Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ LIPNJA

Bačić: Imamo još 50 dana da iskoristimo još 140 milijuna eura za obnovu od potresa

Sisak: Ministar Bačić obišao radove na obnovi Gimnazije i Učeničkog doma
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
VL
Autor
hina
10.05.2023.
u 10:04

S današnjim danom smo došli na 863 milijuna eura, dakle ostalo je još 140 milijuna eura u idućih 50 dana", rekao je Bačić

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u srijedu, u kontekstu dinamike obnove nakon potresa i iskorištenosti sredstava europskih fondova, kako u narednih 50 dana treba iskoristiti još 140 milijuna eura. "Praktično su isti rok za iskorištavanje sredstava za zagrebački i petrinjski potres, dakle 30. lipnja moramo iskoristiti sredstva u ukupnom iznosu od milijardu i tri milijuna eura. S današnjim danom smo došli na 863 milijuna eura, dakle ostalo je još 140 milijuna eura u idućih 50 dana", rekao je Bačić u emisiji Hrvatskog radija „A, sada Vlada“.

Pretpostavlja, kaže, da bi se ovim tempom sredstva mogla iskoristiti i prije roka. "U nepuna četiri mjeseca koliko sam na čelu Ministarstva, postigli smo dinamiku kojom realiziramo projekte na dnevnoj razini oko 4,5 milijuna eura. Sutra ili prekosutra ćemo iskoristiti potpuni iznos iz fonda za obnovu za petrinjski potres", predviđa.

Bačić je pobrojao i probleme s kojim se njegovo ministarstvo susreće  zbog neadekvatnih zakona. "Ono što sam svjedočio prethodna četiri mjeseca je da u Zagrebu, u Ministarstvu ili u Vladi odlučujemo o raspolaganju sitnim česticama vrijednim oko 1000-2000 eura, koje su nužne u procesu realizacije nekog projekta. Tu su brojne situacije u kojima je nepotrebno da se iz centra Zagreba odlučuje o česticama na području primjerice Dubrovačko-neretvanske županije", ističe.

U tom smislu je, kaže, najavio nacrt novog zakona o upravljanju nekretninama. "Mi kao ministarstvo nismo dovoljno educirani da bismo upravljali financijskom imovinom Republike Hrvatske. Mi smo prioritetno arhitekti, inženjeri, geodeti. Stoga smo podijelili upravljanje financijama s Ministarstvom financija", nastavio je. Dodao je da velik broj neriješenih slučajeva koči gospodarski rast Republike Hrvatske. "U Ministarstvu smo naslijedili 50 000 neriješenih predmeta. Taj broj strahovita je kočnica u gospodarskom razvoju RH. Bitno je da to funkcionira i prodiše", ustvrdio je.

>> VIDEO Ministri Bačić i Beroš obišli radove na obnovi KBC-a Sestre milosrdnice

Komentara 5

PV
prcko.vita
17:31 10.05.2023.

Važno da si sebe osigurao do koljena 7., a za narod naravno, neka pričeka još malo.

Avatar mornar 999
mornar 999
17:20 10.05.2023.

Kad vidim zgradu u čuligovoj i tempo rada ,izvođača,nadzornog ing ,upravitelja a ugovora stanari nikad vidjeli i nemaju pojma o rokovima ,a kamoli šta se radi ,popravljaju dimnjake koje dvije godine ložimo a krov curi na sve strane i ne ulazi u obnovu. Župane ,ministru dođi i provjeri.!!!?

Avatar mornar 999
mornar 999
17:14 10.05.2023.

Moramo potrošiti ,ne planski nego važno da se utroši. Koliko ste dali za struju ,vodu Tv mogli ste napraviti nekoliko kuća ,a ovako će svi ionako reći je..š vladu,a sad u avončić i bacajte eure pa tko uhvati njegove su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije