Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef SOA-e

Most želi da Lozančića sasluša Odbor za nacionalnu sigurnost

tihomir orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.02.2016.
u 09:23

Predsjednik Vlade u srijedu putuje u Bruxelles pa je moguće da još tjedan dana ne odgovori na predsjedničin zahtjev za razrješenjem

Konstelacija političkih snaga u kojoj Domoljubna koalicija ne može ništa bez 15 mandata Mosta središte političke moći preselila je u Sabor koji je dosad bio tek mjesto glasačke mašinerije, odnosno provođenja volje vladajuće ekipe u Banskim dvorima. 

Sada se politička volja provodi, ali i mijenja, u saborskim klupama. 

Nakon što je, protivno volji HDZ-a, za šefa saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izabran SDP-ov Ranko Ostojić, uz glasove Mosta i SDP-a, pred vladajućim partnerima (HDZ-om i Mostom) novi je izazov.

Most inzistira da se na tom odboru sasluša šef SOA-e Dragan Lozančić čije je razrješenje još prije desetak dana zatražila predsjednica RH, a premijer Tihomir Orešković još ga nije potpisao. 

Što je točno pogriješio

Kako se još u petak čulo u Saboru, u Mostu drže da predsjednica nije objasnila što je to točno Lozančić zakonski prekršio u svom radu i protive se smjeni dok ga se ne sasluša na odboru. HDZ se pak protivi tom saslušanju jer smatraju da predsjednica RH ima pravo zatražiti razrješenje šefa tajne službe te saslušanje na odboru drže nepotrebnim. 

No u četvrtak, kada je zakazana sjednica tog odbora, Most bi uz pomoć SDP-a i još pokojeg člana odbora iz oporbenih klupa mogao progurati svoju želju i realizirati Lozančićevo saslušanje. 
Dogodi li se to, to bi bio drugi put u nizu da Most ide protiv volje HDZ-a. U HDZ-u pak kažu da će odluka o tome što će se zbivati na odboru prije svega biti stvar dogovora Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Ipak, odluka o smjeni je isključivo na premijeru Tihomiru Oreškoviću koji još nije odlučio staviti svoj potpis na Lozančićevo razrješenje. Još nema ni informacije kada premijer kani odlučiti je li za smjenu ili nije. 

Između tri vatre 

Tako je nepoznato hoće li pričekati eventualno saslušanje na odboru ili će odluku donijeti ranije. Ono što u Banskim dvorima kažu jest to da će premijer odluku donijeti sam i da on osobno neće tražiti da Odbor za nacionalnu sigurnost ispita Dragana Lozančića. 

Premijer se našao između tri vatre jer s jedne strane Kolinda Grabar-Kitarović, ali i HDZ žele Lozančićevu smjenu, a Most joj se protivi, što je nedavno službeno izjavio i Božo Petrov smatrajući da razloga za smjenu nema. 

Iz svega bi se moglo zaključiti da premijer zasad nema čvrste razloge zašto bi trebao supotpisati Lozančićevu smjenu, ali i da vjerojatno namjerno oteže kako bi pokazao predsjednici RH da ga ne može dovoditi pred svršeni čin. Najavljeno je da premijer u srijedu putuje u Bruxelles pa je malo teško očekivati da bi iz Bruxellesa donosio odluku o Lozančiću, ne odluči li pak prije srijede. 
Moguće da još tjedan dana premijer neće odgovoriti na predsjedničin zahtjev za razrješenjem šefa SOA-e.

>> Nobilo o slučaju Lozančić: Šef SOA-e radio je po zakonu

Komentara 181

DU
Deleted user
09:33 15.02.2016.

Slučaj Lozančić je dokaz da je Most partijsko kukavičje jaje. Prvo pokušavaju omalovažiti značenje i utjecaj predsjednice upličući saborsko tijelo koje nema nikakve ovlasti u ovom slučaju, a drugo s obzirom da je Petrov bio kod Lozančića u SOA-i, a nije kod predsjednice, očito pristrani Most nešto taji. Tko zna što je sve Milanović saznao o njima? O ravnatelju SOA-e odlučuju predsjednica i premijer, Most se tu nema što petljati.

PR
Prdomet
09:32 15.02.2016.

MOST se boji da ne procure transkripti, zato ne žele smjenu Lozančića!

DU
Deleted user
09:35 15.02.2016.

saslusat ce i onda urucit otkaz..ma smanjite te igrokaze..samo su gubitak vrimena a uvatite se radit ka premijer..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije