Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela dodjela 134 stana

Opremljeno 13 državnih stanova, useljeno osam obitelji pogođenih potresom

storyeditor/2023-05-15/PXL_291221_91297345.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
16.05.2023.
u 19:56

Uređuju se nekretnine za privremeni smještaj korisnika mobilnih stambenih jedinica i osoba koje zbog obnove ne mogu boraviti u svojim objektima.

Nedavno su započele primopredaje državnih stanova koje su Državne nekretnine uredile i opremile za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom. Ukupno je do sada useljeno osam obitelji u stanove, a riječ je o ukupno 134 stana koji će se dodijeliti stradalnicima na području pet županija. Najviše je takvih stanova u Zagrebu – 109.

Naime, s donošenjem novog Zakona o obnovi iz veljače 2023. aktivirana je državna imovina u cilju zbrinjavanja stradalnika koji žive već tri godine u stambenim kontejnerima i montažnim objektima, a koji su neprikladni za dulji boravak ljudi. Od veljače Državne nekretnine intenzivno uređuju stanove, do sada je uređeno i u potpunosti opremljeno 13 stanova, a osam je obitelji useljeno. Državne nekretnine u ovom trenutku privode kraju građevinsko-obrtničke radove i namještanje za još 19 stanova u Zagrebu te će isti uskoro biti spremni za primanje novih privremenih korisnika.

Stanovi se daju u najam temeljem rješenja koje donosi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a u njima bi stradalnici trebali dočekati obnovu ili gradnju vlastitih nekrentina koje su oštećene ili uništene u potresima iz 2020. godine.

"U skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske, građani koji iskoriste ovu mjeru pomoći smještaja u državnom stanu oslobođeni su obveze plaćanja najamnine za čitavo vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja, odnosno do obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina", ističu iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koji pozivaju stradalnike, koji žive u privremenom smještaju, da im se prijave za smještaj u državne stanove najkasnije do 31. prosinca 2023. godine. Stanovi su prioritetno namijenjeni zbrinjavanju korisnika mobilnih stambenih jedinica (kontejnera) i osobama čiji objekti ulaze u obnovu te u njima stoga ne mogu boraviti, uključujući i zaštićene najmoprimce koji su živjeli u stradalim objektima.

Inače, Vlada je prošli tjedan proširila pravo na financiranje najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine oštećene, odnosno uništene u potresima u 2020. godini, i na osobe koje su privremeno stambeno zbrinute u mobilnim stambenim jedinicama, temeljem novog Zakona o obnovi. Uskoro će biti stoga objavljen javni poziv kojim će se omogućiti da svi oni koji žive u mobilnim stambenim jedinicama usele u stanove za koje će najamninu plaćati država, u iznosu 9,3 eura po četvornom metru, a predviđene površine su 35 četvornih metara za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 kvadrata. •

>>VIDEO Pogled iz zraka na poplavljeni Obrovac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije