Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Orangutanica počela uživati ljudska prava koja joj je dodijelio sud

Na temelju sudske presude Sandra je premještena na Floridu gdje prvi put u više od deset godina ima priliku susresti se s drugim majmunima. Hoće li je iskoristiti, ovisi samo o njoj
12. studenoga 2019. u 06:00 5 komentara 401 prikaza
Orangutanica Sandra
Foto: KEITH VON STEIN/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Orangutanica Sandra koju je argentinska sutkinja Elena Liberatori 2015. proglasila “osobom” preseljena je prošlog tjedna u Centar za velike majmune na Floridi kako bi joj se poboljšali životni uvjeti. U poznatoj presudi 2015. sutkinja je zaključila da Sandra, danas 33-godišnjakinja, nije životinja, nego “nečovječna osoba” zbog čega su joj pripala neka ljudska prava te pravo na bolji smještaj od onog u kojem je bila dok se nalazila u Argentini. Tek je dolaskom u Centar za velike majmune na Floridu počela uživati prava koja joj jamči njezin novi status.

orangutan Orangutan kradljivac Zauvijek će pamtiti posjet zoološkom vrtu: Bilo je zabavno dok ga nije počeo lomiti...

Iz Njemačke u Buenos Aires

Sandra u svojem novom okruženju živi zajedno s 21 orangutanom i 31 čimpanzom koji su spašeni iz mreže trgovaca životinjama ili su prije bili u cirkusima.

Sandra je, inače, na svijet došla u Njemačkoj gdje je provela prva dva i pol desetljeća života nakon čega je preseljena u Buenos Aires.

Patti Ragan, direktorica centra, kaže da je Sandra “vrlo draga i radoznala”.

– Bila je sramežljiva prvi put kad je stigla, ali čim je vidjela ljuljačke, igračke i travnate površine, odmah ih je počela istraživati. Dobro se privikava na novo okruženje – tvrdi Ragan, koja je dodala da Sandra prvi put u više od deset godina ima priliku susresti se s drugim orangutanima, a kad će se odlučiti na taj potez, ovisi o njoj samoj.

– To je nova sloboda za nju i zahvalni smo što joj je možemo pružiti – tvrdi Ragan.

Presuda iz 2015. kojom je ovoj orangutanici zajamčen status osobe odjeknula je u medijima.

majmun Svidjela mu se haljina Pozirala s majmunom u krilu, no onda je on napravio nešto urnebesno

– Tom presudom željela sam poručiti društvu nešto novo, da su životinje osjetljiva bića i da je prvo pravo koje imaju naša obveza da ih poštujemo – rekla je sutkinja Liberatori.

Osporavanje legalnosti uhićenja

No, nakon što je presuda donesena, oni koji su se brinuli o Sandri nisu imali drugih opcija nego ostaviti je u Buenos Airesu dok se ne otvori bolja opcija. Centar za velike majmune u Floridi, kamo je orangutanica došla 5. studenog, na kraju se pokazao kao dobro rješenje.

Aktivisti za prava životinja pokrenuli su svojedobno zbog Sandrine zaštite habeas corpus, proceduru koja se inače koristi za osporavanje legalnosti uhićenja čovjeka. Stručnjaci su nakon toga predvidjeli pokretanje još tisuća ovakvih postupaka u korist životinja, no to se nije dogodilo.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Obožavam životinje, imam kućne ljubimce, ali ovo je devijacija i apsolutno nije normalno, a mediji nas za toliko toga uvjeravaju da je normalno...

 • Deleted user:

  Eto i ona ima ljudska prava da ništa ne radi a da dobro živi, kao i toliki uhljebi u HR, pogotovo u žurnalistici.

 • kalimera:

  Sva prava,osim prava na rad.