Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjeni sporazum

Ortodonti u kartelu: Sami sebi propisali sporne cijene usluga

zubi
Foto: Thinkstock
12.07.2014.
u 19:05

Minimalni cjenik ortodoncije ima pravo utvrditi Komora dentalne medicine

Hrvatsko društvo ortodonata sklopilo je zabranjeni sporazum koji je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja proglasila ništetnim, a Društvo kaznila sa 150 tisuća kuna.

Komora bez komentara

Zabranjeni sporazum minimalni je cjenik ortodontskih usluga, koji je utvrđen od 1. listopada 2010. do 9. listopada 2013. godine s ciljem ili posljedicom sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja, piše u rješenju Agencije. Takav cjenik ovlaštena je donijeti samo Komora dentalne medicine, dok je HDO tek udruženje poduzetnika i nema zakonsko uporište za donošenje takvog akta.

Komora na svojim stranicama ima minimalni cjenik najčešćih stomatoloških usluga, ali ne i ortodontskih, koje ne spadaju u najčešće. Sve su pak usluge obuhvaćene Plavom knjigom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ortodontske je pak preporučene minimalne cijene na svojoj web stranici imalo Hrvatsko društvo ortodonata, ali su ih uklonili kad je AZTN protiv njih pokrenuo postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja. U svom očitovanju Agenciji naveli su kako su prijedlog cjenika poslali u Komoru na utvrđenje. Komora se suzdržala komentirati kažnjavanje HDO-a.

– Komora nije dobila u pisanom obliku nikakvu informaciju vezanu uz odnos Hrvatskog ortodontskog društva i Agencije za zaštitu od tržišnog natjecanja, stoga nismo u mogućnosti komentirati navedeni događaj – glasi odgovor Komore.

Predsjednika HDO-a dr. Tomislava Lauca nismo dočekali za komentar – u ordinaciji su nam rekli da operira.

Konkurencije iz EU nema

Međutim, doznali smo da je HDO “mlađe” društvo ortodonata, svojevrsnih disidenata dugovječnijeg Hrvatskog ortodontskog društva, u kojemu su se čudili zašto su mlađi kolege tako ishitreno izašli s cjenikom koji nikog ne obvezuje jer ga nije donijela Komora. U HOD-u podsjećaju i da nema bojazni od najezde ortodontske konkurencije iz EU jer su za pristupnih pregovora baš zato ugovorili da nema automatskog priznavanja ortodontskih kvalifikacija doktorima među zemljama članicama. Međutim, od donedavnog predsjednika HOD-a doznajemo da je minimalni cjenik ipak potreban.

– Komora bi ga trebala donijeti radi onih koji usluge prodaju putem mreža za kolektivnu prodaju usluga. Pacijenti koji to koriste poslije dođu k nama – kaže prof. Mladen Šlaj, predstojnik Zavoda za ortodonciju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

>> Smanjit će se liste čekanja na besplatni aparatić za zube

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
19:24 12.07.2014.

168,10 kn vađenje zuba sa separacijom bez anestezije. Zar još vade bez anestezije?

DU
Deleted user
20:07 12.07.2014.

tko bi to rekao za doktore ... ili odvjetnike ...

CV
c-vitamin
20:22 12.07.2014.

Ovi barem rade! I imaju velike troškove kod izrade zuba da ne govorim o preciznosti, dok odvjetnici tri papira kod od kojih je jedan faksirani dokument kod utjerivanja duga recimo od T-coma naplačuju 729 kuna plus PDV i nitko da trepne. Ja zubarima ne bi nikada prigovorio kolike god da imaju cijene, ali odvjetničke tarife su pelješenje i nitko se ne buni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije