Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANOST U Orahovici otvoren 16. međunarodni sajam Slavin, na kojem se predstavlja vinska elita

Orahovica: Više od 300 izlagača nudi vino, gulaš, kolače i opremu

12.03.2009.
u 17:37

Danas je predsjednik Stjepan Mesić u svojoj rodnoj Orahovici otvorio 16. međunarodni sajam Slavin, specijalizirani sajam vinarstva, opreme za vinarstvo i voćarstvo. U tri dana na Slavinu će se održati brojna stručna predavanja, ispeći najbolji slavonski kolači, skuhati vrhunski vinski gulaš, te izabrati četvrta vinska kraljica Slavonije.

Napredak i proizvodnja
- Drago mi je da ovaj sajam iz godine u godine napreduje, a to je važno jer Hrvatska mora proizvoditi. Ovakav sajam kao i drugi u Hrvatskoj, značajan je jer - sajam je i natjecanje proizvođača i prerađivača te onih koji pružaju usluge da bi se proizvodilo. Hrvatska, da bi se održala, mora proizvoditi za svoje tržište, ali i za izvoz.

Moramo destimulirati uvoz, a poticati izvoz, a to se može samo opterećenjem uvoza s jednim postotkom uz dodatne poticaje domaćim proizvođačima - rekao je predsjednik Mesić otvarajući sajam. Na Slavinu izlaže više od 300 izlagača opreme za vinogradarstvo i vinarstvo te voćarstvo.

- U vrijeme recesije i krize raditi ovakav posao je teško, no ulaganje u marketing nije bačen novac. S ponosom možemo reći da danas na sajmu imamo izlagača iz gotovo cijele zemlje te BiH i Mađarske. Poruka ovogodišnjeg Slavina je - kako oplemeniti proizvod i komercijalno ga iskoristiti te plasirati u maloserijskoj proizvodnji na tržište.

Vjerujem kako će sajam i idućih godina biti središte vina i vinskih proizvoda ovog dijela Hrvatske - rekao je direktor Franjo Kukuruzović. Na gotovo 2100 četvornih metara unutarnjeg i vanjskog prostora “natiskala” se vinarska hrvatska elita - Kutjevo, Feravino, PP Orahovica, Iločki podrumi, Belje, Đakovačka vina, Badel, a proizvode su ponudile i ugledne tvrtke i renomirani privatnici.

Pod budnim okom
- Sajam zaslužuje pohvale na tradiciji, ali i edukaciji koju pruža proizvođačima vina. Slavin je prepoznatljiv u cijeloj zemlji i bit će i dalje pod našim budnim okom - rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljučković. Sutra je Dan turizma, a u večernjim satima bira se vinska kraljica Slavonije.


Odlikovanja sajma za jaka alkoholna pića i vina

Statuu je dobio Tomislav Grgurić iz Vinkovaca za šljivovicu, a zlatne su medalje primili Duško Poznić iz Orahovice za šljivovicu 2007., Dragutin Lenrat za rakiju od kruške, Obitelj Vanek za šljivovicu, Antun Marošević za šljivovicu čantalo, Drago Krivačić za bistricu, obitelj Dujak za šljivovicu, Ante Beroš za rakiju od rogača, Marko Miloš za žitnu rakiju, PTO Jambrešić za komovicu, Badel 1862 za komovicu, travaricu, orahovac, T. Grgurić za liker od rogača i šljivovicu, Josip Gomboš za lozovaču te Fructus Orahovica za likere od višnje i kupine. Kutjevački traminac ledeno vino 07 najbolje je bijelo vino sajma. Statua Slavina uručena je i za ukupno najbolje ocijenjenu frankovku, a statuu je dobilo Feravino za frankovku barrigue 2006. Podijeljene su 23 zlatne medalje, vinarijama Belje Darda, PP Orahovica, Feravino, Kutjevo, Badel 1862, Vinarija Daruvar, Đakovačka vina Mandičevac, Iločki podrumi, Duško Poznić Orahovica, Gospodarstvo Ravan iz Trnave, Zodor Laslo i Biskupski podrum Mađarska. (tor)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije