlji, vec i u sirem okruzju.

VL
RA
rafaell
18:33 30.10.2012.

još jedna nametnuta odluka EU kojim se pomaže ljudima da žive bolje i zdravije

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.