Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100 godina islama u Hrvatskoj

Muftija Hasanović: Islamska zajednica postigla je vrhunac dobrih odnosa u Hrvatskoj na svim razinama

Državni vrh na svečanoj sjednici 100 godina instituciionalnog islama u Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
27.04.2016.
u 11:19

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj s ponosom je istaknuo da je Islamska zajednica postigla vrhunac uređenih i dobrih odnosa na svim razinama u Hrvatskoj

Hrvatski sabor svečano je obilježio 100. obljetnicu pravnog i institucionaliziranog islama u Hrvatskoj, odnosno 100 godina od stupanja na snagu Zakona o priznanju islamske vjeroispovijesti u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji kojega je Sabor donio 1916. godine na prijedlog tadašnje Kraljevske zemaljske vlade.

Na svečanoj sjednici, na kojoj su dodijeljena priznanja za doprinos razvoju i promicanju misije i vizije Islamske zajednice u Hrvatskoj, promicanju vjerskih sloboda i međureligijskog dijaloga, zaštiti vjerskih prava i drugim zaslužnim institucijama i pojedincima, bio je cijeli državni vrh, bez Tomislava Karamarka, te istaknuti predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Povelje za izniman doprinos utemeljenju, razvoju i jačanju misije i vizije Islamske zajednice dodijeljene su muftiji Ševki ef. Omerbašiću, Ahmedu Ikanoviću, Muhamedu Tokaliću posthumno, emiru Države Katar Hammadu bin Halifi Al Thaniju i Emiru Emirata Šarža, a priznanja su dobila i Ured predsjednice RH, Hrvatski sabor, Vladi RH, gradonačelnicima Grada Zagreba, Rijeke, Dubrovnika, Diyanetu Republike Turske, Rijasetu Islamske zajednice u BiH, Augustinu Bašiću te Ministarstvu vakufa Kraljevine Saudijske Arabije.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj s ponosom je istaknuo da je Islamska zajednica postigla vrhunac uređenih i dobrih odnosa na svim razinama u Hrvatskoj, koje promiču kao jedinstven model drugim zemljama koje na žalost imaju stanovite probleme sa svojim zajednicama.

- Vidljiva je zatvorenost pojedinih zemalja u pozitivnoj integraciji muslimana, ali i svojevrstan strah i nespremnost muslimanskih zajednica da se adekvatno integriraju u društvo. Islamska zajednica u Hrvatskoj potiče zemlje istoka i zapada na otvorenost i ohrabruje manjinske vjerske zajednice u spremnost na istinski dijalog i iznalaženje najboljih rješenja. Ohrabreni našim iskustvima želimo ih podijeliti s drugima – naglasio je muftija Hasanović.

Premijer Tihomir Orešković podsjetio je da je Hrvatska bila druga zemlja koja je priznala islam kao službenu religiju i to samo četiri godine nakon Austrije.

- Možemo biti ponosni na ono što je zajedničkim radom izgrađeno u posljednjih 100 godina. Danas imamo iskustvo zajedničkog života i uređenja odnosa između države i Islamske zajednice koje može biti model za mnoge druge zemlje u Europi i šire – kazao je premijer.

Predsjednik Sabora Željko Reiner osvrnuo se i na problem terorizma zbog kojeg se krivo gleda na muslimane, iako je Islam religija mira.

- Zar oni ne znaju da je u Kuranu u suri Al-Maide u 32. ajetu napisano: „Ako netko ubije nekoga tko nije ubio nikoga ili onoga koji na zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao“. Zar oni ne znaju za suru Al-Basquara u kojoj u 208. ajetu stoji: „O vjernici, živite u miru i ne idite stopama šejtanovim, on vam je zaista neprijatelj otvoreni“. Zar se ne boje onoga što stoji u suri Aš-Šura u 42. ajetu: „Odgovarat će oni koji tlače ljude i bez ikakva osnova na zemlji red remete; njih čeka bolna patnja“. U ratovima koje oni izazivaju trpimo svi podjednako, neovisno o vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj pripadnosti ili političkim uvjerenjima jer se ratovi u globalnom svijetu ne vode na ograničenom teritoriju kao nekad u povijesti, već se terorističkim akcijama prenose izvan područja direktno zahvaćenih ratom i preskaču s jednog kontinenta na drugi. Terorizam ne bira žrtve i od njega jednako stradavaju i muslimani, i kršćani, i židovi i ateisti – naglasio je Reiner te dodao kako je u temelju svake vjere, pa i Islama, ljubav prema Bogu i prema čovjeku.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zaključila je da s Islamskom zajednicom, s kojom od početka mandata dobro surađuje, treba graditi dobre ljudske odnose te životno, a ne deklarativno zajedništvo.

>>'Za Hrvatsku autohtoni islam nije samo vjera već i kulturno-civilizacijska baština'

>>Grabar Kitarović: Odluka o priznanju islama pokazala je demokratsku zrelost i slobodarsku svijest onoga doba

Komentara 12

NJ
Nebitno_je
11:39 27.04.2016.

Jedan narod, različite vjere. Pa i bilo bi malo glupavo mrziti prvog susjeda zbog različitosti.

HR
hrvatska91
11:58 27.04.2016.

Krv nije voda... A što se religiozne pripadnosti tiče, gdje se god slavi i hvali Svevišnji Gospodin i u Njemu poštuje i ljubi čovjek i svijet, tu će vladati mir, dobro i napredak.

Avatar delminium
delminium
11:45 27.04.2016.

Zajedno su s nama stvarali Hrvatske, isti su kao mi samo druge vjere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije