Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idemo na birališta

Oporba želi izbore, ali odlučuje Jadranka Kosor

'18.04.2011. Visoka, Zagreb-U drzavnoj rezidenciji u Visokoj ulici odrzan je sastanak Drzavnog odbora za obiljezavanje obljetnica. Jadranka Kosor. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar'
1/4
13.06.2011.
u 10:00

Dokle god stvari u RH budu funkcionirale, a premijerka bude kooperativna, EU nema potrebe pritiskati da se izbori održe prije prosinca, kako želi oporba

Jadranka Kosor prebrinula je glavnu brigu, Hrvatska je dobila pečat EU i bilo bi razumljivo da sada želi biti ta koja će za četiri, pet mjeseci potpisati Pristupni ugovor između RH i EU.

HDZ: Većina za prosinac

Kada bi organizirala brze izbore, kako to priželjkuje hrvatska oporba, ali i dio hadezeovaca koji smatraju da je kraj ljeta odličan tajming zbog, pretpostavljaju, dobrih vijesti iz turističke sezone, moglo bi joj se dogoditi da povijesni ugovor potpiše neki novi premijer izgubi li ona izbore. Stoga se premijerki neće žuriti. Izbore će održati kada ona procijeni da je to najbolje za nju i HDZ. To, u skladu s najavama, znači i to da će referendum o pristupanju EU biti organiziran prije izbora. Jedino što može poremetiti takav rasplet bio bi učinkoviti pritisak iz EU, o čemu u političkim kuloarima bruji i tvrdi se da će EU požuriti premijerku.

To da Europska komisija traži da se izbori održe što prije čisti je spin jer se EK nikada nije miješao u unutarnje stvari bilo koje države pa tako ni Hrvatske, odgovaraju pak iz vrha Vlade na tezu da EU želi izbore u listopadu kako oni ne bi ugrozili referendum o pristupanju Uniji koji se treba održati 30 dana nakon potpisivanja pristupa. O datumu izbora raspravlja i vrh HDZ-a. Neki se zalažu za izbore odmah nakon ljeta, ali većina ipak podržava termin u prosincu. Premijerka će, izgledno, stoga pričekati potpisivanje pristupnog ugovora do kojega će doći vjerojatno na izvanrednom summitu u Varšavi u listopadu ili studenom. Nakon toga počinje teći obveza RH da u roku od 30 dana mora raspisati referendum o članstvu u EU. Referendum se može održati i prije isteka tog roka.

Tko će potpisati ugovor

U vrhu HDZ-a pak neki ne kriju da im je bliska ideja koju zagovara i predsjednik RH – da se, još dok čekamo potpisivanje ugovora s EU, održe izbori, a poslije referendum. Tako referendum, a to je ono što zanima politiku EU, ne bi bio ugrožen mogućom kaotičnom političkom borbom i podmetanjima koja u RH stvaraju izbori. Većina ipak procjenjuje da referendum ima dovoljno dobre šanse za prolazak, pa drže da se isplati prvo organizirati referendum. Kada završi pozitivno, bit će to dodatni uzgon za HDZ.

Računati da će EU sada "pritisnuti" premijerku da požuri, ne čini se izglednim jer koliko je EU bitna unutrašnja politika, pokazuje primjer Belgije koja je postigla rekord – dulje od godinu dana nije formirala vladu, a to EU ne drži svojim problemom. Kad bi u RH nastala kaotična predizborna situacija koja bi ugrozila referendum, to bi već nagnalo EU na akciju. Ovako, J. Kosor je vrlo kooperativna, stvari u RH funkcioniraju i to je bitno za EU koja istu kooperativnost očekuje i od buduće vlade. I predsjednik RH Josipović zasad ne paničari jer kaže da ne strahuje od referenduma, "čak je uvjeren da će uvjerljivo pobijediti oni koji su za ulazak u EU". Ne zakomplicira li se politička situacija u RH, realno je očekivati izbore potkraj godine, kao i to da će Pristupni ugovor s EU potpisati – J. Kosor.

Komentara 99

KO
koni
12:07 13.06.2011.

ukoliko se jaca ne makne prije referenduma za EU, glasati ću protiv EU . tako će glasati i moja obitelj.

UN
unbekant
13:28 13.06.2011.

SDP,odnosno Racan je predo zahtjev 2000-te za clanstvo u EU na samitu u Grckoj,vjerovatno ce i SDP,odnosno Milanovic to i potpisati,prilikom ulaska u EU,daj boze da bude tako.

LR
ljerka ribolina
15:13 13.06.2011.

teško da će se više nači itko takav, da pleše po muzici koju drugi sviraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije