Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARTHUR JE IMAO 17 GODINA

Optužbe iz Rumunjske: Lihtenštajnski princ je ubio najvećeg medvjeda u Europi?

Ilustracija
Fotografo01/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
06.05.2021.
u 12:44

Lov na trofeje zabranjen je u Rumunjskoj od 2016. godine jer je smeđi medvjed zaštićen direktivom Eurospke unije, no dopušten je lov na 'problematične medvjede' koji nanose štetu

Rumunjska je pokrenula istragu o smrti 17-godišnjeg medvjeda Arthura, vjerojatno najvećeg medvjeda na području Europe. Medvjed je ubijen u ožujku, a iz ekoloških udruga vjeruju kako ga je ubio princ Emanuel od Lihtenštajna.

Princ je dobio dozvolu za odstrjel medvjeda, no radilo se o ženki koja je radila štetu na okolnim farmama. 

- Nemamo osobnih problema s princem. Vjerujemo da je lovačka udruga udovoljavala njegovim potrebama - rekao je za BBC Gabriel Paun iz ekološke udruge Agent Green.

Ured princa rekao je za AFP kako ne znaju pozadinu ove 'privatne i osobne stvar', no naglasili su da je priroda 'jedna od temeljnih briga njegove obitelji' te da je ona 'središnji element njihove predanosti ekološkoj i socijalnoj održivosti'.

BBC piše kako nije potvrđeno da je princ dobio dozvolu za lov, no Paun je pokazao dokument za koji se vjeruje da je dozvola lovačkom udruženju u Convasi kojom se princu odobrava lov na nekoliko dana tijekom ožujka i u njoj se navodi smrt medvjeda u selu Ojdula.

Lov na trofeje zabranjen je u Rumunjskoj od 2016. godine jer je smeđi medvjed zaštićen direktivom Eurospke unije, no dopušten je lov na 'problematične medvjede' koji nanose štetu. Lokalni farmer se žalio na tri ženke i njihove mladunce, no ovaj odstrel u ožujku nije riješio taj problem.

Paun se boji kako bez Arthura postoji rizik od parenja u srodstvu.

- Jednom kada maknete velike medvjede iz populacije počinjete destabilizirati tu populaciju - rekao je Paun dodajući da je taj medvjed imao veliku ulogu.

Ministar okoliša Tanczos Barna potvrdio je da je izdano dopuštenje za uklanjanje medvjeda, ali nije dao detalje o tome tko ga je dobio.

Šef rumunjske Nacionalne agencije za zaštitu okoliša, Octavian Berceanu, rekao je da je prošlog tjedna otvorena istraga zašto je ustrijeljen muški medvjed te da se sumnja da se radi o krivolovu. 

Ženke su puno manje od ustrijeljenog Arthura, a aktivisti vjeruju da je on bio meta zbog vrijednosti trofeja od 592,8 od maksimalnih 600 bodova.

Ann-Kathrin Freude iz austrijske ekološke grupe VGT rekla je za BBC da je, koliko su bili svjesni, ubijanje Arthura donijelo najveći rezultat ikad zabilježen. 

- Stvarno je sjajan trofej dobiti jednu od ovih kultnih životinja - to je poput dobrog vina - rekla je.

Ključne riječi

Komentara 3

CA
cavecanem
14:03 06.05.2021.

bolesnik

BS
@bserver
13:55 06.05.2021.

to su patološki bolesnici koji ne mogu kontrolirati nagon za ubijanjem bespomoćnih stvorova. Osobno, stavio bi ih u ulogu zvijeri i otvorio lov

Avatar Idler
Idler
12:53 06.05.2021.

Hm da, ziher je princ solo došel (i to padobranom).....rajše vidite gdo je lovu zel !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije