Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najstroži nadzor

Orbán uvodi 'zaštitne logore' za migrante

14.01.2017.
u 18:14

“Taj režim predviđa da nijedan azilant neće moći napustiti tranzitnu zonu, sve dok mu se ne riješi azil”, kaže ministar János Lázár

Mađarska će uvesti “zaštitni pritvor” za migrante u procesu traženja azila.

– Taj režim predviđa da se nijedan azilant neće moći slobodno kretati po zemlji, odnosno nitko neće moći napustiti tranzitnu zonu – kazao je ministar János Lázár, za mađarski portal 444.hu, a prenio njemački Bild.

Taj će režim vrijediti sve dok se ne riješi zahtjev za azil. Razlog za uvođenje ovakve radikalne mjere jest “povećana opasnost od terorističkih napada”, kazao je Lázár. Izravan povod za stavljanje migranata iz rešetaka je teroristički napad u Berlinu u prosincu, kada je azilant tegljačem ubio 12 ljudi na božićnom sajmu.

Kolektivno pritvaranje tražitelja azila kosi se s europskim pravom, upozorava portal 444.hu. Prema zakonima koji vrijede u EU, tražitelj azila može biti pritvoren samo kao pojedinac i to ako predstavlja rizik za sigurnost zemlje domaćina.

Mađarska se pod vodstvom desničarskog premijera Viktora Orbána od migranata zaštitila ogradama i drugim restriktivnim mjerama. Kroz dva tranzitna centra uspostavljena na granici sa Srbijom Mađarska propušta najviše 30 tražitelja azila dnevno.

Pojam “zaštitni pritvor” podsjeća na najtamnije poglavlje njemačke povijesti, piše Bild, kada je Hitler protivnike svog nacističkog režima i druge nepodobne Nijemce (homoseksualce, beskućnike, nesposobne za rad...) zatvarao u logore pod izgovorom zaštitnog pritvora.

Amnesty International optužio je mađarsku vladu u rujnu za zlostavljanje izbjeglica. U mnogim slučajevima, migranti su bez objašnjenja bili pritvoreni mjesecima, upozorio je tada AI.

U Srbiji, uz granicu s Mađarskom, ispred žilet-žice ostale su tisuće migranata, najviše iz Afganistana i Pakistana.     

>> Orban ponovno uvodi pritvaranje migranata koji uđu u zemlju: Protivno je EU-u, ali moramo zaštititi suverenitet

Komentara 30

Avatar FrancJunior
FrancJunior
18:39 14.01.2017.

Da i drugi imaju takve zastitne centre za izbjeglice, mnogi gradjani bi i dan-danas bili zivi i sretni sa svojim porodicama...a ne usmrceni, silovani, osakaceni itd. od tih izbjeglica koji samo traze "mir"!

AN
anticenzura
18:34 14.01.2017.

Nisu to logori, to su izbjeglicki centri i takvi su svugdje u citavoj Europi. Oni bjezu iz tih centara, na tisuce ih je pobjeglo. Pitajte Italijane koliko ih nece da se registrira nego bjezu u Njemacku i Svedsku. Ne trebaju Nijemci siriti Islam po Europi, znaju svi da su oni bili saveznici u 2.svjetskom protiv Rusa, i sada krcaju Europu tim mladim muskarcima. U Svedskoj postoje kvartovi gdje policija ne smije uci i ne samo u Svedskoj. I ja sam bila nabrusena na ove protiv izbjeglica, dok nisam vidjela na svoje oci sta je to. To je vojska, to nisu izbjelgice.

DU
Deleted user
18:54 14.01.2017.

Dosta lazne patetike. Naravno da mi je vazno da mi kcer hoda po gradu a da ju nitko ne zaje... Bio u citi centru, neki dotepenac sa svojim kompicem ju pratio, srecom bio na kavi, ona dosla do mene ii kaze da ju prate ( 14 god !!!! ), poludim, ova dva klipana zgiljaju, ja za njima ali ih nisam uhvatio. Da mi netko nazao ucini mojem suncu ne bi ga spasilo ni da se u jeb..pakistan ili sto vec vrati !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije