Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreativni dvojac

Opremaju prostore zelenilom, ali i uče nove vlasnike: Biljka nije stvar

Foto: Vanja Šolin
1/2
07.03.2022.
u 15:51

Priča o brendu proširila se društvenim mrežama. U vrijeme pandemije posao se malo usporio, no čim su mjere popustile – udvostručio se!

Ljubav prema biljkama, "lisnatim ljubimcima", kako ih nazivaju od milja, nagnala ih je da napuste dosadašnje poslove i krenu u poslovnu avanturu života. Leon Božić i Tomislav Štrkalj kreativni su dvojac koji stoji iza brenda Dnevna doza biljaka koji posljednjih nekoliko godina "ozelenjava" brojne poslovne prostore, terase, balkone, stanove u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

– Kada smo započeli, obojica smo imali druge poslove. Tomislav je radio u visual marketingu, a ja u digitalnom marketingu i jadali smo se jedan drugome koliko smo nezadovoljni pa smo počeli razgovarati o tome da skupa pokrenemo nešto novo – započinje priču Leon Božić. Dugo su odgađali početak zajedničkog biznisa, no početkom 2020. Tomislav je zbog pandemije koronavirusa dobio otkaz na starom poslu i to je bio znak da krenu, odnosno, kako kažu, "vatreno krštenje".

Inspirirala ih knjiga

Inspiraciju za pokretanje Dnevne doze biljaka dobili su nakon čitanja knjige "Urban Jungle", Igora Josifovića i Judith de Graaff, koja se smatra nekom vrstom biblije uređenja vrtova u visoko urbaniziranim sredinama. Ulomke iz knjige namijenjene svima koji žele unijeti više zelenila u svoj dom te više o samoj knjizi moći ćete pročitati u posebnom prilogu "Vrt u domu" koji 9. ožujka darujemo svim čitateljima uz Večernji list.

Foto: Biljka Strelitzia reginae (rajska ptica), foto Dnevna doza biljaka

– Biljke su već godinama popularne na zapadu, a ta se popularnost pretvorila u neku vrstu pokreta nakon što je izašla knjiga "Urban Jungle". Zbog toga smo htjeli postati glasnici ove "zelene promjene" u Hrvatskoj. Tomislav je zaljubljen u biljke, a ja sam dobar u content marketingu pa smo odlučili spojiti svoje vještine – nastavlja Leon. U svom su timu okupili sve one koji vole biljke te odlučili da ime brenda i sve što čine bude na hrvatskom jer žele da Dnevna doza biljaka bude sasvim hrvatska priča.

– Dugo smo razmišljali o imenu jer smo htjeli da bude catchy, a kako su u to vrijeme na Facebooku bile popularne stranice koje u sebi imaju sintagmu "dnevna doza nečega", palo mi je na pamet da projekt nazovemo "Dnevna doza biljaka" – objasnio je otkud ime Tomislav Štrkalj. Uz biljke, kaže, živi otkako zna za sebe. Prije preseljenja u Zagreb živio je u malom mjestu u blizini Zadra.

– Od najranijeg djetinjstva pomagao sam majci u njezinu vrtu i ondje je nastala ljubav prema prirodi, zelenilu i biljkama. Leon je pak iz Ivanić-Grada pa nam je u Zagrebu obojici nedostajala povezanost s prirodom. U to vrijeme nismo imali automobil pa nam je otići u prirodu bilo još teže, i stoga smo je odlučili dovesti k nama u stan, a potom i naučiti druge kako da učine isto – kaže Tomislav.

Priča o njihovu brendu brzo se proširila društvenim mrežama. U vrijeme pandemije, poslovanje im se malo usporilo, no čim su mjere popustile, kažu, posao im se udvostručio. Usprkos velikoj potražnji, Leon i Tomislav budno paze da njihovim biljkama bude dobro.

– Želimo da budu sretne u svojim novim domovima i da uveseljavaju ljude. Zbog toga nam je važna edukacija njihovih novih vlasnika. Biljka nije predmet, već živo biće kojem je potrebna ljubav i skrb – objašnjava Leon. Zbog toga vrlo često održavaju radionice na kojima podučavaju sve zainteresirane o pravilnoj skrbi za svoje "lisnate ljubimce". Neke od njih održavaju i u vrtnom centru Flora gdje možete kupiti i njihove preslatke terarije u kojima se nalazi prava malena samoodrživa biosfera.

Foto: Samoodrživi biljni terarij/Dnevna doza biljaka

U Dnevnoj dozi biljaka momentalno su stalno zaposleni samo njih dvojica, no voljeli bi se još proširiti ako im prilike to dopuste. Kada je sezona, kažu, prava im je ludnica, a svake godine sezona traje sve duže i duže.

– Dokle god je toplo, nama traje sezona, a prošle i ove godine stalno je toplo pa ne stajemo – kažu ovi biljkoljupci koji su uredili brojne prostore u Zagrebu na radost svih onih koji vole uživanje u zelenilu.

Posude i veći dio repromaterijala ovaj dvojac nabavlja iz Nizozemske, a većina njihovih biljaka su ili iz Flore ili iz Nizozemske. Odabir biljke koju će posaditi, kažu, ovisi o tome je li riječ o otvorenom ili zatvorenom prostoru.

– Onima koji vole velike listove preporučujemo penjačicu Monsteru Deliciosu, dobar izbor su i cvatuće orhideje, biljka svekrvin jezik više voli mračnije prostore, kao i zamija – navode neke od svojih omiljenih biljaka Leon i Tomislav.

Ove je godine u sve većem trendu eukaliptus koji prostorom širi osvježavajući miris ako ga malo porežete, a popularan je i singonij sa zeleno-bijelim listovima. Obje biljke su, kažu, dobar su izbor jer izgledaju fenomenalno u prostoru, a nisu odveć skupe.

– Moj favorit je Anthurium Clarinervium jer ima srcolike, baršunaste listove s bijelim venama, a draga mi je i Filodendron Pink Princess jer su njezini listovi, kako joj i samo ime kaže, ružičasti – dodaje Tomislav. Klijenti najviše traže, kažu, biljke o kojima se nije zahtjevno brinuti, a sve su veći trend i sobna stabla.

– Katkad nas traže da vanjske biljke poput masline sadimo u interijere, no takve zahtjeve odbijamo. Biljke poput masline moraju biti vani i iskusiti sva godišnja doba, dok tropske biljke vole stalno biti na toplom pa su idealne za interijere – objašnjavaju.

Krenite mic po mic

Zahvaljujući njihovu brendu, sve je više zelenila u betonskim džunglama velikih gradova, što ih iznimno veseli, a kako sada stvari stoje, takvih će urbanih vrtova biti sve više.

– Biljke su iz trenda postale lifestyle koji iz godine u godinu ima sve više poklonika, naročito u mlađoj populaciji. Više nitko ne voli gole, prazne prostore, a biljke su idealni ljubimci, pogotovo za one koji žive kao podstanari, a njihovi im stanodavci ne dopuštaju da imaju kućne ljubimce – kaže Tomislav.

Foto: Terasa ureda 3LHD na kojoj su sadili biljke/ Dnevna doza biljaka

Oni koji već uzgajaju biljke, znaju o čemu govori. Njihovi vlasnici vesele se svakom novom listu, zabrinuti su kada klone, raduju se kad procvjeta.

– Kao i sva živa bića, biljke osjećaju ljubav i svjesne su onih koji dobro o njima brinu – govore Leon i Tomislav. Za kraj su nam otkrili i nekoliko savjeta za početnike u urbanom vrtlarenju.

– Krenite mic po mic, ne morate odmah imati desetke biljaka, svoj vrt nadograđujte polako. Dobro je i početi s jednostavnijim biljkama, a potom nadograđivati. Ne pretjerujte sa zalijevanjem. Biljke trebaju manje vode nego mi ljudi, a to ovisi i od godišnjeg doba te od biljke od biljke. Uz biljke se uči strpljenje, ne očekujte od nje instant-čuda, dajte im vremena – savjetuje tim Dnevne doze biljaka.

>> VIDEO Kosovski umjetnik napravio portret Zelenskog od sjemenki: 'On je heroj koji nas je sve inspirirao i ujedinio'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije