Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVENA REFORMA Obiteljski će liječnici zbog briga oko glavarine zapustiti pacijente

Ordinacije će bankrotirati, a mnogi liječnici iseliti

05.12.2008.
u 16:53

Najavljena reforma zdravstva uništila bi obiteljsku medicinu, a liječnike poticala na odlazak u druge države koje im pružaju bolje uvjete za rad, mišljenje je to medicinskih djelatnika primarne zdravstvene zaštite!

Obiteljski liječnici drže da prijedlog reforme ministra zdravstva Darka Milinovića nudi samo parcijalna rješenja koja se odnose na financiranje sustava, ali ne i rješenja gorućih problema te odgovor na pitanje kakve će koristi imati građani.

Šetanje bolesnih
– Jesmo za reformu, ali sveobuhvatnu i postavljenu tako da promovira primarnu zdravstvenu zaštitu kao nositelja zaštite populacije. Potrebno je završiti informatizaciju, te povezati domove zdravlja i ambulante s bolnicama i ljekarnama kako pacijenti ne bi nepotrebno odlazili na više adresa za isti problem – kaže Rudika Gmajnić, ravnatelj Doma zdravlja u Osijeku. Naglašava i da prijedlog nove raspodjele glavarine 60-20-20 posto, koju mnogi izjednačavaju sa zaradom, nema opravdanja.

– Glavarinu koju nam država daje, u prosjeku od oko 200 kuna po pacijentu, smanjit će za 60 posto, 20 posto ćemo morati zaraditi obavljajući veći broj terapijskih intervencija, a ostatak izvršavanjem drugih ugovornih obveza poput smanjenja broja bolovanja, i slično.

Pritisak u smislu istog broja pacijenata, a smanjenja sigurnih prihoda, neminovno će dovesti do gubljenja kontakta s pacijentima. Umjesto skrbi o njima, morat ćemo se truditi napraviti što više intervencija – objašnjava Gmajnić, dodajući kako će se za ispunjavanje stopostotne glavarine morati imati između 60 i 80 intervencija, poput šivanja malih rana, previjanja,...

Liječnici smatraju kako će pacijenti trpjeti zbog administracije i šetanja od specijalista do obiteljskog liječnika.

Na ruku privatnicima
– Predloženi omjer financiranja dovest će do bankrota većeg broja ordinacija. Treba prisiliti HZZO da financira zdravstvenu zaštitu svih građana, jer u ovom trenutku gotovo milijun ljudi nema izabranog liječnika i samim time glavarine nema, nitko ju ne financira. Na razini Osječko-baranjske županije to je godišnje oko 10 milijuna kuna – tvrde liječnici obiteljske medicine.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Rudika Gmajnić kaže kako se tako otvaraju vrata privatnim ordinacijama, umjesto da se jača primarna zaštita.

– Imat ćemo slabiji ulaz u zdravstveni sustav, ali i odljev liječnika u druge zemlje – kaže dr. Rudika Gmajnić. S tim se, pak, ne slaže dr. Mario Malnar, član izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge privatnih liječnika, koji smatra kako njegovim kolegama treba omogućiti otkup ordinacija.

– Tako će vlasnici puno više voditi brigu o uređenju prostora, a zaustavit će iseljavanje iz domova zdravlja što bi uskoro mogao postati veliki problem u svim županijama, jer će zbog manje novca ordinacijama biti širom otvorena vrata za odljev liječnika u druge zemlje – kaže dr. Mario Malnar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije