Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milorad Obradović

Optužnica za ratne zločine u Prijedoru protiv Srbina koji se skrivao u Njemačkoj

bosanska policija
Foto: Anto Magzan/Pixsell
05.07.2018.
u 11:29

Obradović (51) optužen je sa sudjelovanje u jednom od najtežih pojedinačnih slučajeva ratnih zločina počinjenih na području Prijedora

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podgnulo optužnicu protv bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Milorada Obradovića, koji je nakon rata pobjegao iz zemlje i skrivao se u Njemačkoj, a bosansohercegovačkom pravosuđu izručen je u lipnju.

Obradović (51) optužen je sa sudjelovanje u jednom od najtežih pojedinačnih slučajeva ratnih zločina počinjenih na području Prijedora, gdje su paravojne snage bosanskih Srba 1992. godine provele kampanju masovnih progona hrvatskog i bošnjačkog stanovništva pri čemu su tisuće ubijene i zatočene u logorima.

U srpnju te godine u mjestu Miska Glava zarobljeno je oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom zatočeni, zlostavljani i na kraju pogubljeni u okolici Ljubije.

Pritom je ubijeno i najmanje petnaest malodobnih zatočenika, a strijeljanje je preživjelo samo troje zatočenih koji su i svojim iskazima pomogli identificiranju počinitelja.

Tužiteljstvo BiH Obradovića tereti da je osobno sudjelovao u zatočenju i pogubljenju najmanje tri civila, u koje je pucao iz neposredne blizine.

Obradović je optužen za zločin protiv čovječnosti, a o njegovoj odgovornosti na suđenju će svjedočiti 30 svjedoka i stručnih vještaka.

Obradović je nakon dugotrajne potrage lociran u Njemačkoj te je tamo i uhićen 2017. godine.

Iz Tužiteljstva BiH su potvrdili kako nastavljaju tragati za više desetaka počinitelja ratnih zločina na teritoriju BiH za koje se utvrđeno da se skrivaju u inozemstvu, a za svima njima su raspisane međunarodne tjeralice.

Komentara 3

RI
rightside
17:27 05.07.2018.

a kaj vise nema tih srba za hvatanje il su se malo bolje sakrili?? pa slabo se to cuje da je neko uhvacen..mozda da sekrene od dodika i njegovih,,da ih ima vise i da novinari imaju svaki dan nekog opravdavat i branit,,))))))

Avatar Peterančan
Peterančan
13:39 05.07.2018.

Baš ne kužim kakva je to "bošnjačka nacionalnost"? Su to likovi iz Bošnje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije