Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIKVIDACIJA IBRAHIMA DEDIĆA

Optužnica nije potvrđena jer obrana traži da se kao nezakonit dokaz izdvoji DNK vještačenje

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
14.07.2020.
u 15:00

Basa, koji je u pritvoru od siječnja kada je uhićen, tereti se da je s još jednom nepoznatom osobom ubio Dedića 3. srpnja 1999

Sudski nalog kojim je zatraženo DNK vještačenje tragova krvi koji su nađeni na mjestu ubojstva Ibrahima Dedića, prema stavu Jadranke Sloković i Ivana Krnića, branitelja Tomislava Viktora Base (50), koji je optužen za tu likvidaciju staru 21 godinu, nije dobro obrazložen i stoga to nije zakonit dokaz. Obrana je zato na sjednici optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu zatražila da se i taj nalog i vještačenje koje je na temelju njega napravljeno, izdvoje iz spisa kao nezakonit dokaz. No sutkinja Tanja Pavelin, zahtjev im je odbila, smatrajući da je riječ o zakonitom dokazu. Kako obrana na tu odluku ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati Vrhovni sud, optužnica nije potvrđena, jer se prvo mora sačekati da Vrhovni sud odluči o žalbi.

Basa, koji je u pritvoru od siječnja kada je uhićen, tereti se da je s još jednom nepoznatom osobom ubio Dedića 3. srpnja 1999. Oko 22.30 su ga sačekali pred zgradom u Ivekovićevoj gdje je kontroverzni bankar živio. U njega su ispalili 20 hitaca iz automatskog pištolja i iz pištolja. Zadobivene ozljede za Dedića su bile smrtonosne, dok su napadači pobjegli u vozilu koje  su pokušali zapaliti. No jedan od počinitelja je i sam bio ranjen, pa su na poprištu ostali tragovi krvi. DNK iz te krvi odgovara, tvrdi se u optužnici, Basinom DNK i za tužiteljstvo je to jedan od ključnih dokaza.

1/2

Priča oko likvidacije Dedića više je nego zanimljiva i prekrivena popriličnim brojem nepoznanica. Naime, još uvijek nije poznato kako je policija došla do Base. Tvrdili su da su znali 10 godina da je on počinitelj, no da ga nisu mogli uhititi jer nije dolazio u Hrvatsku, što su demantirali njegovi poznanici. Basa osim hrvatskog  ima i državljanstva Nizozemske i Švicarske, a prema policiji uhićen je čim je krajem siječnja stupio u Hrvatsku. No iz njemu bliskih izvora i to je demantirano uz tvrdnju da je sam javio policiji jer je dobio poziv za obavijesni razgovor. Nadalje nejasno je s čime je prije njegovog uhićenja, policija komparirala njegov DNK, jer navodno nije bio zaveden u policijskim bazama. 

Zna se samo da je nakon Dedićeva ubojstva na poprištu ostalo dosta tragova krvi, a tragova krvi bilo je i u automobilu kojim su počinitelji pobjegli. Iz tih tragova krvi izvučen je DNK koji je policiju, kako tvrde, 21 godinu nakon likvidacije odveo do Base. Basa je bio pripadnik HV-a, odnosno 81. virovitičke gardijske bojne Kumovi, iz koje je kasnije prešao u Gromove, drugu gardijsku brigadu. BMW u kojem su počinitelji pobjegli nakon ubojstva bio je registriran na MORH, a ukraden je prije ubojstva. Počinitelji su ga pokušali zapaliti, no to im nije najbolje pošlo  za rukom. Nejasan  je i motiv Dedićeve likvidacije, kao i to je li riječ o naručenom ubojstvu te ako je, tko je naručio ubojstvo kontroverznog bankara.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije