Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN NAKON ŠTO SU STUDENTI IZAŠLI NA ULICE

Organizatori prosvjeda: Tražimo odgovornost svih povezanih s reformom visokog školstva

stud._prosvjedweb.jpg
import
08.05.2008.
u 09:33

Nakon jučerašnjih prosvjeda, studenati Biološkog odsjeka Prirodoslovno - matematičkog fakulteta i te Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu očlitovali su se javno na zaključke Rektorskog zbora, donesene uoči prosvjeda.

Studenti prozivaju Rektorski zbor koji drže, raspolaže određenim informacijama na temelju kojih su analizirali dosadašnji tijek provedbe reforme obrazovanja na hrvatskim sveučilištima. Od Rektorskog zbora se traži da se javno iznesu konkretni rezultatianaliza, podatci i kriteriji po kojima su rađene analize.

Studenti žele znati koje su mjere Rektorskog zbora poduzimane s ciljem što učinkovitije provedbe bolonjskog procesa.

Statutom Sveučilišta u Zagrebu definirano je da preddiplomski studij završava polaganjem svih ispita i dovršenjem ostalih studijskih obveza, te ovisno o studijskom programu, izradom završnoga rada i / ili polaganjem završnog ispita ukoliko su predviđeni studijskim programom, naglašava se u očitovanju. Prema organizatorima prosvjeda nedopustivo je da se ovisno o studijskom programu naknadno donose odluke o izradi završnoga rada ili polaganju završnog ispita, ako iste nisu bile poznate prvog dana pri upisu na fakultet.

Strudenti prosvjednici traže definiranje odgovornosti svih ustanova koje su povezane sa reformom visokog obrazovanja. Izjava Rektorskog zbora da su posebice opravdani zahtjevi studenata koji se odnose na poštivanje zakona, propisa i općih akata od strane visokih učilišta ukazuje na činjenicu da su se isti do sada kršili, ističe se.

Također se traži službena objava odluke Ministarstva po kojoj je omogućen upis na diplomske studije bez plaćanja školarine ili participacije svim studentima koji su stekli preduvjet za upis diplomskih studija (jedini definirani preduvjet je završen preddiplomski studij).

Ukazuju da prijedlog Ministarstva da se u akademsku godinu 2008./2009. omogući upis na diplomske studije svim studentima prve generacije preddiplomskih studija nije u skladu sa studentskim zahtjevima, jer je traženo da se to omogući svim studentima upisanim po bolonjskom procesu od 2005. na dalje.

Studenti su se osvrnuli na uvjete studiranja, ističući da su programi u potpunosti su nedefinirani, nejasni i nisu u skladu sa zahtjevima onih koji studiraju.

(S.Majdandžić)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije