Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježavanje 100. obljetnice Islama u Saboru

Grabar Kitarović: Odluka o priznanju islama pokazala je demokratsku zrelost i slobodarsku svijest onoga doba

islam sabor
Foto: screenshot HRT
1/3
Autori: Hina, Mia Buva
27.04.2016.
u 10:20

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na obilježavanju 100. obljetnice islama u Saboru rekla je da je odluka o priznanju islama imala svoj povijesni kontekst, ali "što je još važnije, ima važnu ulogu u hrvatskom društvu"

U Hrvatskom saboru jutros je održana svečanost u povodu 100. obljetnice pravnog i institucionaliziranog islama u Republici Hrvatskoj na kojoj su bili nazočni najviši državni dužnosnici, predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj i drugi gosti.

Na svečanosti su govorili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković te predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija dr. Aziz efendija Hasanović.

Na svečanosti su dodijeljene i povelje utemeljitelja Islamske zajednice za izniman doprinos utemeljenju, razvoju i jačanju te kontinuiranom naporu na promicanju misije i vizije Islamske zajednice u Hrvatskoj, priznanja za posebni doprinos razvoju Islamske zajednice u Hrvatskoj i druga priznanja. 

Tijek događaja pratite u nastavku: 

10.20 sati – Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je odluka o priznanju islama imala svoj povijesni kontekst, ali "što je još važnije, ima važnu ulogu u hrvatskom društvu".

– Ta je odluka pokazala demokratsku zrelost i slobodarsku svijest onoga doba. Izrazila je i činjenicu da su muslimani važna sastavnica hrvatskog društvenog života. To je dioništvo dobivalo na širini i važnosti, iz naraštaja u naraštaj muslimani u RH iskazivali su se radom i djelovanjem, nerijetko cijenjeni zbog svojih moralnih vrlina i marljivosti. S posebnim poštovanjem želim istaknuti doprinos naših sugrađana u Domovinskom ratu. Danas se možemo složiti da vjerski, kulturni i prosvjetni život muslimana predstavlja doprinos dinamičnosti i pluralnosti našeg društva. Zaslužuju priznanje kao ljudi dobre volje, odgovorni promicatelji dijaloga i suradnje, humanosti i općega dobra. Različiti po mnogočemu, svima nam je isti cilj – učiniti društvo i svijet boljim – kazala je Grabar Kitarović i istaknula da među brojnim muslimanima u Hrvatskoj od početka mandata pronalazim sugovornike u promicanju dobra.

Posebna priznanja dodijeljena su Uredu Predsjednice RH, Hrvatskom saboru i Vladi RH. Dodijeljene su i povelje utemeljitelja Islamske zajednice za izniman doprinos utemeljenju, razvoju i jačanju te kontinuiranom naporu na promicanju misije i vizije Islamske zajednice u Hrvatskoj, priznanja za posebni doprinos razvoju Islamske zajednice u Hrvatskoj i druga priznanja.

10.15 sati – Ponosan sam što vas mogu pozdraviti i poželjeti vam dobrodošlicu u Hrvatskom saboru koji je prije punih 100 godina priznao islam kao ravnopravnu religiju, čime je Hrvatska postala druga država u Europi koja je to učinila – istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner

10.10 sati – Nazočnima u Hrvatskom saboru  obratio se premijer Tihomir Orešković koji je kazao da je Hrvatska druga zemlja koja je priznala islam kao službenu religiju, i to samo četiri godine nakon Austrije.

– Možemo biti ponosni na onome što je izgrađeno zajedničkim radom. Danas imamo uređen odnos s islamskom zajednicom, koji može biti model za mnoge zemlje u Europi i šire – rekao je Orešković.

– Govorimo o aktivnoj zajednici koja daje važan doprinos u svim sferama života. Hrvatski muslimani su dio modernog hrvatskog društva – dodao je premijer i čestitao islamskoj zajednici 100. obljetnicu.

10.00 sati – Muftija Aziz ef. Hasanović na početku je pozdravio okupljene među kojima su i pripadnici političkog vrha Hrvatske na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

 Zahvalio se predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru što je sazvao svečanost te podsjetio na priznanje muslimana prije sto godina na ovim područjima. Posjetio je na opstanak islamske zajednice, koja je godinama gradila dobre odnose s drugim zajednicama i društvom u cjelini.

– Postigli smo vrhunac u dobroj suradnji s drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj i primjer smo za to drugim zemljama u kojima postoje problemi tijekom integracije u društvo – rekao je.

– Islamska je zajednica zadnjih sto godina imala dobru ulogu u društvu, a svi smo obvezani graditi društvo svih građana, bez obzira na vjeru – napomenuo je Aziz ef. Hasanović.

>>'Za Hrvatsku autohtoni islam nije samo vjera već i kulturno-civilizacijska baština'

Komentara 24

SL
slovenc007
10:40 27.04.2016.

Ajd da vidim kako če se oni odnosit, do nas kad budu večina!

NJ
Nebitno_je
11:11 27.04.2016.

A koje godine su u Švicarskoj priznali islam?

PE
PeroJoso
11:18 27.04.2016.

drugi clanak iste novine : U Ankari najavljen ‘vjerski ustav’ moja draga Kolinda bauljanje bespućima hrvatske povijesti neće nas odvesti u bolje sutra nisu sve vjere iste islam kakav se danas propagira treba zabraniti institucionalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije