Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Oprez: Istrom kolaju krivotvorene novčanice od 1000 kuna

Kako prepoznati krivotvorenu novčanicu građani mogu doznati na web-stranici istarske policije
16. lipnja 2011. u 11:51 8 komentara 115 prikaza
Novac
Foto: Arhiva VL

Policijska uprava istarska upozorava građane da su na području Istarske županije i dalje u optjecaju krivotvorene novčanice od 1000 kuna.

Naime, jučer i prekjučer su na području Policijske postaje Poreč evidentirana dva nova slučaja. Dok se za jedan događaj još uvijek utvrđuju okolnosti stavljanja krivotvorene novčanice u promet, za drugi je slučaj utvrđeno kako su muškarac i žena, u dobi od oko 40 godina, u Vrsaru, na Obali Maršala Tita, na jednom od štandova kupili sliku koju su platili krivotvorenom novčanicom, a kojom je potom 53-godišnja prodavačica jučer ujutro platila piće u ugostiteljskom objektu u Vrsaru, ne znajući da je riječ o krivotvorini.

Policijski službenici i dalje tragaju za osobama koje se dovode u vezu sa stavljanjem u promet krivotvorenih novčanica od 1000 kuna. Kako prepoznati krivotvorenu novčanicu, građani mogu doznati na web-stranici istarske policije.

Lažne novčanice ovih dana raspačavaju i djeca. Pulska je policija jučer provela kriminalističko istraživanje nad 14-godišnjakom i 15-godišnjakom iz Pule zbog sumnje da su počinili kazneno djelo krivotvorenja novca.

Naime, na autobusnom kolodvoru u Puli prevarili su 55-godišnjakinju iz Buja. Njoj je pristupio 15-godišnjak te ju je zamolio da mu promijeni novčanicu od 200 kuna za dvije novčanice od 100 kuna jer mu se žuri na autobus. Nakon što mu je žena zamijenila novac, s tom je novčanicom pokušala kupiti autobusnu kartu, no službenica na autobusnom kolodvoru rekla joj je da je riječ o krivotvorini.

Obavljenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se na oduzetoj novčanici nalazi natpis koji upućuje na to da se radi o novcu namijenjenom za izvođenje mađioničarskih trikova te da je spornu novčanicu 14-godišnjak jučer dobio od prijatelja u školi nakon čega se sa 15-godišnjakom dogovorio da je zamijene za ''prave'' kune.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Antiša:

    Zašto niste ovdje objavili kako prepoznati novčanicu? Ili Istarska policija želi da se biznis s novčanicama proširi na ostali dio Hrvatske. Inače novčanicu od 1000 kn nisam imao u rukama već dvije godine.

  • -obrisani-:

    16.06.2011. u 21:55h Antiša je napisao/la: Zašto niste ovdje objavili kako prepoznati novčanicu? Ili Istarska policija želi da se biznis s novčanicama proširi na ostali dio Hrvatske. Inače novčanicu od 1000 kn nisam imao u rukama već dvije godine. \"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\" ... prikaži još!" Nisu dali opis krivottvorine zato jer je to najstrože ćuvana državna tajna poput Registra Branitelja,te svaka objava grešaka o krivotvorenoj novčanici može vas odvesti u zatvor,kao i posjedovanje iste.

  • Fra tetka:

    Dečki se snašli. Kakva država takva i omladina.