Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović

'Organiziranje autobusa za odlazak na glasovanje možda je kršenje izborne šutnje'

josipović
Foto: Silva Videk
1/15
07.01.2015.
u 18:21

Tvrtku Aquafilcro Ivo Josipović posjetio je i prije četiri godine, a ovoga je puta izrazio zadovoljstvo što je Uprava korektna i što je potpisan novi kolektivni ugovor

Predsjednički kandidat Ivo Josipović danas je u Krapinsko-zagorskoj županiji prvo posjetio tvrtku Aquafilcro u Oroslavju, no prije obilaska novinarima je odgovorio na pitanje o tome hoće li zatražiti očitovanje DIP-a o namjeri HDZ-a da organizira autobuse za odlazak na glasovanje.

– Ako je riječ o organizaciji HDZ-a iz druge zemlje, onda je to donacija strane pravne osobe, a ako to radi naš HDZ, onda je moguće kršenje izborne šutnje jer je to utjecaj na građane koji će možda izabrati HDZ-ovu kandidatkinju – kazao je Josipović dodavši da današnji sastanak s Udrugom Franak nije održan u predizborne svrhe već je to treći susret na kojem se razgovaralo o različitim fazama u pokušaju rješavanja situacije u kojoj su se našli dužnici. Na sastanku ih je podsjetio na ono što je sa svojih 20 prijedloga učinio da bi se njihova situacija poboljšala, a analizirali su neke mogućnosti koje postoje i danas, nakon presude, a to je da se kolektivne tužbe ne prekidaju zastarom i da se i drugim metodama pokušaju namiriti vjerovnici, a ne odmah ovrhom.

– Tako predlažem da se promijeni zakon i da se obavezno drugim sredstvima pokušaju naplatiti dugovanja, ponajprije kada postoje neplaćena potraživanja od poslodavca – kazao je Ivo Josipović.

Tvrtku Aquafilcro Ivo Josipović posjetio je i prije četiri godine, a ovoga je puta izrazio zadovoljstvo što je Uprava korektna i što je potpisan novi kolektivni ugovor.

– Nadam se da će tvrtka dalje napredovati i da će isplaćivati i pristojne plaće te plaćati poreze. Izrazio je zadovoljstvo što je kompanija okrenuta ekološkoj proizvodnji, a zadivila ga je investicija i povećanje broja zaposlenih.

Ocijenio je dosadašnju kampanju i istaknuo da svi želimo dobro državi, ali je pitanje kako to izvesti, a on ima u svome programu sve objašnjeno. Vjeruje da i protukandidatkinja ima svoj program iako ga još nisu vidjeli.

– Drugi krug kampanje zanimljiv je i dinamičan ali, naravno, postoje i različiti prljavi poslovi. Danas sam slušao dvojicu analitičara koji su u svojim tezama htjeli izjednačiti oba kandidata, no i najpovršniji pogled pokazuje tko generira negativnu kampanju lecima, pozivima, insinuacijama, napadima na obitelj, prijatelj i rodbinu, i nadam se da će to građani i građanke znati prepoznati – kazao je Josipović.

Kad je riječ o kampanjama na društvenim mrežama, kazao je da to vjerojatno ni jedan kandidat ne može kontrolirati.

– No tiskanje velikog broja plakata, gdje se ocrnjuje druge lažima, tiskanje letaka i dijeljenje, to ne radi pojedinac. Tiskale su se i knjige, no zapravo je bila riječ o dijelu predizborne kampanje – kaže Josipović.

U Gornjoj Stubici zapalio je svijeću ispred spomenika heroju Rudiju Perešinu i sastao se s organizacijom branitelja Gornje Stubice.

– Koga svatko od njih podržava, to je njihova stvar i ne očekujem da me svi branitelji podržavaju. Razgovarali smo o tome kako djeluju u svojoj zajednici i što ih tišti. U skromnim uvjetima brinu o svojim članovima i čuvaju istinu o Domovinskom ratu. Razgovarali smo i o najvećim problemima branitelja – kaže Josipović.

U Stubičkim Toplicama razgledao je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te se sastao s građanima kao i u Donjoj Stubici. Građanima je kazao kako se veseli što će nakon nedjelje raditi u novom mandatu koje će voditi ka boljem društvu. Istaknuo je ponovno da za razliku od protukandidatkinje ima plan. ­ Imam u planu ozbiljnu reformu koju do sada nisam uspio provesti, bez koje neće biti poboljšanja. Tu je iskustvo i drugih zemalja, a sve one koje su takve reforme provele šampioni su europskih ekonomija. Riječ je o opsežnoj reformi političkog sustava u kojoj građani puno više odlučuju na formiranje teritorijalne vlasti, riječ je o jačanju njihovih institucija i jačanju njihove discipline i kvalitete. Riječ je i o regionalizaciji koje se vi u Zagorju, pa ni nigdje drugdje ne trebaju bojati.Neće nestati ni vaši gradovi, ni općine, ni Zagorje, ali će biti u boljem stanju za ekonomiju.Sada je prevelik broj jedinica lokalne samouprave, a vi ćete u Zagorju sami odrediti koliko će ih biti. Bez dovoljno novaca na lokalnoj razini, a previše na centru i bez ovlasti koje bi lokalne zajednice trebale imati, nema prosperiteta – kazao je Ivo Josipović u Stubičkim Toplicama.

Obraćajući se starijim ljudima zahvalio je na svemu što su ostavili našim generacijama te istakao da je sada zadaća da onima iza nas ne ostavljamo dugove nego perspektivu. ­ Vi ste nama ostavili puno toga, no nažalost rat, a onda kriminalna pretvorba i privatizacija su to u dobroj mjeri uništili – kazao je i dodao da ima hrabrosti za opsežne reforme i povjerenja u građane i građanke Hrvatske da su za njih spremni. Nakon Stubičkih Toplica Ivo Josipović otišao je u Društveni dom u Veliko Trgovišće na koncert puhačkog orkestra Mrzlo Polje.

Podsjetio je na problem grupe branitelja koji nisu stekli uvjet za mirovinu i druge grupe kojoj pripadaju oni koji su stekli pravo na mirovinu, ali nisu invalidi i mirovine su male, a željeli bi raditi. Zato ne vidi ni jedan razlog da se ne napravi kao u Ministarstvu obrane i da se radom u vlastitoj tvrtki ili OPG-u omogući i njima dodatna zarada. Zadnjeg dana putovanja Ivo Josipović je upitan je li namjerno zaobišao Kumrovec, a Veliko Trgovišće ostavio za kraj. Odgovorio je da je bio i u Kumrovcu i Velikom Trgovišću, a danas u Veliko Trgovišće ide da bi se sastao s mladima na koncertu.

Na pitanje novinara o sutrašnjoj deložaciji, za koje je, kako ga prozvao Ivan Sinčić, rekao da se neće više događati kazao je:

Predsjednik ne može sprečavati provođenje zakonitih postupaka, ali ću podsjetiti da nisam licemjeran, da sam u svom mandatu učinio puno da bih olakšao položaj dužnika. Neke od mojih 20 mjera se direktno tiču olakšanja odnosno sprečavanja deložacija. Metode predsjednika države su drugačije nego metode nevladinih organizacija. Kao prvo, postoje propisi o procjeni nekretnina i ne može se više nekretnina prodati u bescjenje ako se ne postigne pravedna cijena za nekretninu, deložacije nema jer se ovrha obustavlja. U drugom slučaju postoji mogućnost odgode ovrhe, prema kojoj ako se ponudi drugi način namirenja, onaj koji provodi ovrhu ne može atakirati na jedinu nekretninu. Sada se zalažem i za dopunu tog propisa da se onemogući ili da se prisili voditelje ovrhe da idu nekim drugim redom, pa čak i da potraživanje kuća koja je predmetom ovrhe predloži plaćanje potraživanja prema poslodavcu. Treće je da postoje propisi da kada je već ovrha provedena ne dolazi do deložacije, dolazi do odgode od godinu dana i dužnik u toj nekretnini može biti kao ovlašteni najmoprimac. Svjestan sam da deložacije nisu ukinute, ali su temeljem mojih mjera učinjeni ozbiljni koraci poboljšanja odgađanja deložacije. Ima još puno toga za učiniti, moje mjere još nisu u cijelosti prihvaćene i inzistirat ću u drugom mandatu da se u cijelosti deložacije iz jedinog stana dokinu – objasnio je Josipović.

Podsjetimo, Josipović je na svojoj internetskoj stranici odgovorio je na pitanja koja mu je nakon njegove izjave u debati na  RTL-u na svojoj Facebook-stranici postavio Živi zid, čiji je kandidat Ivan Sinčić ispao u prvom krugu predsjedničkih izbora.

>> Ivo Josipović odgovorio na pitanja koja mu je postavio Živi zid

>> HDZ organizira besplatni prijevoz autobusima na birališta u BiH

Komentara 84

EL
EldersRealm
17:30 07.01.2015.

Kako je on to tocno zamislio da ce u autobus uci samo Kolindini glasaci? Mozda on unaprijed zna kako ce ko glasovati, kao u doba Juge? Totalno se pogubio...

L0
luena 01
17:30 07.01.2015.

Kakvo krsenje izborne sutnje covjece,ako su ti biraci za Kolindu a HDZ je rekao svoje glasace kakve je razlika izmedju vasih iz srbije ciji prijevoz placate da bi Vas podrzali predsjednice, a da ovo nisu vasi pa je to krsenjeje izborne sutnje... =:-)) Moze li jos nize i podlije... ?

DU
Deleted user
17:36 07.01.2015.

Da povučemo crtu ispod 5 godina Josipovćeve vladavine; 1.Od domivnskog rata, nikad veći broj ne zaposlenih. 2.Nikad veći broj siromašnih. 3.Nikad veći broj gladne djece. 4.Nikad veći broj blokiranih računa. 5.Niakd gori odnosi između države i crkve. 6.Nikad veće podjeljnostijnosti između građana. 7.Nikad gori odnosi između Srba i Hrvata. 8.Nikad više građanskih referenduma. To je ta naša "nova pravednost" donijela u zadnjih 5 godina! Mnogi će reći pa to nisu sve predsjednikove krivice i dužnosti,slažem se ali je ČINJENICA da se je sve gore desilo u njegovom mandatu: Svatko tko misli da ovo nije istina neka glasa za njega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije