Naslovnica Vijesti Svijet

Oprez ako vozite autocestom u Srbiji, mjeri se prosječna brzina i naplaćuju kazne

Koliko je iznosila prosječna brzina, vozači će znati odmah nakon plaćanja cestarine jer će biti istaknuta na obrascu
05. rujna 2017. u 09:21 38 komentara 4031 prikaza
Naplatne kućice/Ilustracija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Krećete li u Srbiju i planirate voziti autocestom, vozači od ponedjeljka moraju biti dodatno oprezni ako žele izbjeći nove prometne kazne. Naime, u Srbiji je policija od ponedjeljka započela s mjerenjem prosječne brzine između naplatnih postaja. Postavljena tehnologija prema vremenu ulaza na autocestu i izlaza, automatski će izračunavati i prosječnu brzinu kretanja.

naplatne kućice SEZONA NA VRHUNCU Promet na autocestama raste iz tjedana u tjedan

Koliko je iznosila prosječna brzina, vozači će znati odmah po plaćanju cestarine s obzirom na to da će na obrascu ona biti istaknuta.

Pri tome treba znati kako će vozačima iz inozemstva prometna policija kazne za prebrzu vožnju naplaćivati na licu mjesta. Inače, ograničenje na autocesti u Srbiji iznosi 120 kilometara na sat. Prema novom pravilniku, za prosječnu brzinu između 121 i 140 kilometara na sat, kazna iznosi 3.000 dinara, što je nešto više od 25 eura.

Ako je prosječna brzina iznosila između 141 i 160 kilometara na sat, kazna iznosi 42 eura, dok će kazna za prosječnu brzinu između 161 i 180 kilometara na sat iznositi 50 do 170 eura. Ako pak vozite između 181 i 200 kilometara na sat, novčana kazna raste na 125 do 250 eura, dok će kazna za prosječnu vožnju autocestom iznad 201 kilometar na sat iznositi od 850 do 1680 eura uz 15 dana zatvora.

Gužva na Lučkom IZDAŠAN VIKEND Prihod od cestarina veći za 13% u odnosu na lanjski vikend Autocestama će se skuplje voziti do 30. rujna Od subote ljetne tarife Vožnja autocestama HAC-a i ARZ-a skuplja 10 posto autobahn CESTARINA ZA STRANCE Austrija će tužiti Njemačku zbog cestarina, i to već ovog ljeta
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar buffalobill
  buffalobill:

  Pridržavaj se prometnih pravila kako u Srbiji tako i ovdje i nećeš nikakvih problema imati.

 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  Dok se prođe bajakovo autocesta ima toliko rupa da ne možeš voziti iznad ograničenja...

 • Bubalamala:

  Čemu služe autoceste ako ne smiješ voziti brže nego na ostalim cestama.