Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prema mlađoj populaciji

Orqa ide u škole: Omogućujemo stjecanje novih tehnoloških znanja

03.10.2023.
u 10:40

Orqa je razvila edukacijski STEM komplet baziran na FPV dronovima kojemu je cilj pripremiti učenike za korištenje modernih tehnologija

Sve uspješnija osječka tvrtka Orqa ušla je u novi projekt. Ovaj put nije ništa vezano uz vojsku, već uz škole, razvili su edukacijski STEM komplet FPV.edu. Logika iza odluke o suradnji sa školama jest i u cilju strategije Europske komisije Drone Strategy 2.0 u kojoj se drži da će se brojna zanimanja budućnosti oslanjati na tu tehnologiju pa će i održivost društva ovisiti o razini osposobljenosti u takvim tehnologijama, koje su danas poznate, ali i dopadljive svima. Orqa mladima nudi cjelovitu edukaciju i iskustvo upravljanja dronom, od vježbanja pa preko sastavljanja do leta u stvarnom okruženju, sve kroz vrlo intuitivna sučelja i obrazovne materijale.

Kako do šire populacije
– Najprije, ne radi se o uobičajenim dronovima, već o First Person View dronovima kod kojih korisnik dronom upravlja iz prvog lica, slično kao u First Person Shooter igricama, odnosno dronom se upravlja u stvarnom vremenu na način kao da sjedite u njemu. Tržišni udio FPV dronova danas u svijetu relativno je mali, što je dijelom i zbog cijene, ukupno je to nekih 300.000 korisnika. Ali, ta je publika jako dobro prihvatila naše FPV naočale iako smo se pojavili tek prije nekoliko godina kao potpuno anonimna tvrtka na vrlo zahtjevnom tržištu. No, mi smo se počeli baviti razmišljanjem kako tu tehnologiju približiti široj populaciji – kaže nam Dragan Kovačević, projektni menadžer tvrtke Orqa. Ti korisnici, kaže, vjerojatno nisu tehnički geekovi koji će žrtvovati sate i sate, možda čak i tjedne, na sastavljanje i onda još toliko na proučavanje da bi letjeli samo nekoliko minuta, koliko baterija takvog drona dopušta uz visoku mogućnost oštećivanja. Zadatak je time bio i kompleksniji.

– Logičan je izbor pokušati se približiti mladima, onima u školama. U pet faza programa obuke i edukacije je teorijski uvod, pa onda učenje fizike letenja i upravljanja putem simulatora. U tome nam je pomogao simulator letenja FPV.SkyDive koji smo razvili u potpunosti sami, a u koji smo ugradili i školu letenja. Tko kupi naš komplet, ima pravo neograničenog korištenja svih elemenata tog našeg simulatora. Njime se svladavaju vještine letenja kroz koje se može potrošiti i sate virtualno upravljajući dronom dok se u potpunosti ne shvati njegovo ponašanje pri upravljanju. Nakon toga je prijelaz s virtualnog na pravi dron znatno bezbolniji. No, prije toga uči se sklapanje mehaničkih i elektroničkih dijelova drona te radio i videokomponenata, povezivanje i testiranje sustava – kaže Kovačević.

Nakon simulatora korisnik prelazi na hardver koji se sastoji od kompleta četiri tehnološka bloka potrebna da se uđe u FPV letenje.

– Mi smo jedina tvrtka koja na jednom mjestu nudi sve što je potrebno za takvo letenje, sve komponente sa simulatorom, tri tehničke komponente te s edukacijskim materijalima. Tu je radiokontroler koji je sličan igraćoj konzoli, a njime upravljate i u simulatoru i stvarnim dronom. Riječ je o malom dronu mase 35 grama s baterijom, a namjena mu je let u zatvorenim prostorima pa tako ne podliježe uobičajenim pravilima za let dronovima. Dakle, njime se doista mogu igrati i djeca, potpuno je bezopasan iako je vrlo brz i agilan – kaže Kovačević.

Priručnici i za nastavnike
Nastavlja kako jednom kada ga u cijelosti svladate, isti kontroler možete koristiti i za bilo koji drugi FPV dron, kao i naočale koje su također u kompletu. – Moguće su i nadogradnje vještina i tehničko unaprjeđenje sustava novim funkcionalnostima za javnu sigurnost, nadzor, poljoprivredu i videoprodukcije, dakle neka nova znanja za učenike koji se zainteresiraju. Znači, ovim kompletom nadamo se zainteresirati onaj dio mlađe populacije koji je sklon videoigricama gdje je naš simulator nalik upravo nekoj igrici. Javili smo se na CARNET-ov natječaj e-Škole. Uspjeh je bio gotovo trenutačan, isporučili smo 624 kompleta u nekih 500 škola u Hrvatskoj. Napravili smo tehnički priručnik za nastavnike na hrvatskom na kojem su i tehničke upute. Uspostavili smo i suradnju s Robertom Kelemenom, pomoćnikom pročelnika za razvojne programe u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, te Robertom Ljubekom iz Tehničke škole “Ruđer Bošković” iz Zagreba, koji su nam vrlo pomogli iz perspektive nastavnika i s kojima smo napravili i scenarije učenja koji su usklađeni s nastavnim programom – kaže Dragan Kovačević. Orqini će kompleti u školama služiti za izvannastavnu aktivnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije