Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bačić:

'Oporbenjaci se priključuju većini jer cijene rad Plenkovićeve Vlade'

Branko Bačić
Patrik Macek/PIXSELL
13.11.2018.
u 14:21

Podržavam njihovo priključivanje klubovima vladajućih, ali mi se bavimo strankom, nemam nekih posebnih komentara o njihovim prelascima – tvrdi Bačić

Nezavisni saborski zastupnik Mario Habek, koji je nedavno napustio SDP te ušao u klub zastupnika HNS-a, poručio je danas da je on i dalje neovisan i ima svoju autonomiju. Habek je tek jedan u nizu SDP-ovaca koji su posljednjih mjeseci napustili stranku, a nakon što ih je dio otišao u Klub Milana Bandića, jednako kao i bivša HNS-ovka Marija Puh, Habek je iznenadio viješću da se priključuje Klubu HNS-a, iako planira ostati nezavisni. HNS je odlučio podržati, pojasnio je, zbog dugogodišnje suradnje sa zastupnicima te stranke u Varaždinskoj županiji.

Svjestan je da to znači podržavanje HDZ-ove većine, ali glasovat će kako on odluči, tvrdi. Među prvim točkama na kojima to može dokazati bit će proračun.

– Imat ću neke svoje prijedloge oko Varaždinske županije, ako ih prihvate, podržat ću proračun, ako ne, neću – tvrdi Habek. Stanje u njegovoj bivšoj stranci SDP-u, naglašava, nije dobro i nije mu bilo lako nakon 20 godina napustiti tu stranku, no ne zatvara mogućnost da se jednom u SDP i vrati.

- Ako se SDP posloži, postoji uvijek mogućnost da se jednog dana vratim ako će me SDP trebati i ako će biti puno stabilniji – tvrdi on.

U oporbi na ovakve saborske transfere ne gledaju dobro, pa iz Mosta osuđuju ovaj potez jer je, naglašavaju, riječ o prevari birača koji su Habeka birali na listi SDP-a.

- Zastupnici koji mijenjaju dresove prate modu, pokazuju migracije, ne znamo samo jesu to ekonomske migracije ili potaknute nekom ugrozom. Na to smo lani upozoravali dok se sklapala nova većina, kada je HNS iz oporbe prešao HDZ-u – ironičan je Božo Petrov.

Uvjeren je da ovo neće demotivirati birače da izlaze na izbore.

- Vjerujem da će se stvoriti revolt, inat, ali ne apatija jer oni ih nisu birali da izdaju njihovo povjerenje, ovi zastupnici sigurno prelaze zbog osobnih interesa, to dokazuje i činjenica da prelaze u vladajuće klubove – tvrdi Petrov te dodaje kako prelasci zastupnika u Most nisu isti jer su se događali dok je Most bio oporba, dakle, ti zastupnici nisu osiguravali većinu.

Vladajući očekivano podupiru pojačanja u saborskim klupama, no predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ipak podsjeća da je vladajuća većina stabilna već godinu i pol dana i nema nikakvih problema s kvorumom i donošenjem odluka.

- To što drugi zastupnici odlaze iz stranaka, to je problem stranke, ili nisu njom zadovoljni ili svojim položajem u strankama. Podržavam njihovo priključivanje klubovima vladajućih, ali mi se bavimo strankom, nemam nekih posebnih komentara o njihovim prelascima – tvrdi Bačić.

Podsjeća da izlasci iz stranke ili prelasci iz Kluba u klub nisu neki novitet ovog saziva Sabora.

- Uvijek je toga bilo i bit će, a ako postoji naznaka bilo kakve trgovine, za to sam da se to ispita i utvrdi. Apsolutno sam protiv prelazaka koji bi bili rezultat političke trgovine. Osudio bih bilo kakav vid kupovine mandata jer je to neprimjereno i nezakonito i to treba osuđivati. HDZ s tim prelascima nema ništa, mi imamo svoj Klub koji funkcionira iznimno dobro, a nemamo ništa protiv prelazaka ako su oni rezultat nezadovoljstva pojedinih zastupnika u svojim strankama – zaključio je Bačić.

Pogledajte video izjave premijera Plenkovića o marakeškom dokumentu

Komentara 13

DL
dr Luigi
14:27 13.11.2018.

Ne cijene oni rad vlade već znaju da ih u sljedećem sazivu sabora neće biti,samo osobni interes je u pitanju .

RI
rightside
14:17 13.11.2018.

bacicu, lazes narod,, ne radi se o tome nego zelji hns-a da se ojaca,i da moze jos vise nametat vladi svoje stavove i tako ucjenjivat vladu..pa kad je to inace hns imao dobre namjere za hrvatsku? zna li netko?))))

RO
rotuutor
15:55 13.11.2018.

Ova celavi mi smrdi i preko monitora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije